CROPIX, Reuters, sn ilustracija
VELIKA TRAGEDIJA

LIJEČNIK VATRENIH OBJASNIO FENOMEN SMRTI SPORTAŠA KOJI POTRESA SVIJET 'Ovo je bilo kao grom iz vedra neba! Čuo sam se s Badeljom, on mi je rekao...'

ZORAN BAHTIJAREVIĆ Liječnik hrvatske reprezentacije i član UEFA-inih komisija 'Nema dokaza da je danas više ovakvih tragedija nego prije. Dostupnost informacija je veća...'
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. ožujak 2018. 21:05

Zoran Bahtijarević jedan je od liječnika hrvatske reprezentacije i član UEFA-inih komisija, godinama je u tijeku svega što medicina čini za zdravlje nogometaša.

Pitali smo ga postoje li sada neke modernije metode kojima bi se detektiralo tko je rizičan da doživi srčani udar.

- Nažalost, ne.

Više puta Bahtijarević je kazao kako kod mnogih koji su preminuli ili pretrpjeli infarkt nisu primijećeni nikakvi simptomi da bi imali poteškoće sa srcem.

- Kod velike većine. U zadnje vrijeme se dio takvih događaja povezuje s respiratornim infektima, u slučajevima kad nisu uspjeli dokazati baš nikakve poremećaje na srcu. Naime, čak i za obične viroze ili gripe, dio ljudi, i vi, i ja, i svi drugi, možemo imati prolazni miokarditis, u zadnje vrijeme se baš inzistira da igrač mora biti potpuno zdrav, da ne smije igrati čak niti ukoliko je respiratorno na bilo koji način bolestan. Čuo sam se s Mikijem Badeljom, po onome što mi je rekao ovaj je mladić bio potpuno zdrav, ovo je bilo kao grom iz vedra neba. Vjerojatno nikad nećemo znati što je uzrok.

FLORENCE, ITALY - DECEMBER 17: Davide Astori of ACF Fiorentina in action during the Serie A match betweenACF Fiorentina and Genoa CFC at Stadio Artemio Franchi on December 17, 2017 in Florence, Italy.  (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)
Gabriele Maltinti/Getty Images

Jednom ste kazali da takvih tragedija nema povećani broj nego se sada za svaku dozna.

- Činjenica je da je svaka na internetu. Teško je to reći, ali nema dokaza da ih je više nego prije. Dostupnost informacija je veća. Upravo sam se vratio iz Sočija s FIFA-ine radionice vezane uz Svjetsko prvenstvo. Bilo je puno govora upravo o smrti na terenu, kao i obično u zadnje vrijeme, i doista nema dokaza da ih je više. Ali bolje su dokumentirane.

Za Astorija je objavljeno da je prebolio rak testisa. Može li to biti povezano?

- Trebalo vi vidjeti koja je bila kemoterapija, je li se radilo o zračenju ili ne. Doista, neke kemoterapije jesu kardiotoksične, ali ne vjerujem da jedan tako značajan klub kao što je Fiorentina nije učinio sve moguće pretrage. Osim toga, da bi bio licenciran kao igrač, pa i u europskim natjecanjima, morao je dokazati da je prošao i kardiološke preglede.

Bahtijarević nam je otkrio i neke novosti koje će se primijeniti na Svjetskom prvenstvu.

- Ima značajnih novina. Prva je da će se i za liječnike postojati video analiza. Poučena potresima mozga na SP-u u Brazilu gdje su neki igrači izgubili svijest, a nakon toga nastavili igrati, FIFA je odlučila da će iz svake reprezentacije, doktor ili fizioterapeut, biti u sobi gdje se radi video analiza i odande će moći liječniku na klupi u realnom vremenu javiti uvjete pod kojima je nastala ozljeda. Je li igrač bio u nesvijesti, često to ne vidite jer dok stignete do njega dođe k svijesti. Teren je pokriven s više od 50 kamera. Isto tako onaj tko je gore, moći će javiti na što treba pripaziti i kod drugih težih ozljeda.

FLORENCE, ITALY - JANUARY 15: Nikola Kalinic (L) and Davide Astori of ACF Fiorentina in action during the Serie A match between ACF Fiorentina and Juventus FC at Stadio Artemio Franchi on January 15, 2017 in Florence, Italy.  (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)
Gabriele Maltinti/Getty Images

Hrvatska će vjerojatno u svakom času imati dvojicu liječnika na stadionu, tako će moći surađivati.

- To treba odlučiti HNS. Druga je novost FIFA-ino pravilo da u slučaju sumnje na potres mozga liječnik ima pravo ukazivati pomoć igraču na terenu tri minute. Isto tako liječnik postaje jedini koji će donijeti odluku može li igrač nastaviti. Ne znam kako će to u praksi zaživjeti.

Izbornik bi trebao respektirati mišljenje svojeg liječnika.

- Naši svi jesu i dosad, s kojima sam ja surađivao. Tu ne vidim problem. Odavno je uvedeno, ako se igrač sruši bez kontakta, a u svjetlu ove priče o Astoriju, liječnik može utrčati u teren bez dozvole suca, samo se mora udariti u srce da sudac zna o čemu se radi - zaključio je Bahtijarević.

Linker
04. svibanj 2024 12:30