Darko Tomas / Hanza Media / Hanza Media
NEKA DRUGAČIJA PRIČA

LEGENDARNI NOGOMETAŠ, BIVŠI VATRENI I VELIKI KOLEKCIONAR UMJETNINA ZA SN 'Finale Kupa u Varaždinu samo je dokaz da se vraćamo na mapu HR nogometa'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 31. svibanj 2017. 11:15

Kad vam netko spomene Varaždin i nogomet, koga ćete se prvo sjetiti? Nema neke dvojbe, Davora Vugrinca (42), legendarnog nogometaša i bivšeg hrvatskog reprezentativca, ikone baroknog grada.

Danas je u nogometnoj mirovini, ali samo kad je igračka u pitanju, jer je na drugom planu prepun ambicija, potpredsjednik je NK Varaždin, kluba koji će sljedeće godine igrati Drugu HNL. Vugrinec je i umjetnička duša, posjeduje privatnu zbirku iznimno vrijednih djela hrvatske likovne baštine modernog doba. Kao i mnogi kolekcionari, Vuga je strastven u skupljanju, nije kupovao mnogo ni stihijski, ako mu je nešto važno, nema te sile koja će ga spriječiti kao bi se dokopao umjetnički vrijednog djela.

Vugrinec
Neja Markicevic / Hanza Media / Hanza Media

- Eto, baš krećem u galeriju, radi se o prodajnoj galeriji. Svaki dan sam tamo od 11 do 13 sati, te od 18-20, ali većinom radim po dogovoru - kaže nam Vuga.

Pitamo ga hoće li se Varaždin pojačati za nastup u drugoligaškoj konkurenciji?

- Naravno... Druga liga je ozbiljno natjecanje, dat ćemo sve od sebe na nam stignu kvalitetni nogometaši. Imamo nekih naznaka pomoći u vidu posudbi iz naših prijateljskih klubova. Ponudili su nam se današnji finalisti, Rijeka i Dinamo! A i još neki prvoligaški klubovi. Mislim da će svima njima biti izazov zaigrati u Varaždinu, jer mi smo nogometna sredina koja je uvijek dobro prihvaćala igrače sa strane, kroz klub su se afirmirali jako poznati igrači koji su došli izvana.

Vugrinec
Livio Andrijic / Hanza Media / Hanza Media

Davor Vugrinec je igrao i za Dinamo i za Rijeku. Danas se njegova dva bivša kluba sudaraju u finalu. Kako gleda na taj veliki sraz, tko je u prednosti?

- Gledajte, ne bih se upuštao u neke duboke analize, nisam tako duboko unutra da bih sad davao svoja mišljenja, držim to neozbiljnim. Znate kako ja gledam na današnje finale? Kao na pobjedu nogometa! Igraju naše dvije najbolje momčadi, diplomatski ću kazati - neka pobijedi bolji! Draga mi je Rijeka, drag mi je Dinamo. Za oba kluba vežu me krasne uspomene. No, danas predstavljam Varaždin, želim da budemo dobri domaćini, da svi budu zadovoljni, da bude spektakl, jer finale Kupa jest istinski nogometni spektakl.

Znači, nećete navijati ni za jednog od finalista?

- Navijam i za Dinamo i za Rijeku, kao i za sve ostale klubove, ali moj klub je Varaždin! Zaista, a to nije demagogija,, imam osjećaj da nam to u Hrvatskoj danas ponekad nedostaje. S druge strane, finale u Varaždinu je veliki poticaj za nas, dokaz da i mi nešto radimo, da se vraćamo na mapu hrvatskog nogometa. Možda u ovim trenucima ne bi trebalo o tome pričati, ali znate kakve su nepravde nanesene našem klubu. Takva sportska nepravda nikada nikome nije napravljena. Ako je nekoga trebalo spasiti, trebao se spasiti Varteks. Mnogi su bili u istom položaju, a jedino je Varteks nagrabusio, zakon je bio primijenjen samo na nas. Zato danas želimo pravednu i poštenu državu.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!

Linker
22. travanj 2024 18:03