Vojko Bašić/CROPIX
BIVŠI SPORTSKI DIREKTOR

Krešić teško optužio Brbića: 'On je predsjednik amater, pravi nogometni početnik!'

Predsjednik Brbić se našao uvrijeđen, ali ja tvrdim da on ne moće voditi sportski dio kluba drugačije nego amaterski jer je amater, početnik u nogometu - tvrdi Krešić
Piše: Alen OrlićObjavljeno: 14. svibanj 2013. 17:23

Otvorena je Pandorina kutija na Poljudu. Nakon otkaza treneru Miši Krstičeviću, Sergiju Krešiću i Frediju Fiorentiniju ne prestaju reakcije u medijima, gdje svaki od aktera iznosi svoju istinu. Počelo je s Krstičevićem kojem je odgovorio predsjednik kluba Marin Brbić pa se nastavilo istupom Krešića, što je opet izazvalo Brbićevu reakciju.

Palo je tu i teških riječi, tko je za što kriv i odgovoran, bilo je udaraca ispod pojasa, a novu epizodu sad iznova otvara Krešić, koji je želio odgovoriti na Brbićeve tvrdnje da u Hajduku nije ništa napravio niti da je iza njega ostao pisani trag.

No, evo što kaže Krešić:

- Smijenjen sam jednostrano. Za smjenu nisam odgovoran. To se vidi iz ugovora. Hajduk će morati platiti tu štetu za koju su krivi oni koji su mi dali otkaz. Izjave predsjednika Brbića pune su isfabriciranih laži i neistina na koje moram odgovoriti.

Kap koja je prelila čašu bio je mail koji je Krešić poslao Brbiću.

- Referirao sam se na situaciju u klubu, ukazao na probleme, ali sam napisao da se Hajduk vodi amaterski. Brbiću je jedino to zasmetalo, amatersko vođenje kluba, a ne smeta mu što nema odgovore niti rješenja za probleme. On se našao uvrijeđen, ali ja tvrdim da on ne može voditi sportski dio kluba drugačije nego amaterski, jer je amater, početnik u nogometu. Za izgradnju dobrog sportskog djelatnika potrebno je barem 15 godina iskustva. Brbić to nema, a uz to se okružio pogrešnim savjetnicima - smatra Krešić.

- To su Denis Kosor, kojeg sam maknuo kad sam došao, i Laura Visković. O sportskom dijelu oni ne znaju ništa. Ne znam koje su njihove nogometne kvalifikacije, a ja sam 25 godina radio u najjačoj svjetskoj ligi. Moj jedini interes bio je da Hajduk bude prvi, a ne drugi, i da osvoji Kup - kaže Krešić.

Zanimljiv je taj odnos kad se zna da je Krešić došao u Hajduk na Brbićevo inzistiranje.

- Tražio je od mene da smanjim broj ljudi i plaće u omladinskoj školi. Uspjeli smo zadržati plaće, ali su svi treneri morali raditi i dodatne poslove. Rad u omladinskom pogonu nije izgubio na vrijednosti. Spominju mi izbor Roberta Jarnija, a on je jedini hajdukovac koji je igrao za Real Madrid, bio je u momčadi Mundijala ‘98., trener s Uefinom Pro licencom. Jarni je moralna vertikala i primjer mladim igračima. Kad su Brazilci došli, prvo su tražili Jarnija.

• Tko je kriv za Brazilce?

- Ja preuzimam odgovornost za njih, kao i za Jakoliša i Kouassija dok je Nižića i Plazonića doveo trener s predsjednikom. Brazilci su došli kod nas nakon dugotrajnog razgovora i tek nakon pristanka trenera Krstičevića. Niti jedan igrač nije doveden bez potvrde trenera. Brazilci su dobri igrači. Za Patinha je Fluminense plaćao dobar dio plaće jer su čekali da proigra. Došli su kao igrači koji mogu biti pojačanja, ali se moraju dokazati. Mi nismo imali strpljenja.

O Kouassiju:

- Kouassi nije pao s neba. Izabrali smo ga između stotinu igrača i pozvali ga na probu. On pokazuje vrijednost. Čeka ga sjajna budućnost. Hajduk će na njemu ostvariti veliku zaradu.

Krešić kaže da su mu određene struje u Hajduku minirale projekt nogometnog kampa na prostoru igrališta Dalmatinac dok je projekt s Primorcem iz Stobreča, za njega, potpuni promašaj.

- Unutar kluba postoji struja koja vrlo suptilno sprečava Hajdukov razvoj. Napravili smo prezentaciju nogometnog projekta na koju su došli Brbić i Koceić. Njima smo htjeli pokazati put kojim Hajduk treba ići, a oni su kazali da to ne razumiju. Prezentacija je bila na svjetskoj razini, ne bi je se posramili ni Barcelona ni Juventus. Poslije mi je Brbić rekao da mu napravim tri programa i da će on odabrati onaj koji mu odgovara. Valjda da se može konzultirati sa savjetnicima koji nemaju veze s nogometom.

Krešić se zahvalio trenerima iz omladinske škole, svojim asistentima Praliji i Andrijaševiću te posebno Frediju Fiorentiniju kojeg je okarakterizirao kao izuzetno stručnu osobu.

Krešić kaže da je “smijenjen” još u veljači kad je udaljen iz prve momčadi nakon sukoba s Krstičevićem.

- Gospodin Paladino me zamolio da ne izlazim u javnost i da će se sve brzo riješiti. Svima je jasno da nakon što je došlo do psovanja predsjednika Brbića i mene, trener je morao otići, pa makar se zvao Beckenbauer.

Krešić je spomenuo da Hajduk vodi ulica, i to pojedine osobe iz Našeg Hajduka i Torcide. Ne odnosi se to na sve navijače, nego na pojedince koji imaju jak utjecaj na rad kluba. Ovo je njegov zbogom Hajduku. Otkrio je da je prije pet godina otišao iz Hajduka da ne bi prošao kao i njegov kolega trener koji je dobio po glavi, a preživio samo zahvaljujući tome što je bio jak kao bik.

Linker
06. svibanj 2024 00:05