Simon je nedavno produžio ugovor s Efesom
 AFP
Kruno Simon

‘Vjerujem da će se igrati kompletne sezone jer previše se novca gubi kad nema utakmica‘

Hrvatski reprezentativac i član turskog Efesa, govori o novoj sezoni, euroligaškim transferima...
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 28. srpanj 2020. 17:11

Euroligaši naveliko slažu momčadi za novu sezonu, puno je to promjena, posljednja je dolazak, odnosno povratak Kostasa Sloukasa u Olympiacos. Stigao je Nick Calathes u Barcelonu, puno je promjena na trenerskim klupama i slaže se mozaik koji bi, jednom kad se euroligaška košarka vrati, mogla kreirati vrlo zanimljivu sezonu.

Efes je iz jedne druge priče. Riječ je o momčadi koja je do prekida sezone bila zacementirana na vrhu Euroligi, momčadi koja je igrala najbolju košarku i koja, s obzirom da se sezona završila, ostala uskraćena za lov na euroligaški trofej, a imala je za to najbolje reference.

Već smo uhodani

I iz te prizme, Efes je napravio nešto što je podsjetilo na neka bivša vremena, na vrijeme iz osamdesetih, kad su momčadi bivale iz sezone u sezone, ako ne iste, onda barem slične. Efes je ove sezone produžio sve svoje igrače, pa tako i hrvatskog asa Kruno Simona, koji je stavio potpis na sljedeću, s opcijom i za onu sezonu iza.

Od momčadi koja je igrala lani tek je otišao Alec Peters, ali i to je, u pravilu očekivan potez jer se posve oporavio Adrian Moerman, koji je propustio dobar dio lanjske sezone. Efes, momčad koja je dominirala lani, ostala je s Erginom Atamanom na klupi, sa Shaneom Larkinom na terenu. I opet velikih ambicija.

- Evo, već smo dvije sezone zajedno, pa je ova odluka Efesa, zapravo i očekivana. Financijski se to moglo ispratiti i po mojem sudu ovo je odlična odluka, jer za neke velike rošade potrebe nije niti bilo. Sretan sam da je to tako.

Koliko je iz prizme igrača, a Simon ima 35 godina, pa mu je sve jasno, olakšanje kad se dolazi na pripreme s istim onim igračima koji su bili u svlačionici i lani, kad se zna što sve može i kako funkcioniraju zajedno?
- Ogromna je to prednost, prije svega jer se jako dobro zna kakva je hijerarhija i ona je već uspostavljena, nema je potrebe tražiti. Obično na početku sezone igrači dolaze iz različitih momčadi i s različitim ulogama, pa se u prvom dijelu sezone sve to treba posložiti, a za to treba vremena. I zna to potrajati. Sada će to proći bezbolno.

Počinjemo 17. kolovoza

Kad Efes uopće kreće s pripremama?
- Za sada stoji dan za početak priprema 17. kolovoz, a nemam nikakve informacije da bi se tu moglo nešto promijeniti.
Doduše, Euroliga naveliko razmišlja o tome da i ona pomakne za dva, tri tjedna početak sezone.

- To se još uvijek ne zna. U svakom slučaju, što se tiče početka pripreme, mislim da niti ne treba kretati ranije od 45 dana do prve utakmice, posebno u našoj situaciji gdje se jako dobro poznajemo.
Efes je znao dobar dio priprema za novu sezonu provoditi, barem otkako je Ataman na klupi, u Italiji, kako će biti sada, ide li se u Bormio, na Sardiniju?

- U pravilu smo bili u Bormiju, no to je sada otpalo, pa mislim da ćemo većinu priprema za novu sezonu provesti u Antalyji.
Putovanja su veliki rizik?
- Jesu, i svim novim putovanjem, rizik se povećava.

Kako onda uopće računati na normalnu euroligašku sezonu?
- Iskreno, sumnjam da će svijet stati, mislim da novog lockdowna nigdje neće biti. Neki se model mora pronaći, sezona će se igrati. Sada, hoće li to biti pred publikom, pred navijačima, ili bez njih, to će biti stvar procjene, ali mislim da će se igrati.

Može li Euroliga, kao ipak zatvorenija formacija od nekih drugih međudržavnih liga, prebaciti recept koji je trenutačno na meniju u NBA ligu u Orlando. Mogu li se euroligaši skupiti negdje, ostati tamo neko duže vrijeme i igrati svoj turnir, imati svoj Balon?
- Ne znam kako bi funkcioniralo, jer nemojte zaboraviti da svi imamo uz Euroligu, još i domaće prvenstvo. A i te momčadi, ne samo euroligaši, ulažu novac, slažu momčadi za sljedeću sezonu. Teško mi je to reći bi li se takav scenarij kakav je sada u NBA mogao primijeniti na Euroligu.

Kako mu čine transferi u Euroligi, neke su momčadi poput Valencije ili Zenita, silno ojačane, neke su promijenjene?
- Postoje momčadi koje su dobro iskoristile koronu, koje su se uspjeli financijski osnažiti, ili, s obzirom da su negdje proračuni padali, doći u tu razinu s financijama koje su imali i lani. Koliko vidim, puno će tu bit dobrih momčadi, ne radi se samo o Valenciji ili Zenitu, jer vidim da Olympiacos slaže odličnu momčad, Calathes je stigao u Barcelonu i sve u svemu, uvjeren sam kako nas čeka jedna jako dobra sezona. Mislim da u njoj neće biti onoliko autsajdera, koliko ih je bilo lani.

Mega-momčad u Barci

I na trenerskom planu puno će toga biti zanimljivo. Jasikevičius je stigao u Barcelonu, Kokoškov je preuzeo Fener, Austrijanac Schiller Žalgiris, Trinchieri se vraća u Euroligu na klupi Bayerna, nema više Željka Obradovića...

- Bit će to jako zanimljivo. Šarasa sada u Barceloni napokon čeka mega momčad i veliki proračun, i s njom napada najveće stvari, Kokoškov slaže u Feneru zanimljivu momčad, iako je Fener smanjio financije.

I za kraj, Simon je optimist, tvrdi da nova sezona nije upitna.
- Nije mi lako o tome govoriti, jer nitko ne zna što nas čeka na jesen. Ali, s obzirom na to koliki su financijski gubici kad se ne igra, koliko je ta cijela priča opasna po sam sport, mislim da si nitko neće dopustiti, ukoliko za to bude bio minimum izgleda, da ne odigra pune sezone. Ne vjerujem da će se igrati neki skraćeni oblici, ali opet tko zna što nas čeka za dva mjeseca...

Svakodnevno treniram, nema stanke i zato sam u odličnoj formi

Kruno Simon ima 35 godina, a već četiri mjeseca je bez utakmica. U tim godinama bilo bi suicidalno što se tiče karijere, stati, pa je Simon cijelo vrijeme u pogonu.
- Pa svakodnevno treniram s Lukom Milanovićem u Biotreningu i mogu reći da sam doista u odličnoj formi. U godinama sam kad si ne mogu dopustiti neku veću pauzu, jer bi to bilo jako loše. Moram ostati u pravoj formi, a i ovom zgodom bih se zahvalio Luki Milanoviću s kojim radim.

Linker
24. travanj 2024 21:44