USA Today Sports
PRVA POBJEDA U NOVOM KLUBU

VIDEO: WIZARDSI SRUŠILI PRVU MOMČAD LIGE Bojan pokazao zbog čega su ga doveli u Washington, 'zvjerski' Westbrook upisao 30. triple double sezone

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 01. ožujak 2017. 09:10

Slabosti koje su Warriorsi pokazali u pobjedi protiv Sixersa prekjučer, noćas su došle na naplatu u Washingtonu. U odličnoj i napetoj utakmici (barem u drugom dijelu), Wizardsi su slavili sa 112-108 i s 35. pobjedom u sezoni (uz 23 poraza) se vratili na treće mjesto Istoka na kojem su ih nakratko smijenili Raptorsi.

Do pobjede je domaća momčad došla sjajnom igrom kompletne prve petorke, jedne od najboljih u ligi, ali donekle i zbog ozljede koljena Kevina Duranta, na kojeg je u početnoj fazi utakmice pao suigrač Zaza Pachulia. Durant je na parketu proveo tek 90 sekundi i nije se vraćao u igru, a ozbiljnost ozljede utvrdit će današnji pregled. Ovako je na kranje nesretan način prekinut njegov impresivni niz od 562 utakmice zaredom u kojima je zabio najmanje 10 poena.

Wizardsi su odlično krenuli u utakmicu i zasipali koš gostiju s 40 poena u prvoj četvrtini te u jednom trenutku druge četvrtine došli na velikih plus 19. No, Warriorsi su uporno smanjivali zaostatak i do kraja treće četvrtine vratili utakmicu u egal. U zadnjoj četvrtini igralo se praktički koš na koš, a u posljednjih pet minuta igrači obje momčadi ubacili su nekoliko velikih „clutch“ šuteva. Na kraju su skok i slobodna bacanja Otta Portera i promašena otvorena trica Stepha Curryja par sekundi prije kraja utakmice zakaparili pobjedu Wizardsa.

- Stao je jako, jako daleko od koša. Samo sam se molio da lopta ne uđe – komentirao je promašeni Curryjev šut John Wall, dok je Bradley Beal dodao da „je bio nervozan kad je Curry uputio šut…“.

Na njihovu sreću, Currya, koji je preksinoć promašio svih 11 trica protiv Sixersa, ni jučer nije htio šut za tri poena. Daleko od toga da je bio loš, zabio je 25 poena (šut 9/20 iz igre) uz 7 skokova, 4 asista i 3 ukradene lopte, ali je s linije za tri poena još jednom bio neočekivano neprecizan, s 2 pogođene od 9 ispucanih trica. Još neprecizniji bio je Klay Thompson koji je potrošio 20 lopti za 16 poena, od čega je tricu gađao 3/13. I dok to definitivno nije bila noć „Splash brothersa“, Draymond Green odigrao je novu sjajnu utakmicu s 14 poena, 14 asista i 8 skokova, ali njegov doprinos, uključujući dvije važne trice na kraju ogleda, nije bio dovoljan da promijeni rezultat.

U redovima „Čarobnjaka“ John Wall je imao čak 19 asistencija, što mu je novi rekord karijere, kojima je pridodao 12 poena i 6 skokova. Bradley Beal ubacio je 25 poena, Markieff Morris dodao je 22 poena uz 6 skokova i 4 blokade, Otto Porter Jr. imao je 14 poena i 8 skokova, dok je Marcin Gortat utakmicu zaključio s 12 poena i 12 skokova. Na sjajni učinak jedne od najmoćnijih petorki u NBA-u s klupe se nadovezao naš Bojan Bogdanović koji je za 24 minute zabio 16 poena (šut 5/12, trica 3/5, slobodna bacanja 3/3) i dodao 2 skoka i jednu ukradenu loptu. Bojanu je ovo bila prva pobjeda u redovima Wizardsa, ali i prvo slavlje u dugo vremena, budući da je očajne Netse napustio usred podužeg negativnog niza.

Prvo poluvrijeme za anale jučer je odigrala momčad OKC-a koja je u svojoj areni pobijedila Utah Jazz 109-106. Naime, igrači Thundera započeli su utakmicu s najgorim prosjekom za tri poena u cijeloj ligi (32 posto), da bi potom pogodili prvih 12 šuteva za tricu! Takvo što je zadnji put uspjelo tek momčadi od koje je Oklahoma ukrala franšizu, Seattle SuperSonicsima davne 1998.

Usprkos tome što su u zadnju četvrtinu ušli s 11 poena prednosti, igrači Thundera itekako su se morali izboriti za pobjedu. Kao i nekoliko puta ove sezone teret je preuzeo Russell Westbrook koji je u zadnje 2 minute zabio 12 poena i osigurao 35. pobjedu sezone za OKC. Russ je utakmicu završio s 43 poena (šut iz igre 13/28, trica 6/9, slobodna 11/12) kojima je pridodao po 11 skokova i 11 asistencija za svoj četvrti triple-double u nizu, 30. ove sezone i 67. u karijeri. Nevjerojatnom Westbrooku, koji je do sinoć bio na triple-double prosjeku od 31 poena, 10.6 skokova i 10.3 asista (ali i 5.5 izgubljenih lopti i usage rateom od povijesnih 41.7 posto) fali još jedan triple double da se izjednači s Wiltom Chamberlainom na drugom mjestu svih vremena u broju triple-doubleova u jednoj sezoni i još 11 da dostigne rekordera Oscara Robertsona. Kako je krenuo, nije nemoguće…

- Igrao je odlično. On je naprosto takav – rekao je nakon utakmice gostujući trener Quinn Snyder za Westbrooka.

U pobjedi su Russu sinoć pomogli i novopridošli Doug McDermott (inače jedan od najboljih strijelaca u povijesti sveučilišne košarke) s 16 poena (4 trice), oporavljeni Enes Kanter s 15 poena i 9 skokova i Alex Abrines s 11 poena bez promašenog šuta. Kod Jazza je šest igrača zabilo dvoznamenkasti broj poena, a najviše Gordon Hayward koji je ubacio 19 poena.

Da Westbrook noćas ne bude jedini igrač s triple-double učinkom, pobrinuo se srpski centar Nikola Jokić koji je u 125-107 pobjedi Denvera u Chicagu ubacio 19 poena (šut 6/10, trica 3/3, slobodna 4/4) uz 16 skokova i 10 asista. Jokiću je ovo bio treći triple-double sezone, a proslavio ga je i pred velikim brojem srpskih navijača:

- Mislim da u Chicagu živi najveći broj Srba nakon Beograda. Lijepo je bilo igrati ispred publike sa srpskim zastavama – rekao je „The Joker“ nakon utakmice. Osim Jokića u momčadi Denvera odlična su bila i krila Danilo Gallinari i Wilson Chandler koji su zabili 22, odnosno 20 poena, dok su Gary Harris i Will Barton dodali po 15. Kod Bullsa su najviše ubcaili Wade i Rondo, po 15, dok je razočarao Jimmy Butler s tek 8 poena i slabim šutom.

U posljednjoj utakmici večeri Hornetsi su u gostima nadigrali Lakerse 109-106, a ključni igrači u pobjedi momčadi iz Charlotte bili su Kemba Walker s 30 poena i 7 asista te Frank Kaminsky s 24 poena i 12 skokova. Za Lakerse su Julius Randle i D'Angelo Russell zabili po 23 poena, a naš Ivica Zubac je za 8 minuta zabio 4 poena (šut 2/6) uz 2 skoka.

Rezultati by SofaScore

Linker
02. svibanj 2024 04:42