Alexandra Beier/Bongarts/Getty Images
BAVARCI U KOCKICAMA

LINIJA NIKE KOVAČA ODNIJELA VELIKU POBJEDU U PODIJELJENOM BAYERNU Prema Hrvatu je posebno negativan bio jedan od najvećih nogometaša svih vremena...

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 16. kolovoz 2019. 19:35

Naposljetku je pobijedila linija Nike Kovača, Ivan Perišić igrat će u novoj sezoni za Bayern! U 31. godini hrvatskom se reprezentativnom napadaču nudi možda posljednji od velikih klupskih izazova karijere. Bayern je jedan od najvećih svjetskih klubova, a Ivan Perišić dolazi na posudbu (do ljeta 2020.) za iznos od 5 milijuna eura. U sljedećoj sezoni će tako Perišić trebati razbistriti sve rezerve koje u Bayernovom vodstvu imaju prema njemu. Ukoliko se to dogodi, onda bi ga bavarski klub otkupio za 25 milijuna eura!

Do prije nekoliko tjedana činilo se da je hrvatski reprezentativac u Interu fiksni izbor i za novog trenera Antonia Contea. No, nakon što ga je provjerio kao lijevog bočnog veznog u sustavu 3-5-2, Conte je odmah javno iznio negativan stav.

Promjena statusa

"Sada sam siguran da Perišić ne može odgovoriti mojim zahtjevima na lijevom boku. On u ovom Interu može konkurirati samo za špicu."

Omis, 310519.
Gradski stadion Andjelko Marusic Ferata.
Prijateljska nogometna utakmica, Omis - Hrvatska, povodom 100. rodjendana nogometnog kluba Omis.
Na fotografiji: Ivan Perisic
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

Od toga trenutka status Omišanina se značajno promijenio. Bilo je jasno da dojučerašnji senator svlačionice Intera, koji se po odstranjenju kapetana Icardija prometnuo u jednog od lidera momčadi, neće pomiriti s perspektivom klupe. No, za razliku od prošlih nekoliko prijelaznih rokova u kojima je Perišić imao opcije za Premiership (Manchester United, Arsenal), ovaj put su one izostale. Dijelom zato što se kasno našao na tržištu (engleska liga je zaključila ulazne transfere 8. kolovoza), a dijelom i zbog promjena u njegovu raspoloženju. Perišić je sada želio ostati u Interu, gdje je prije dvije godine poboljšao dotadašnji ugovor (produžio do 2022.), po kojem mu je zagarantirano 5,8 milijuna eura godišnje gaže. Bio je motiviran sudjelovati u novom projektu kojeg stvara Conte, a koji bi po uvjerenjima Interova vodstva trebao u 2-3 sezone dovesti do scudetta i napretka u Ligi prvaka.

Nogometno je tržište danas vrlo živahno i sa sve manje sigurnosti. Spoznao je to i Perišić, koji nakon 4 godine u Interu, a pogotovo nakon odbijanja kluba da ga proda Manchester Unitedu za 42 milijuna eura (kad je trener bio Mourinho), vjerojatno nije očekivao da će se naći u nezgodnoj situaciji glede statusa.

Nije shvaćao ozbiljno

Još prije 4-5 dana on nije ni razmišljao o opciji Bayern kao ozbiljnoj, iako je znao da ga je Niko Kovač uvrstio na svoj popis željenih pojačanja za novu sezonu. Pridonosilo je takvom stavu javno iznesena skepsa čelnika Bayerna, koji su svjesni da navijači od njih očekuju velika imena nakon zaključenja ere Ribery - Robben. Da bi se vjerovalo u novi projekt navijačkom puku je trebalo poslati jasne transferne poruke.

Karl-Heinz Rummenigge i Uli Hoeness, koji su glavni ideolozi bavarskog kluba već dugi niz godina, više ne pušu u isti rog. Razilaze se u razmišljanjima kako naprijed. Posebno je negativan Rummenigge, koji nije bio sklon Niki Kovaču od prvog dana, a nije ni Perišiću. S obzirom da je u fokusu Kovačeva zanimanja i Mario Mandžukić, čini nam se uvjerljivim teza kako hrvatski trener dodatno testira snagu svog statusa u Bayernu.

Vrline i mane

Da bi se Bavarci odlučili da ipak dovedu Perišića kumovala je i ozljeda Sanea, kojeg su već praktičnog dogovorili za transfer iz Manchester Cityja. Njemački nogometaš, doduše, još nije otpisan za ovaj prijelazni rok. U Bayernu još računaju da bi ga City mogao prodati za manje novaca od traženih 110 milijuna eura, sukladno tome da ga neće biti na terenu idućih 6-8 mjeseci.

S Perišićem Niko Kovač dobiva igrača koji je odmah spreman za igru na lijevom krilu! Bundesliga započinje za Bavarce u petak, kada od 20.30 sati na Allianz Areni dočekuju Herthu. Velika je vjerojatnost da će Perišić na toj utakmici biti na klupi. Krajem prošlog tjedna on se “razdužio” u Milanu i u ponedjeljak je odradio liječničke preglede u Münchenu. Prvi trening mogao bi imati već u srijedu.

Niko Kovač iznimno dobro poznaje Perišićeve vrline i mane još iz vremena kada su surađivali u reprezentaciji Hrvatske. U razdoblju od studenoga 2013. do rujna 2015., u rasponu 16 utakmica, Perišić je bio po formi praktično najjača karika Nike Kovača. Sada sigurno očekuje da će mu kao lijevo krilo Bayerna donijeti standarde najboljih učinaka, a to je prodornost, asistencije i efikasnost.

Ponovno tandem

Realno je moguće da bi, kao u vrijeme Olić - Pranjić tandema u Van Gaalovoj eri, tako i sada Bayern mogao imati hrvatski tandem. S Allianz Arene su proteklih tjedana slali jasne signale Mariju Mandžukiću da bi ga željeli u novoj epizodi članstva u Bayernu. Na tome je prvi inzistirao Niko Kovač, jer osim tehničkih karakteristika i karakternih osobina koje ima aktualni napadač Juventusa, Mandžukić također može odmah u vatru. Bio je četiri godine napadač u Wolfsburgu i Bayernu (2010-2014.), a u bavarskom klubu bio je jedan od glavnih aktera fantastične sezone pod Heynckesom (2012/13.) kada su u seriji trofeja osvojili i njemačko prvenstvo i Ligu prvaka.

Mandžukić za sada još čeka rasplet situacije u Juventusu. Izvjesno je da u Torinu više nema prostora za njega i činilo se da nema bolje ponude od one koju je poslao Manchester United. No, nije je prihvatio i vjerojatno je da je sada požalio. Bayern ostaje najprestižnija opcija za ovaj prijelazni rok. Ukoliko se ne dogodi, onda mu se predviđa vrlo teška jesen u Torinu, jer ga klub vjerojatno ne bi prijavio za Ligu prvaka. Kao u slučaju Perišića, jedna od ključnih prednosti da bi ga Bayern uzeo jest potreba klubova (Inter, Juventus) da se rastereti njegova ugovora i mjesta za nove akvizicije.

To zapravo znači da bi i Mandžukić išao na posudbu godinu dana, a onda bi se idućeg ljeta vidjelo što i kako dalje. Njegov ugovor s Juventusom traje do 2021.

Linker
23. travanj 2024 19:02