Cropix
CIRKUS REPREZENTACIJA

Žan Tabak o reprezentaciji: 'Repeša je vrijedan čekanja ako HKS misli da je najbolji!'

Nije problem što se ne zna izbornik Igrači se u završnici sezone bore za trofeje i ne razmišljaju o tome
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 20. svibanj 2013. 11:24

Ako je vrh Hrvatskog košarkaškog saveza zaključio da je Jasmin Repeša najbolje rješenje za reprezentaciju, onda je vrijedan čekanja - odgovorio nam je Žan Tabak na najčešće postavljano pitanje u hrvatskoj košarci posljednjih tjedana a da se ne upušta u prognozu kako će se rasplesti trokut HKS - Repeša - Unicaja.

- Ne vidim problem ni u tome što reprezentativci još ne znaju tko će im biti izbornik jer u ovom dijelu sezone, kada kreću doigravanja i kada se dijele trofeji, jednostavno ne stignu o tome razmišljati. To govorim iz vlastitog igračkog iskustva.

Niz od 17 pobjeda

I još jedna rečenica na temu reprezentacije koju u rujnu očekuje Europsko prvenstvo u Sloveniji.

- Repeša je izvanredan trener, zaslužuje reprezentaciju - kaže Tabak.

Kroz igračku karijeru često osporavani Tabak ove je sezone zasjao na trenerskom nebu. Mnogi su sumnjali kada je tijekom jeseni napustio Poljsku da bi iznenađujuće naslijedio Duška Ivanovića u Saski Baskoniji iz Vitorije (nekada Tau Ceramica i Caja Laboral, danas Laboral Kutxe). Govorili su da je izabran jer je jeftin, a ubrzo je nanizao 17 pobjeda, u četvrtfinalu Eurolige ispao od CSKA, a u španjolski play-off ući će s druge pozicije.

Dva puta trener mjeseca

- Od 14. godine sam u svijetu u kojem caruje rekla-kazala novinara i košarkaške javnosti i naučio sam se ne obazirati na takve komentare. Jedino me iznenadilo što sam već u tom trenutku dobio momčad poput Baskonije. Očekivao sam da će mi trebati više vremena - objašnjava Tabak.

Nije mu trebalo puno vremena ni za privikavanje. U travnju je drugi put proglašen trenerom mjeseca.

- Lijepo priznanje, ali sam svjestan da najviše ovisi o rasporedu, suparnicima protiv kojih igrate u tih četiri ili pet kola. Stojim čvrsto na zemlji kada su u pitanju takve nagrade - skromno i iskreno kaže Tabak, trener koji za sebe kaže da su mu glavne stavke red, rad i disciplina.

- Uskoro ću imati 43 godine i odavno sam prihvatio da je moje životna filozofija ići iz dana u dan. Nekad sam nezadovoljan i kad pobijedimo, a drugi put zadovoljan igrom iako smo izgubili. Pobjede najviše broje navijači, novinari i, jasno, poslodavci, ali sam se s nekim stvarima pomirio i njima prilagodio svoj život - naglašava Tabak.

Tri europska naslova

Na tragu posljednjih misli bio je i svaki odgovor na pitanje o ciljevima u trenerskom životu. U Baskiji je pronašao klub s maksimalnim ambicijama, a zna se da je u igračkoj karijeri triput bio europski prvak, a 1995. je s Houstonom osvojio NBA prsten.

- Ne razmišljam o karijeri na takav način. Rekao sam već, moja filozofija je ići dan po dan - kaže Tabak.

Linker
29. rujan 2024 01:28