screenshot youtube
POZNAJE IH IZNUTRA

LEGENDARNI KAPETAN DINAMA I PANATHINAIKOSA OTVORENO O KAOSU U ATENI 'Sve je moguće, čak i potonuće grčkog nogometa u amaterizam!'

VELIMIR ZAJEC Legendarni kapetan Dinama te Panathinaikosa otvoreno iz Atene o stanju u grčkom nogometu, koji potresaju stalni skandali, pa je čak i Vlada morala intervenirati i prekinuti prvenstvo
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 20. ožujak 2018. 16:01

Grčki je nogomet pred kolapsom! U zemlji u kojoj je nogomet doista više od igre, u zemlji iz koje su nerijetko stizale vijesti o huliganskim ispadima, prekidima utakmica i sličnim skandalima, prije desetak dana dogodila se kulminacija sramotnih događanja. Podsjetimo, vlasnik i predsjednik PAOK-a, Ivan Savvidis, nezadovoljan sudačkom odlukom u derbiju s AEK-om (poništen pogodak), utrčao je na teren s pištoljem oko pasa, prijeteći sucima.

Nakon tog suludog čina, grčko je prvenstvo u prekidu i svakakvi su scenariji mogući, čak i izbacivanje grčke reprezentacije i klubova iz Europe. O aktualnoj situaciji u Grčkoj, razgovarali smo s Velimirom Zajecom, legendarnim Dinamovim nogometašem, koji je dio karijere proveo i u Panathinaikosu. Zajec posljednjih mjeseci živi u Ateni, pa iako ne radi ništa u nogometu, odlično je upućen u grčka zbivanja..

Zagreb, 100717.
Bivsi nogometas Velimir Zajec.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Politički angažiran

- Možda bi najprije trebalo pojasniti da su se promijenili odnosi u grčkom nogometu. Dugogodišnji suvereni vladar, Olympiakos, ove je sezone malo posustao i otvorila se prilika solunskom PAOK-u i atenskom AEK-u da se uključe u borbu za naslov! Bogati vlasnici spomenutih klubova, Dimitris Melissanidis (AEK) i Ivan Savvidis (PAOK), osjetili su da je došao njihov trenutak i čine sve kako bi dohvatili taj toliko željeni trofej - kaže Zajec i nastavlja o Savvidisu:

- Riječ je o Rusu grčkih korijena, koji ne govori ni slova grčkog jezika, ali mu je, političkim vezama, omogućeno da uloži novac u Solun. Ne samo u klub, nego i u grad. Zna se da je Savvidis vrlo blizak Putinu i zapravo je utjecaj predsjednika Rusije otvorio vratara Savvidisovu ulaganju u Grčku. Uključio se Savvidis i unutarnju grčku politiku, pobornik je Syrize, radikalne ljevice, koja je na vlasti i protivi se mjerama štednje MMF-a. Savvidis je strahovito bogat čovjek, a baš je u petak, nakon godinu dana pregovora, prodao svoju duhansku tvornicu Donskoy Tabac za 1,6 milijardi dolara korporaciji Japan Tobacco!

Kako Savvidis funkcionira u nogometu? Često mijenja trenere, za njega govore da je ekscentričan...

Previše lutanja

- On je klasični primjer čovjeka koji misli da novcem može ostvariti baš sve što hoće! A u nogometu, znamo to dobro, to baš i nije tako, mnogo toga treba posložiti što i nema veze s količinom novca kojim raspolažete. I baš te česte promjene trenera najbolji su dokaz njegova svojevrsnog nogometnog lutanja. Predsjednik AEK-a, Melissanidis, definitivno bolje radi u nogometu od Savvidisa, uostalom nakon proglašavanja stečaja (kako bi klub izbjegao plaćanje dugova državi, op. a.), i pada u Četvrtu ligu, AEK se postupno vratio u najviši rang i na tom je putu Melissanidis naučio kako nogomet funkcionira. Svjestan je da samo novac nije dovoljan - govori Zajec i dodatno pojašnjava tamošnju situaciju:

- Grčki je mentalitet drukčiji od našeg, posebno kad je riječ o nogometu, neke su pojave teško objašnjive čak i meni koji sam godinama živio u Grčkoj i radio u njihovom nogometu. Oni pod svaku cijenu, na sve načine, čak i na silu, žele ostvariti snove, vlasnici tih klubova smatraju da bi uspjehom u nogometu širom otvorili vrata i političkog uspjeha, budući da svaki klub ima desetke tisuća članova, potencijalnih glasača. Netko je pogurnuo tezu da je borba PAOK-a i AEK-a zapravio borba sjevera i juga Grčke, ali to nema veze s istinom. Istina je da je Solun sa sjevera, a AEK s juga Grčke, međutim u tom suparništvu definitivno nema sjemena regionalnih podjela. A zanimljivo je da su oba kluba osnovali turski iseljenici, pa i na tom planu postoji borba za prevlast...

screenshot

Incident poput ovoga kakav je napravio Savvidis ne pamti se u Grčkoj, iako se svašta događalo u nogometu te zemlje. Kako da sad, primjerice, PAOK utječe na svoje navijače i od njih traži normalno ponašanje, kad je klupski predsjednik autor najtežeg incidenta u povijesti grčkog nogometa?

Višestruka šteta

- To je, dakako, nemoguće, Savvidis je napravio višestruku štetu. Nikad nitko nije napravio nešto slično! Istina je da je bilo doista svega, ali Savvidis je ispisao posve novi scenarij i to je zapanjilo grčku javnost! Svijet je vidio tu sramotu, dobro je što su Grci prekinuli prvenstvo kako bi se smirila situacija i kako bi kupili vrijeme. Očito je da će se morati poduzeti neke oštrije mjere, jer ove kazne koje su klubovi dosad dobivali, poput igranja pred praznim tribinama, ili zabrane odlazaka navijača na gostovanja, nisu donijele ploda. Dosad su navijači, zapravo huligani, stvarali probleme i od klubova se tražilo da rade s tim navijačima. Međutim, klubovi su za svoje potrebe i interese koristili taj navijački puk, a kad su bile probijene granice normalnog ponašanja, klubovi više nisu imali moć zauzdati navijače i događali su se veliki neredi. Iako se normalnim odnosom može utjecati na navijače, ovdje u Grčkoj sve je izmaklo kontroli i nerijetko se događalo da zapravo navijači manipuliraju klubovima - kaže Zajec.

U sve se uključila i država, shvatili su da nogomet ne može sam riješiti svoje probleme. Koji su sljedeći koraci?

- To još nitko ne zna. Ali, ne vjerujem da će država također nešto riješiti preko noći, nije dovoljno snažna. Država je prepustila klubovima da vode prvenstvo, to je, jasno je, i preporuka FIFA-e i UEFA-e, ali u ovakvim trenucima nešto se mora promijeniti. Jer, samo se od sebe ništa neće riješiti, a nogomet nema instrumente kojima bi riješio ovakav problem. Dakle, neophodno je uplitanje države u nogomet, ma što u UEFA-i mislili o tome.

Grci se boje da će biti izbačeni sa svih reprezentativnih i klupskih međunarodnih natjecanja. Koliko je to realno?

Premalo mjera

- To je vrlo, vrlo realno! I možda je to, na žalost, jedini način da se situacija smiri, da se klubovi i reprezentacija na godinu-dvije izbace iz Europe. Znam da bi to bila smrt za klubove, jer ne bi više bilo prihoda od tv-prava i sponzora, ali nešto se jednostavno mora drastično napraviti! Dosad je, naime, bilo previše upozorenja, a premalo konkretnih mjera za uvođenje reda u nogomet. Tužno je to reći, ali grčkom pacijentu potrebne su drastične mjere liječenja...

Kako javnost doživljava sve ovo što se događa?

- Posljednjih godina oni normalni zaljubljenici u nogomet izbjegavaju odlazak na stadione, radije gledaju utakmice u kafićima, ili u svome domu. Odlazak na utakmice više nije obiteljski čin, teško ćete vidjeti oca i sina na utakmici. Ljudi se plaše, jer su huligani u prvom planu i ne znam što bi trebalo napraviti da se stanje promijeni. Grčka nije Engleska, u kojoj je red uveden oštrim kaznama i uhićenjima. Grci su pomalo divlji, njihov je mentalitet posve drukčiji, oni su vrući, puni emocija, koje ih vode. Nisam baš optimist, situacija je iznimno teška...

A kako su mediji popratili aktualne događaje? Grčka ima desetak dnevnih sportskih listova i nije tajna da su svi vezani uz klubove...

- I to je veliki, veliki problem! Ne možete pronaći objektivan osvrt na ono što se događa, sportska novina koja je vezana uz određeni klub piše ono što je tom klubu u interesu i nitko nije ni realan ni pošten da bi napisao istinu! Pa se tako navijačima i dalje „mažu oči”... Nema baš neovisnih medija, možda jedino na nekoj tv-postaji može biti mjesta za objektivnost. I to je svakako još jedan od razloga za pesimizam u svezi rješavanja ove situacije.

Postoji li opasnost da grčki nogomet potone u amaterizam?

- Sve su opcije moguće! Ovaj put doista se ne zna u kojem će smjeru sve krenuti i kako će se ovaj čvor rasplesti. Grčka Vlada ima previše drugih problema da bi se sad posvetila nogometu, a pomoć Vlade je sad neophodna, jer se nije na vrijeme reagiralo. I stoga je logičan strah čak i od amaterizma. A možda ni to ne bi bilo loše, bila bi to kalvarija za klubove, međutim sami su sebi sve ovo zakuhali - smatra Zajec.

Linker
26. travanj 2024 05:44