CROPIX
HRVATSKA KOŠARKA

ZAŠTO NAŠI NAJBOLJI KLUBOVI NE IGRAJU LIGU PRVAKA? Cedevita nije zainteresirana jer cilja Euroligu, a Cibona i Zadar ne mogu platiti dovoljno igrača

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 19. lipanj 2018. 13:00

U ponedjeljak je osvanula neobična vijest. Nositelj klupske kvalitete njemačke košarke, do ove sezone nedodirljivi Bamberg odlučio je igrati Ligu prvaka, a ne Eurokup. Štoviše, bogati njemački klub stavio je potpis na ugovor s FIBA-om za sljedećih pet sezona.

Zašto je to vijest? Zato što od sezone 2018/19. Bayern ionako dobiva trajnu pozivnicu za Euroligu, pa bi Bamberg od nastupajuće sezone trebao biti drugi najbolji njemački klub da bi se plasirao u Euroligu. No, oni to ne žele, ne žele čak ni Eurokup, koji je protekle sezone bio nedvojbeno drugo najbolje natjecanje u Europi.

U isto vrijeme tu Ligu prvaka ne igra nitko od hrvatskih klubova. Pa smo potražili razloge. Prvak Hrvatske Cedevita ima na to pravo, no, oni su se odredili za Eurokup.

Našao bi se način

- Unazad tri-četiri sezone mi smo na liniji ECA-e jer nam je cilj zaigrati Euroligu, ali i dovoditi najbolje europske klubove u Zagreb. To je glavni razlog. Onaj drugi tiče se kontakta, koji smo imali s Ligom prvaka. Ispada da bismo za igrati Ligu prvaka morali proći kvalifikacije, što je, po meni, razočaravajući odnos Lige prvaka prema hrvatskoj košarci - rekao nam je Davor Užbinec, Cedevitin direktor.

Otkako je Cibona prestala nastupati u Europi, hrvatskih klubova ne samo da nema u Ligi prvaka, nema ih ni u FIBA Eurokupu. Pa i otuda možda hladan odnos FIBA-e prema našim klubovima.

- Kad bi netko od naših najboljih klubova odlučio zaigrati u Ligi prvaka, vjerujem da bi se pronašao način da taj klub bude u glavnom ždrijebu, bez kvalifikacija - objašnjava Joke Vranković, glavni tajnik HKS-a.

OK, ako Cedevita želi igrati Eurokup - izborila ga je kroz ABA ligu - zašto Ligu prvaka ne igraju preostala dva naša najbolja kluba?

Dugoročni planovi

- Dok god moramo igrati PH i ABA ligu, tu nema prostora za treće natjecanje jer to ne bi imalo smisla. Nama je cilj povratak u Europu, ali onda bi se morao promijeniti kalendar natjecanja. Dok je ovako, mi možemo igrati samo dva natjecanja. Ovo što trenutačno radi Cedevita, koja slaže dvije momčadi, jednu za HT Premijer ligu, a drugu za ABA ligu i Eurokup jest dobra stvar za njih, ali loša za sve ostale klubove jer će još više osiromašiti ionako tanku igračku bazu za ostale - upozorava Domagoj Čavlović, Cibonin direktor.

Ni Zadar u ovom trenutku ne razmišlja o Europi.

- Mi trenutačno nismo u poziciji igrati više od HT Premijer i ABA lige jer bi nam za nešto više trebala momčad od 14-15 igrača, a mi za sada za takvo što nemamo financijskih mogućnosti. No, u nekom srednjoročnom planu, u roku od dvije-tri sezone, uz stasanje nekih igrača, financijsku konsolidaciju, nama je cilj izaći u Europu i od toga ne bježimo - podvlači Branimir Longin, sportski direktor Zadra, koji bi ovih dana mogao produljiti suradnju s trenerom Aramisom Naglićem.

Dakle, kako sada stoje stvari, i sljedeće sezone samo će Cedevita igrati europsko natjecanje, bit će u Eurokupu. Ostali u čekaonici, čekaonici nekih boljih dana. Pri tome će Cedevita, Cibona i Zadar igrati ABA ligu, a kako sada stoje stvari, Split će biti u ABA 2 ligi, ali kao jedini naš predstavnik tamo. Šibenik se ne izjašnjava, a Škrljevo i Osijek su bliži Alpe Adria ligi...

Linker
26. travanj 2024 02:35