Maroević
 CROPIX
VELIKAN S GRIPA

VIŠE NE STVARAMO DUG NEGO TROŠIMO KOLIKO ZARADIMO Predsjednik NO-a KK Split najavio ambiciozne planove i povratak na staze slave: Vraćaju se i legende

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 18. svibanj 2019. 12:13

Dvije su sezone iza Nadzornog odbora Košarkaškog kluba Split, koji je na scenu s predsjednikom Domagojem Maroevićem stupio u ljeto 2017. godine. Sam Maroević (inače, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije) naglašava da “rezultat nikada nije u drugom planu”.

Splitu se ove sezone neke stvari nisu poklopile, pogotovo eliminacijom u polufinalu prvenstva Hrvatske od Cibone. Prije svega su Žute “ubile ozljede” njihovih najjačih igrača, počevši od Jamela Morrisa, pa preko Maja Kovačevića, da istaknemo samo one najvažnije i najdugotrajnije. Oba su praktički postala neupotrebljiva usred sezone, s tim da se Amerikanac u siječnju drugi put ozlijedio, na što se nije moglo utjecati. Split je unatoč porazu protiv Cibone ostavio dobar dojam. No pitanje je što bi bilo da su igrali s najjačim sastavom.

Mijenjamo parket

Ovo “rezultat nikada nije u drugom planu” jest normalno, ali treba uzeti u obzir da ovaj Nadzorni odbor uspješno radi i na izlasku iz predstečajne nagodbe. Vraćeni su svi dugovi prema igračima i trenerima. Ostali su u sljedeće dvije godine još dugovi prema poslovnim subjektima i to će se također riješiti. Maroević i Duje Sučić, koji je dopredsjednik Nadzornog odbora, s ostalim kolegama su vješto kao gradski vijećnici isposlovali da Grad Split respektira ovaj značajan klub i s tri milijuna kuna godišnje pomaže klubu u povratku na stare šampionske staze.

Split, 150519. 
Dvorana KK Split na Gripama.
Domagoj Marojevic  predsjednik NO KK Split.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
CROPIX
Maroević

Treba napomenuti i da je Split za sada u plusu od milijun kuna, odnosno, toliko je vratio prije plana. Kao i da je radom ovoga Nadzornog odbora uspio doći do vlastitih prihoda od pet milijuna kuna, što će reći da je odnos onoga što daje grad sada u korist kluba u omjeru 60:40.

- Idemo prema tome da uskoro ovisimo samo o sebi, klub više ne stvara dug nego trošimo koliko zaradimo - rekao je Maroević u uvodu.

- Također, ulažemo u infrastrukturu, u uvjete koje moramo osigurati kao pretpostavku za ozbiljan rad kluba poput našeg. Upravo se spremamo promijeniti parket u dvorani, koji je dotrajao i dovodio u pitanje odigravanje utakmica i za to smo osigurali 490.000 kuna, promijenili smo kompletnu rasvjetu u dvorani, radimo na teretani, koja će biti samo klupska. U stvarnosti, pripremamo se za sportski iskorak.

Maroević je i ranije pomagao klubu na razne načine, ali otkako je postao predsjednik NO-a shvatio je svu težinu funkcioniranja kluba. Kluba, kojega prati hipoteka ultra uspješne povijesti. Kao volonter priznaje da dnevno troši četiri do pet sati na klub.

Split, 150519. 
Dvorana KK Split na Gripama.
Domagoj Marojevic  predsjednik NO KK Split.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
CROPIX
Maroević

- Kad smo ušli u klub imali smo 15 pretplata, sada smo na 375. Ono što me posebno raduje je što prvi put nakon dugo godina imamo više od 300 djece u Omladinskoj školi i to zahvaljujući našim projektima od pokretanja Žute lige, mini basketa, uključivanja djece od treće godine... Strateški cilj nam je napraviti široku bazu igrača i zato smo krenuli od najmlađih. Ulažemo u našu školu košarke, ulazimo u osnovne škole, ulažemo u obnovu zapuštenih kvartovskih košarkaških igrališta. Želim vidjeti klince na igralištu. Vjerujem da s obzirom na naše podneblje i šampionsku povijest iz te baze možemo iznjedriti buduće pobjednike. Mislim da nam je marketing jači, da smo prisutniji na društvenim mrežama i da smo zainteresiranost za klub podigli na višu razinu.

Grga ostaje trener

Zanimljivo je da Maroević nema problema i sa samokritikom. Činjenica jest da su u ove dvije godine kroz klub prošla četiri direktora (Robert Andrijić je naslijeđen, potom su stizali Mislav Parlov, Maroje Bubalo i sada Edo Blažević), kao i tri trenera (Ivica Skelin je naslijeđen, potom Vladimir Anzulović i sada Ante Grgurević).

- Na neke okolnosti tih promjena nismo mogli utjecati zbog objektivnih obiteljskih razloga, ali neke promjene smo napravili zbog želje za ozbiljnijim iskorakom u funkcioniranju kluba. Jasan nam je cilj, kojemu stremimo i nećemo se umoriti u traženju najboljih rješenja u menadžmentu kluba. To je srce kluba.

Činjenica je da klub nema sportskog direktora.

- Trenutno u planu imamo nekoliko imena, ali ne želim istrčavati s njima. Na tržištu nema baš i previše onih koji mogu po našem sudu obnašati tako značajnu funkciju u klubu. Također želim naglasiti i kako naše bivše legende i šampione želim vidjeti u klubu i na tome ću također ustrajati. Evo, razgovarali smo i s Tonijem Kukočem, doduše samo telefonski, čiji angažman u bilo kojoj ulozi u klubu bi nam jako puno značio. Znam da vam to u ovom trenutku ne djeluje realno, ali se nadam i da ćemo ovoga ljeta imati još ozbiljniji razgovor s njim.

Split, 150519. 
Dvorana KK Split na Gripama.
Domagoj Marojevic  predsjednik NO KK Split.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
CROPIX
Maroević

Puno je upitnika ostalo oko smjene Vladimira Anzulovića, trenera koji je bio Maroevićev izbor.

- I dalje mislim da je on dobar trener, a žao mi je zbog tog nesretnog spleta okolnosti jer da nije bilo ozljeda siguran sam da bismo bili među četiri u ABA 2 ligi. Konkretno, razišli smo se oko minutaže naših mladih igrača koje smo željeli vidjeti više na parketu jer je to strateška odrednica kluba. S Grgurevićem kao trenerom smo dobili što smo htjeli i što se nas u klubu tiče on će biti naš trener i u sljedećoj sezoni. Mladi igrači su s njim dobili minute, prije svih Vrgoč, Runjić i Rebić. Oni su pokazali da na njih možemo računati i već sada znamo da ćemo s najmanje šestoricom domaćih momaka krenuti u sljedeću sezonu. Uz njih tri tu je Kalajžić kao netko od koga očekujemo da postane lider, te oporavljeni Gizdavčić i Perasović. Nama je izrazito važno da mladi i talentirani igrači shvate da će dobiti priliku.

Momčad od 290.000 €

Maroević nam je iznio i neke zanimljive financijske podatke o prvoj momčadi i projekciju rostera za sljedeću sezonu.

- Nije momčad bila toliko skupa, koštala nas je 290.000 eura neto, mislim da je to još uvijek puno manje od Zadra ili Cibone. Ako te cifre stavimo u nogometne relacije, to je danas jedan ozbiljan igrač.

Split je u ABA 2 ligi u dvije sezone bio osmi. Naravno da se moglo bolje kao što je prilično razvidno da Split uopće nema tretman dostojan imena. Čak su i na Gripama suci bili “previše objektivni” u korist raznoraznih gostiju.

- Da smo nezadovoljni tretmanom jesmo, jednom smo se pismeno žalili, dvaput usmeno. Pričali smo s Krešom Novoselom i rekli da ne pristajemo biti ukras u toj ligi. Želimo promjene, jer lige na ovakav način nemaju smisla. Zanima nas i mišljenje Hrvatskog košarkaškog saveza. Nama je ABA liga optimalna, a ako bismo htjeli igrati europsko natjecanje, konkretno Champions Cup, to bi značilo puno veći financijski okvir i to bi se moralo riješiti u ova dva mjeseca. Nije da ne želimo, ali nije realno da odjednom preskačemo dvije stepenice. Mislim da za Europu objektivno nismo spremni. Opet, za razvoj igrača, za status kluba nužno je imati dvije utakmice tjedno, jer bez toga nema budućnosti. Da nije bilo ABA 2 lige, mi bismo u prosincu i siječnju imali dvije utakmice kod kuće.

A to je vrzino kolo iz kojega cijela košarka, globalno gledano, ne zna kako izaći. Počevši od reprezentativnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Linker
25. travanj 2024 14:55