Josip Skoblar s crnim naočalama na utakmici Vatrenih 2016.
 Ronald Goršić / Cropix
'PAMETNIJE JE DA ON GOVORI O MENI'

LEGENDA HR NOGOMETA NAHVALILA PJACU I OČEŠALA IZBORNIKA 'Čačić je naša zbilja i naša istina'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. srpanj 2016. 20:51

Josip Skoblar jedan je od najvećih napadača iz Hrvatske, krilo pa centarfor u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, kad je bio i Zlatna kopačka Europe u dresu Marseillea, trenutačno je u Parizu u iščekivanju finala Eura, pitali smo ga kako vidi Pjacu.

- Puno je toga o njemu već rečeno, Pjaca je ocijenjen kao velika vrijednost. Na europskom planu još nije dovoljno pokazao, ali kad su veliki klubovi zainteresirani, to dostatno govori samo od sebe. Gledao sam ga na Euru, također i ranije u Hrvatskoj ligi, demonstrirao je silne vrijednosti i pred njim je velika budućnost. Drago mi je jer to ide u prilog Dinamu koji izuzetno kvalitetno radi. To je osnovica svega. Dinamo se iskazao na stručnom i poslovnom planu, on stalno stvara novu vrijednost za hrvatski nogomet, igrači koji u njemu igraju imaju pažnju i kvalitetan rad iz čega proizlazi da budu zanimljivi tržištu. Žao mi je što drugi klubovi u Hrvatskoj nemaju tako visoke standarde da stvaraju prave igrače - kazao je Skoblar te istaknuo da su Pjacu Talijani dugo pratili.

Malo je igrača iz Hrvatske takvog profila. Moderno krilo.

- Gubi se pomalo već taj naziv krilo. Više to praktično ne postoji. Nekad su ti igrači bili uz crtu, danas su to napadači, nekad centralni, nekad više sa strane. Mjesto sidraša, centarfora, nestaje, tu dolaze igrači koji su iznimni pokretni, dinamični, koji mogu eliminirati suparnika i završiti. To su klasični napadači, a jedan od takvih je i Pjaca. U stanju je jako dobro igrati na obje bočne pozicije i središnju špicu.

Kakve su mu mogućnosti u vrhunskom europskom nogometu?

- Ovisi i o klubu u kojem će igrati. Dinamo ne može više od onog što je napravio, no u velikom europskom klubu može postići veće stvari.

Francuska je u finalu s Portugalom, Francuska je druga Skoblarova domovina, pitali smo ga koliko je zadovoljan igrom Tricolora.

Koje je najbolje rješenje za Marka Pjacu?

Ostati u Dinamu još jednu sezonu

Trebao bi otići u Napoli, tamo će sigurno igrati

Mora se još strpiti, zaslužio je odlazak u veliki klub

- Malo. Nisam zadovoljan jer je ovo Europsko prvenstvo bilo jedno od najslabijih u povijesti. Stadioni su puni, organizacija je super, ali kvaliteta ne zadovoljava. Možda je razlog tome što su 24 ekipa, kvaliteta se razvodnila, tome treba stati na put. A iskreno, bojim se da će jednog dana biti i 32 ekipe. Isto tako treba zaustaviti da tri idu dalje iz skupine.

Portugal je prošao kao treći, evo ga u finalu.

- Jedinu pravu utakmicu odigrali su protiv nas. Bili su bolji od nas, zasluženo su nas dobili. Do nas ih nije bilo nigdje, pa ni potom do finala. Eh, sad, jesu li to iskoristili naše slabosti, ili su toliko bolji, to je pitanje. Vidjet ćemo protiv Francuza. Organizirani su. Mi smo govorili o našim veznim igračima, a oni su nas tu nadigrali i razbili. Zato su i dobili utakmicu. Spominjemo nesreću jer je gol pao u 117. minuti, ali kakva je razlika jesmo li poraženi u produžetku ili prije. Ne smijemo žaliti, kao što Marin Čilić žali, izgubili smo od boljega, to nam treba biti škola. Ne smijemo umanjivati vrijednost Portugala, a našu uveličavati. Takvi smo mi, nažalost. Jedino što se gleda je rezultat, sve ostalo su priče za djecu. A mi rezultat nismo napravili. Sad se trebamo dobro spremiti za kvalifikacije za Rusiju, pred nama su tvrde utakmice, zaboravimo ove oblake u kojima sada živimo.

Tko će biti novi europski prvak u nogometu?

Francuska

Portugal

Izbornik Čačić je kazao da ste primjer kako veliki igrač ne mora razumjeti igru, te da su vam on i igrači platili plasmanom na Euro da budete ambasador Hrvatske u Francuskoj.

- Nisam čitao jer što on kaže uopće me ne zanima. Tu je upravo naš problem, kad takvi kao on isplivaju na površinu. To je naša zbilja i naša istina. Ne ulazim koliko on vrijedi i zna, nemam ja što govoriti o njemu, bolje da on govori o meni, to mu je pametnije. Moramo se izdignuti iznad prosječnosti.

Linker
27. travanj 2024 08:16