Reuters / Phil Noble / REUTERS
KRALJ OSTAJE KRALJ

LEGENDARNI NAPADAČ KOJI TRAJE I TRAJE I TRAJE... Zlatanov prvi trener otkrio tajnu uspjeha: Oduvijek je želio biti u centru pažnje, tada daje najviše

ZLATAN IBRAHIMOVIĆ Premda je u 36. godini sjajni švedski napadač i dalje oduševljava, u četvrtak je zabio prvi hat-trick u dresu Manchester Uniteda
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 19. veljača 2017. 08:55

Zlatan Ibrahimović postigao je u četvrtak svoj prvi hat-trick u dresu Manchester Uniteda. Stradao je Saint-Etienne, njegov stari znanac iz francuske lige, kojem je tresao mrežu i u dresu Paris SG-a. Ukupno je dosad St-Etienneu zabio čak 17 golova!

- Osjećaj je dobar, mislim da je najvažnija stvar što smo ostvarili dobar rezultat uoči uzvrata. Odigrali smo dobro, možemo i bolje, ali stvorili smo prilike i uspio sam postići tri pogotka što je također važno, zato moram zahvaliti svojim suigračima - rekao je bivši švedski reprezentativac.

Trofeji će doći

United je pobjedom od 3:0 praktički osigurao prolaz u osminu finala Europske lige, teško da u uzvratu može prokockati tako veliku prednost.

- Dobro je što smo pobijedili s tri gola razlike, jer znam kako je teško igrati tamo. Imaju fantastičnu potporu svojih navijača, a stadion je vrlo lijep. Dobra su momčad, protiv njih je jako teško. Doduše, svaki put kad igram protiv Saint-Etiennea, uz sreću ili uz dobru igru, zabijem par golova. Nije to nešto na što sam fokusiran, zabio sam sad, nadam se da ću postići kojeg i sljedeći tjedan.

Crveni vragovi potvrđuju dobru formu, ide im u Europi, a i u prvenstvenoj utrci sve su bliže vrhu.

- Zasad pobjeđujemo, ali u kratkom vremenu sve se može promijeniti. Važno je da nastavimo dalje raditi, pobjeđivati i zadržati samopouzdanje. Ovo su odlučujući trenuci, drugi dio sezone je presudan. Kad gledamo Premier ligu, prve četiri momčadi idu u Ligu prvaka, a jedna će postati prvak. Mi smo još uvijek u četiri natjecanja, a osvojili smo peto, engleski Superkup. Ako ne osvojimo naslov prvaka, uzet ćemo neke druge trofeje, i to je također dobro.

Ibrahimović se u dosadašnjem dijelu sezone pokazao ključnim za ambicije Mourinhove momčadi. Dosad je zabio 23 golova u svim natjecanjima ove sezone, od toga 15 u Premier ligi, a dodao je tom učinku i sedam asistencija. Bio mu je ovo već 17. hat-trick u karijeri, a ne bi Zlatan bio Zlatan da ne ‘izvali’ nešto specijalno.

- Za mene je svaki trofej nevjerojatan. Pobjeđivao sam svugdje gdje sam bio, i bit ću super sretan ako i ovdje osvojim još nešto. Ljudi koji me poznaju, znaju da sam igrao u puno klubova, i da sam svugdje nastojao pružiti najbolje od sebe. Kamo god sam išao, pobjeđivao sam, ja sam poput Indiane Jonesa - rekao je Ibrahimović.

Ne vrijede pravila

Kad je prošlog ljeta Paris SG zamijenio Manchester Unitedom, mnogi su bili skeptični, nisu vjerovali da i dalje može igrati na visokoj razini s obzirom da mu je na leđima već 35 godina, a da je englesko prvenstvo tjelesno izuzetno zahtjevno. Međutim, Ibra je nogometni fenomen, sasvim poseban lik za kojeg očito ne vrijede uvriježena pravila. U tjelesnom smislu on je i u 36. godini prava ‘zvijer’, sve napore izdržava bez problema, nije sklon ozljedama, a golove isporučuje kao na tekućoj vrpci.

Impresivna je njegova statistika u posljednjih pet sezona. U sezoni 2011./12. za Milan je postigao 35 pogodaka, isti broj ostvario je i sezonu kasnije u Paris SG-u. Potom je u sljedeće tri sezone za Parižane zabijao 41, 30 i potom 50 golova, a sad je u Unitedu stigao do brojke od 23 i sasvim je izvjesno, ne zaustavi li ga neka teža ozljeda, da će i šestu sezonu zaredom dostići brojku od 30 pogodaka. I to sve u četvrtom desetljeću života!

Jose Mourinho dobro je znao što dobiva sa Zlatanom, koji je na Old Trafford došao kao slobodan igrač, bez odštete. Stigao je kao prekaljeni igrač koji je prošao sve najjače europske lige, ali nije mu nedostajalo motivacije jer se želio dokazati i na Otoku. On i dalje ima snagu, moć i sposobnost postizanja pogodaka, na terenu djeluje nezaustavljivo. Doduše, nešto i promaši, ali najvažnije je da se nalazi u prilikama. Nije zanemariv ni podatak da je dosad odigrao sve premierligaške minute, osim u utakmici s Arsenalom koju je propustio zbog suspenzije. Dosad se pokazao nezamjenjivim, i vrlo je vjerojatno da će u Manchester Unitedu ostati i sljedeće sezone, jer boljeg će napadača Mourinho teško pronaći.

- Zlatan je uvijek želio biti u središtu pažnje, centralna figura u klubu, još od svojih mladih dana. To je njegova osobnost, on je takav, želi pritisak. Ako pogledate njegovu igračku povijest, najviše je napravio u klubovima u kojima je bio glavni čovjek. U odnosu na prošlu sezonu Manchester United izgleda kao potpuno drugačija momčad. Za to je zaslužan Zlatan, zajedno s Mourinhom - naglašava Michael Andersson, trener kod kojeg je Ibrahimović debitirao u dresu švedskog Malmöa.

Linker
28. travanj 2024 13:25