OKRŠAJ U AMAZONIJI

KOVAČ vs. FINKE Dvoboj izbornika započeo je prije susreta Vatrenih i Lavova

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. lipanj 2014. 12:58

Danas ćemo u Areni Amazonia gledati i obračun dvojice izbornika, Nike Kovača i Nijemca Volkera Finkea. Koji je već verbalno počeo prije otprilike tri tjedna. Verbalni okršaj počeo je Finke kazavši hrvatskim novinarima u jednom intervjuu: ”Vi možda Kovača smatrate oličenjem njemačkog reda, rada i pedantnosti, ali u Bundesligi je ponašanjem, emocijama i ostalome bio tipični predstavnik vašeg balknskog podneblja, ex-jugoslavenske škole.”

Na pitanje je li primijetio u analizi Vatrenih prije i poslije dolaska Kovača kakvu razliku, samo se počeo smijati rekavši: “Mislim da to nije lijepo pitanje, ha-ha...”

Hrvatski izbornik nije dugo čekao na odgovor Nijemcu: ”Ja sam Hrvat, takvim se i smatram, u Jugoslaviji nisam nikad živio i nisam joj baš nikad pripadao. Ne kužim kako je to mogao reći, sigurno nisam čovjek balkanskog mentaliteta.”

Niki se nikako nije dopala Finkeova verbalna akrobacija i nakon nje njemački trener Kameruna pao mu je u očima i sigurno nije od onih s kojim bi otišao na kavu. Finkeovo provokaciranje Kovača nije bilo samo verbalne prirode. Nijemac je na pripreme u Bad Tatzmannsdorf poslao svog prijatelja, trenera Alexandra Weissa kako bi špijunirao treninge Vatrenih. Zurio je Weiss kroz ogradu, sakriven iza šilterice, ali su ga otkrili hrvatski novinari, a na intervenciju hrvatskog šefa osiguranja Zorana Cvrka, legitimirala i policija. Međutim, Weiss nije odustao.

Kovač je preko svojih informatora znao o kome se radi, ali nije zatvarao treninge, samo se nasmijao: ”Imamo i mi svoga čovjeka u kampu Kameruna.” To je bio Mario Cvitanović, koji se za razliku od Weissa nije skrivao.

Tako je, eto, borba dvojice izbornika startala i mnogo prije današnje utakmice u Manausu. Verbalno mačevanje koje je počeo Nijemac nastavit će se na travnjaku. Tko je bolje posložio kockice, mladi početnik Kovač ili iskusni lisac Finke? Osim Vatrenih i Lavova, na travnjaku u Manausu, posebno će nas zanimati i sudar te dvojice stručnjaka koji se, nakon verbalne akrobacije i uvreda koje je Kovaču isporučio Nijemac, gledaju ispod oka.

Linker
28. rujan 2024 14:25