AFP
NIKOLA VUČEVIĆ

Zvijezda Orlanda za SN: 'Bogdanović je odličan, a Šarić je trebao odmah u NBA'

'Dario bi u 76ersima dobio golemu minutažu, apsolutnu slobodu i pravo na pogrešku'
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 04. prosinac 2014. 20:58

Kada se u Americi slavi Dan zahvalnosti, NBA košarkaši dobiju jedan od rijetkih slobodnih dana u sezoni pretrpanoj utakmicama. Stoga smo ovogodišnji Thanksgiving iskoristili kako bismo napokon uhvatili malo vremena s najboljim igračem Orlando Magica, trenutačno najboljim centrom Istočne konferencije Nikolom Vučevićem. 24-godišnji Crnogorac igra četvrtu sezonu u najjačoj ligi svijeta i dosad daleko najuspješniju. Postiže gotovo 19 poena u prosjeku, a sa 11,7 skokova po utakmici trenutačno je treći skakač lige, odmah iza “zvijeri” iz Sacramenta i Detroita Demarcusa Cousinsa, odnosno Andrea Drummonda. Vučević bilježi double-double u prosjeku, a čak 13 puta imao je dvoznamenkaste učinke u dvije statističke kategorije.

Ako je po mnogima Marc Gasol trenutačno najbolji centar lige, onda je sasvim sigurno Vučević najbolji centar slabije Istočne konferencije.

- Osobno sam zadovoljan i svojom igrom i statusom u momčadi. Na ljeto nisam imao reprezentativnih obaveza i proveo sam ga spremajući se za ovu sezonu. Dobro radim i težim tome da budem među najboljim igračima na svojoj poziciji u ligi - kaže za Sportske novosti Vučević, koji je u potpunosti opravdao primjedbe crnogorskih kolega da se radi o strašno ljubaznom i vrlo elokventnom košarkašu.

Imamo potencijal

I dok Vučeviću ide sjajno, to se ne može reći za Orlando, koji je trenutačno deseta momčad slabašnog Istoka, s omjerom 7-13.

- Napredovali smo u odnosu na prošlu sezonu, ali još uvijek postoji puno mjesta za napredak. Teško je reći što možemo ove sezone, možemo li doći do play-offa jer vrlo smo mlada momčad, dosta sklona oscilacijama. Ali ako ne uspijemo ove sezone, za godinu-dvije mogli bismo biti među najboljima u konferenciji jer sam uvjeren da imamo taj potencijal.

Iako je daleko najbolji igrač, čak pet igrača Magica ove sezone zarađuju više od njega. Ipak, prošli mjesec Crnogorac je stavio potpis na novi četverogodišnji ugovor, “težak” 53 milijuna dolara.

- Meni je odlično na Floridi i u momčadi i htio sam ostati. Volio bih i da momčad ostane dugo na okupu, ali nikada ne možeš znati koji su dugoročni planovi neke NBA franšize.

Damjana Rudeža prvi put sreo je prije tri godine na EP u Litvi kada su međusobno igrale Hrvatska i Crna Gora.

- Solidno se snašao u Indiani. Izborio se na početku za minute i to mi je drago, kao što mi je drago kad god netko s naših prostora uspije u NBA.

Kad je Orlando igrao (i izgubio) u Brooklynu, i Bojan Bogdanović (22 poena, 6 skokova) i Vučević (27 poena, 12 skokova) imali su veliku utakmicu.

- Bojana sam prvi put sreo 2009. na U-20 europskom prvenstvu na Rodosu. Već tada sam vidio da će biti veliki košarkaš, što je i pokazao. Došao je u dobru i ambicioznu momčad, odlično igra i izborio se za mjesto u petorci, što nije mala stvar.

U početku je teško

Iako je Bojan godinu dana stariji od Vučevića, centar Orlanda iza sebe ima već tri sezone u NBA ligi. No, sigurno mu se bilo lakše prilagoditi jer je srednju školu i fakultet završio u Americi.

- Jest lakše kada je u pitanju prilagodba na klimu, na američki način života i na jezik jer koliko god znao engleski, nije lako kada dobivaš upute u bučnoj dvorani za vrijeme važne utakmice. Meni je to pomoglo jer u početku je novacima jako teško. Međutim, što se stila košarke tiče, bilo mi je isto kao Bojanu ili Rudežu. Košarka kakva se igra u NBA ligi, ne igra se ni u Europi ni na koledžu.

Bogdanović je imao malu šutersku krizu, ali Vučević mu poručuje da se ne opterećuje previše.

- Bogdanović sigurno nije naviknuo na ovakav tempo jer u Europi se ne igra tri, četiri ili čak pet puta na tjedan. Krize će biti sasvim normalne i očekivane, ali događaju se i najboljima. U sezoni imaš 82 utakmice i potpuno je prirodno da dvije ili tri odigraš slabije.

Nikola Vučević je u NBA ligu došao nakon tri odlične sezone na Sveučilištu South California. Na draftu su ga kao 16. pick uzeli Philadelphia Sixersi i nakon jedne sezone poslali u Orlando. Isti ti Sixersi ljetos su izabrali Darija Šarića, koji je za razliku od Vučevića “lottery pick”.

- Philadelphia ove godine igra grozno, ali njen je cilj jasan - želi za godinu-dvije imati ozbiljnu momčad u kojoj će stasati njihovi današnji mladi igrači. Iduće godine oporavit će im se centar Embiid i doći će Dario. Međutim, mišljenja sam da je Šarić trebao doći već ove godine. Imao bi golemu minutažu, apsolutnu slobodu i pravo na pogrešku, a od toga u NBA ligi za rookieja ne može ništa biti bolje. No, njegova odluka bila je da ostane u Europi i to treba poštovati - zaključio je Vučević.

Otac s Bosnom prvak Europe, a mama reprezentativka Jugoslavije

Nikola Vučević dijete je prave košarkaške obitelji. Otac Boro bio je član sarajevske Bosne, koja je 1979. u Grenobleu osvojila naslov prvaka Europe, a majka Ljiljana reprezentativka Jugoslavije. Dvoje sportaša odgojili su sina kao pravog globetrottera, pa je Nikola rođen u Švicarskoj, djetinjstvo proveo u Belgiji i djelomično Crnoj Gori, a već 10 godina je u Americi.

Linker
09. svibanj 2024 05:37