NBA PLAYOFF

Warriorsima pobjeda! Sjajni Iguodala i 'pet malih' napokon zaustavilo LeBrona

Taktika 'Bogut na klupu, Iggy u igru, Green na centra' te u finalima rijetko viđena postava od pet malih igrača bila je penicilin za LeBrona i društvo
Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 12. lipanj 2015. 10:58

U četvrtak navečer Golden State Warriorsi svladali su u gostima Cleveland Cavalierse 103-82 i time izjednačili rezultat u finalnoj seriji na 2-2. Najzaslužniji za tako uvjerljivu pobjedu i povratak prednosti domaćeg parketa su trener Steve Kerr i šesti igrač momčadi iz Oaklanda, Andre Iguodala.

Ne znamo da li 'rookie' trener Warriorsa čita odlični Grantland.com (američki portal za sport i zabavu, prvenstveno orijentiran na košarku) i sluša podcastove novinara Zacha Lowea, ali Kerr je u četvrtoj utakmici razradio jednu ideju koju je ovaj iznio u emisiji nakon treće utakmice. A ta je - Iguodalau na LeBrona i ubrzati tempo igre. Kako je to izgledalo u praksi? Bogut na klupu, Iggy u igru, Green na centra te u finalima rijetko viđena postava od pet malih igrača za koje Cavsi nisu našli rješenja.

Na taj je način Kerr dobio vratio visokooktanski tempo po kojem je njegova momčad poznata i donekle neutralizirao LeBrona Jamesa koji je ovaj put zabio 'samo' 20 poena uz ponovno loši šut od 7/22 iz igre. Dodao je 'Kralj' još 12 skokova i 8 dodavanja, kojima se najviše okoristio Timofej Mozgov. Ruski centar bio je logični profiter niske postave gostiju te je kapitalizirao nedostatak centimetara pod protivničkim košem s 28 poena i 10 skokova, a vrlo dobru partiju pružio je i njegov kolega Tristan Thompson koji je ubacio 12 poena i dodao 13 skokova.

No, džaba bilo lakih poena i skokova pod obručima kad cijela vanjska linija Cavsa nije bila u stanju pogoditi ni kadu, a kamoli obruč promjera 45 cm. Neočekivani heroj treće utakmice, Matthew Dellavedova pogodio je 3 šuta od 14, Iman Schumpert 2 od 9, a J. R. Smith 2 od 12 za zajednički učinak iz noćne more - mizernih 19 poena iz 35 pokušaja. Ukupni šut Cavsa za cijelu večer iznosio je 33 posto (hvala centrima), dok im je trica bila smiješnih 15 posto.

Naravno, kad na drugoj strani imaš raspoloženog Currya i neočekivano raspucane I guodalu, Greena i Harrisona, to nije ni blizu dovoljno. MVP sezone ubacio je 22 poena (8/17 iz igre, 4/7 trica), Iggy je dodao još toliko uz dvije potrošene lopte manje, dok su Green i Harrison ubacili po 17, odnosno 14 poena. Cijela momčad Warriorsa s 40 postotnom preciznošću pogodila je 12 trica na utakmici, što je bilo tri puta više od nepreciznih Cavsa.

'Večeras smo došli s mentaliteom pobjednika' - rekao je Curry, dok je njegov brat po mrežici Klay Thompson dodao:'Čovječe, došli smo gladni pobjede na utakmicu, nametnuli smo našu volju na obje strane terena.."

LeBron James, koji je tijekom utakmice pretrpio ozljedu glave prilikom bliskog susreta s kamerom na rubu terena, ispravno je konstatirao: "Bili smo očajni u napadu. Nekada naprosto ne ide." Bez veće pomoći kolega na terenu, sigurno ne. Vanjska linija Cavsa veliki je dužnik ove serije...

Linker
10. svibanj 2024 08:52