Reuters
SPREMAN ZA ISKUŠENJA

'LANI SMO RADILI ČUDA, A SAD IMAMO ENERGIJE ZA NOVI ISKORAK' Dinamov as najavio teško gostovanje u Trondheimu i upozorio: 'Nije ovo izlet'

PETAR STOJANOVIĆ Desni bek Dinama vjeruje u uspjeh na sutrašnjem gostovanju u Trondheimu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. kolovoz 2019. 20:54

Petar Stojanović postao je kod Nenada Bjelice jedan od standardnih, jedan od onih koji su u godinu dana napredovali i drže mjesto u udarnom sastavu. Istina, vidjet ćemo kako će biti kad Ivo Pinto dođe na višu razinu forme, ali zasad je Stojanović kralj desnog boka.

Četvrti će put u Trondheimu igrati utakmicu za plasman u europsku skupinu, od Salzburga, preko Elbasana i Young Boysa u Maksimiru do, eto, Rosenborga u Norveškoj.

Razgovarali smo sa Stojanovićem nakon zadnjeg maksimirskog treninga uoči puta u Trondheim, potvrđuje da on i suigrači kreću prema europskom sjeveru s pozitivnim emocijama, prepuni optimizma.

- Baš je sve pozitivno. Mislim da smo pripremu odradili na najbolji mogući način i sada sve to treba pokazati na travnjaku. Atmosfera je nešto što je u ovakvim utakmicama jako bitno, a mi se možemo pohvaliti da je kod nas odlična. Mislim da će sve biti u najboljem redu u Trondheimu - mirno govori Stojanović i ne krije da je svjestan da s tih 2:0 iz Maksimira još ništa nije riješeno.

- Svjesni smo da je tih 2:0 jako varljiv rezultat. Lijepa prednost, ali koja se lako može poništiti. I baš zbog toga nećete čuti od mene, mojih suigrača i ostalih da idemo u Norvešku na izlet. Idemo onamo svjesni svoje kvalitete, koju moramo i prezentirati.

Kakvog suparnika očekuju Modri u Trondheimu, hoće li Rosenborg igrati svoju igru, čekati prekide ili će se ipak malo otvoriti i krenuti po brzi pogodak?

- Vjerojatno će zaigrati malo riskantnije i otvorenije jer im rezultat to sugerira, ali mislim da neće odustati od svog koncepta i sustava igre. Na nama je da ih proučimo do u detalja i pripremimo se za sve scenarije.

Norvežani i Skandinavci često su Dinamu bili najteži suparnici, upravo zbog svog stila nogometa?

- Puno je u Dinamu bilo tradicija koje je ova generacija rušila, zašto ne bismo i ovu? Imam maksimalan respekt prema protivniku i njegovoj kvaliteti, ali mi smo Dinamo.

Njihov je najopasniji igrač Nigerijac Samuel Adegbenro, koji igra baš po Stojanovićevoj strani. U Zagrebu je bio razigran, nije ga bilo lako zaustaviti, je li Stojanović spreman na novu bitku s njim?

- Bio je razigran, ali do gola nije stigao. Ne bih imao ništa protiv da tako bude i u Trondheimu. Opasan je igrač, brz i razigran, ali moram reći da sam imao pomoć svojih suigrača, koji su odradili svoj dio posla i pomogli da ga zaustavimo.

Opći je dojam da ove sezone Stojanović igra u jako dobroj formi, a Bjelica kaže da je to i posljedica dolaska Pinta, da konkurencija tjera na veći angažman.

- Svaku utakmicu shvaćam kao novi izazov. Nekad to bude dobro, nekad manje dobro, ali sebi ne mogu ništa zamjeriti jer ostavljam sve na travnjaku. Konkurencija je ono što te čini boljim. Na mojoj su poziciji Pinto i Moharrami i naravno da nemam pravo na opuštanje.

Kad se ta forma usporedi s prijašnjim sezonama?

- S godinama sam dobio na iskustvu, a raditi u okruženju Dinama pomaže svakom igraču. Tu je najveća koncentracija kvalitete i ako nisi pravi, brzo nestaneš. Mislim da sam s godinama bolji igrač.

Ono što je činjenica, Stojanović ove sezone dobiva manje kartona. Je li to neka svjesna promjena u igri ili splet okolnosti? Je li možda onaj crveni karton u Lisabonu presudio da slovenski reprezentativac promijeni navike?

- Pozicija beka je nezahvalna jer se često borimo s brzim i kvalitetnim igračima kojima je sekunda nepažnje dovoljna da ukradu prostor i naprave nered. Ponekad su kartoni bili neopravdani, ponekad sam i ja bio nepažljiv. No nekad su oni nužnost. Između kartona i mrtve šanse za protivnika uvijek ću izabrati karton.

Je li razgovarao s prijateljima iz Maribora, kakva su njihova iskustva iz Trondheima, jesu li upozorili na neki detalj?

- Često smo u kontaktu, ali nisam s njima previše pričao o Rosenborgu. Ne volim se tako pripremati za protivnika jer se oslanjam na riječi trenera Bjelice i analizu našeg stožera.

Stojanović je jedan od ljudi koji su najdulje u Dinamu i koji su imali čast igrati Ligu prvaka u modrom dresu. Je li ovo najbolja momčad otad je on u Maksimiru i može li, ako uđe u Ligu prvaka, napraviti nešto više od samo sudjelovanja?

- Da, ovo je najbolje što sam doživio u svojim maksimirskim godinama. Lani smo radili čuda, rušili neugodne tradicije i pokazali da možemo. U ovoj bismo sezoni mogli napraviti korak naprijed. Siguran sam da imamo znanja, energije i motiva za takvo nešto.

Samo jedan gol u mreži Rosenborga mogao bi presuditi o prolazu, Dinamo je dosad uvijek zabijao gol, hoće li to biti ključ ove utakmice?

- Ne zamaram se time. Ako ne primimo gol, također smo ispunili cilj. Ajmo razmišljati tako, da protivniku zatvorimo prilaze i svedemo mu prilike za postizanje gola na minimum, a ako u napadu nešto konkretno napravimo, onda nitko sretniji od nas.

Inače, Stojanović je jedan od onih koji su se spominjali u kontekstu odlaska, pogotovo dolaskom Iva Pinta. Međutim, ostao je i zasad se izborio za veliku minutažu.

- Ne razbijam glavu tim stvarima jer mi to remeti koncentraciju. Sada mi je samo Rosenborg u mislima i sve ide u tom smjeru - zaključio je Petar Stojanović.

Sutra će opet biti na velikim iskušenjima, ali, kao što sam kaže, uz pomoć suigrača, vjerujemo, prevladat će ih.

Aktualni članovi Dinama s najviše europskih nastupa

62 - Arijan Ademi

57 - Marin Leovac

46 - Ivo Pinto

45 - Petar Stojanović

42 - Kevin Theophile-Catherine

35 - Mario Gavranović

34 - Emir Dilaver

Linker
05. svibanj 2024 06:27