Jure Mišković/CROPIX
FEŠTA NA KALELARGI

Zadrani uništili Zvezdu i podigli Višnjik na noge, Splićani poraženi u Ljubljani

Pojačana Crvena zvezda doživjela je pravi debakl na dalmatinskoj turneji. Nakon što su poraženi od Splita, novu košarkašku lekciju Beograđani su dobili u Višnjiku
Piše: Bernard PalekaObjavljeno: 02. listopad 2012. 21:58

ZADAR - CRVENA ZVEZDA 98-81

(22-23, 30-21, 24-12, 22-25)

ZADAR - Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 6 500. Suci: Pukl, Boltauzer i Vučković (Slovenija)

ZADAR: Mikulić, Allen 5, Olivari 3, Travis 19 (7 - 9), Šango, Delaš, Ramljak 6 (6 - 7), Brkić 6, Krasić 15 (4 - 6), Batur 14 (4 - 4), Vrbanc 22 (9 - 10), Prostran 8 (2 - 4). Trener: Ante Nazor

CRVENA ZVEZDA: Čović 2 (2 - 4), Cvetković 2 (2 - 2), Brown 7 (1 - 2), Subotić 4, Rakočević 23 (6 - 6), Mitrović, Simonović 5, Savović 15 (3 - 4), Katić, Radivojević, Almond 15, Nelson 8 (2 - 5). Trener: Milivoje Lazić

Jako dobar derbi u 2. kolu ABA lige. U Zadar je C. zvezda doputovala sa spoznajom da je neplanski posrnula u Splitu, dok je Zadar sezonu otvorio ohrabren veoma dobrim izdanjem, nažalost ne i pobjedom, u utakmici s Partizanom u Beogradu.

Baš kako se i očekivalo, u prvom poluvremenu vodila se u najvećem dijelu energična, rovovska bitka, s relativno snažnim obranama i pokušajima obiju momčadi da suparnika limitira u većini elemenata. Prvih 10 minuta Zadar je potrošio tražeći odgovarajući ritam i balans igre, napose ritam realizacije koji je u početku malo zapinjao, ali negdje od sedme, osme minute domaćin je ušao u trag željenom i usmjerio igru prema visokom broju poena. Jest Zvezda dobila prvu četvrtinu, u kojoj Zadar nije imao dovoljnu širinu realizacije, ali je zato druga četvrtina bila po guštu - dakako - bučne publike. Konce u napadu u prvom poluvremenu držao je Goran Vrbanc, 18 poena uz svega tri promašaja iz igre, ali značajan doprinos dali su Krasić,Batur i Brkić. Kad se Zadar u obrani sredio i kad je smanjo broj primljenih poena iz reketa, u čemu je Zvezda jedno vrijeme imala forte svoje igre, nadošla je i osjetnija prednost. Pred kraj prvog poluvremena vidjeli smo i kako se suci strogo, a pošteno, drže pravila. Dvije tehničke Zadru ( Mikulić i trener Nazor), pa odmah jedna Zvezdi (trener Lazić), sve opravdano. I šećer na kraju toga dijela, Baturovi poeni sa sirenom za 52:44.

Romeo Travis u trećoj je četvrtini nosio Zadrane. Raspucao se, pohvatao mnoge bitne lopte, igrao sjajnu obranu... On je puno zaslužan za rezultatski odmak, ali uz sjajnu reakciju suigrača. Bariša Krasić sa dvije trice, jednu je dodao Prostran, a u otvaranju četvrtine značajnu je ulogu imao i Ramljak svojom energijom. Zadar je suparnika limitirao na svega 12 poena što je i logično jer Zvezda nikako nije nalazila pravi način napadanja domaće obrane. Zvezda je u zadnjoj četvrtini pribjegla igri na sve ili ništa. Gosti su uspjeli napraviti dobar pritisak i u tri minute Zadar je dao svega dva poena (Travis), dok je Zvezda ubacila osam, od čega jednu tricu ( Simonović) i približila se na 78:64. Uzvratio je Allen tricom za 81: 64, pa je Zadar ostatak vremena mogao lakše disati. Zadnja četvrtina, kakva je bila, donijela je malo košarke s razine prethodnih 30 minuta, ali u cjelini Zadru je bilo bitno održavati prednost koja će mu osigurati pobjedu. Gosti iz Beograda u jednom su trenutku zapali u igru bez kontrole, a Zadru je saveznik bilo vrijeme. Kad je bilo najgušće i kad je bilo potrebno umiriti Zvezdu, ukazivao bi se Bariša Krasić i dvije minute i 47 sekundi prije kraja Zadar je imao 86:71. Pobjeda je bila osigurana, Višnjik je eksplodirao i slavio...

UNION OLIMPIJA - SPLIT 82-73

(19:18, 29:18, 17:21, 17:16)

LJUBLJANA Dvorana Stožice. Gledatelja oko 2.500. Suci: Belošević (Srbija), Zurapović i Bjedić (BiH).

UNION OLIMPIJA: Waters, Rupnik 3, Prepelič 17, Blažič 22, Rannikko 13, Salin, Murić 2, Bayens 6, Bubnić 8, Page 2, Močnik, Omić 9.

SPLIT: Subotić 4, Reinholt, Vujčić 13, Kraljević, Markulin 7, Krušlin 3, Dijan 5, Sobin 16, Mimica 6, Vuković, Marinelli 6, Vukušić 13.

Za mnoge iznenađujuće pobjeda Union Olimpije u Kragujevcu i Splita kontra Crvene zvezde na Gripama bile su razlogom optimizma u oba tabora.

Euroligaš iz slovenske prijestolnice Splićane je dočekao sa velikim respektom, što se na početku utakmice iskazalo opravdanim. Naime, gosti su bolje otvorili utakmicu, poveli su tricom Krušlina i držali prednost sve do 9. minute, iako je učinak dvije najjače Erjavčeve karike, Vujičića i Mimice, bio mizeran. Na ruku im je išlo to da su Ljubljančani djelovali pomalo smušeno i nisu pogađali otvorene šuteve. U 5. minuti je Filipovski uveo u igru prvog organizatora igre Rannikka i stvari su polako dolazile na svoje mjesto. Iskusni Finac je umirio igru, dobro rasporedio snage, a njegovom tricom u 10. minuti je Olimpija prvi puta došla u vodstvo (17:15).

U drugoj četvrtini smo gledali Olimpiju kakvu bi domaći gledatelji željeli vidjeti kroz cijelu sezonu, odlična obrana, ubrzana tranzicija, jednostavno Splićani nisu mogli pratiti tako visok ritam svoga domaćina. Jaka Blažič je bio nezaustavljiv, otvorilo se i Prepeliču (dvije trice), dobra igra centra Omića, koji je zamijenio nervoznog Baynesa.

U 23. minuti odlični Blažič odvodi Zmajeve na +15. I, kada smo pomislili da su Splićani duboko u bunaru, Erjavec je vratio u igru Vujčića,razigrao se i Josip Sobin i prednost Zmajeva se sve više topila.

Iskusni Vujčić je u trećoj četvrtini ubacio 8 poena, u prvom poluvremenu niti jednog. Split se nakon serije 9:0 približio na svega četiri poena (61:65). Trener Zmajeva Filipovski je uzeo minutu odmora, vratio u igru Bubnića, koji ubacuje za redom 8 poena i Olimpija šest minuta prije kraja odlazi na 73:65. Međutim, na drugoj strani razigrani Sobin povećava svoj učinak i drži ekipu u igri. Izlaskom Vujčića Splićani imaju rupu u obrani što domaći vješto koriste. Dvije minute prije kraja je Prepelič Zmajeve odveo na +12, kapetan Rannikko je potvrdio da je Union Olimpija s njegovim povratkom dobila mnogo, gostima nije preostalo drugo nego da se pomire s porazom.

Linker
17. svibanj 2024 08:28