fibaeurope.com
SP U17

LITVA vs HRVATSKA Težak zadatak za Hezonju i društvo, domaćin mora pobijediti

Piše: dvoznak.comObjavljeno: 03. srpanj 2012. 14:03

Domaćini Svjetskog prvenstva za igrača do 17 godina starosti Litavci nalaze se u dosta teškoj situaciji. Naime, nakon prva tri kola na kontu imaju samo jednu pobjedu i jasno je da bi ih poraz u današnjem susretu protiv sjajne Hrvatske doveo na rub ispadanja. U zadnjem kolu sučelit će se protiv neugodne Argentine te bi se lako moglo dogoditi da turnir ostane bez domaćina.

Litva je na ovom SP-u postigla nešto što će teško ponoviti neka druga reprezentacija, bez obzira o kojoj starosnoj kategoriji se radi. Baltička ekipa u svakoj od dosadašnje tri utakmice morala je igrati produžetke. Prvo su izgubili od Kanade, zatim sretno dobili Korejce, a u nedjelju su ponovno pitanje pobjednika rješavali u produžecima. Protiv Španjolaca bilo je vidljivo da im nedostaje snage u završnim trenucima jer Litavci su do sada zapravo odigrali poluvrijeme više od drugih sastava.

- Ne znam. Netko je vjerojatno odlučio da u svakoj utakmici moramo igrati produžetke. Tri utakmice, tri produžetka. U zadnjem susretu nismo više imali snage, no momci su ostavili srce na parketu - kazao je litavski izbornik Paulius Juodis te nastavio:

- Imamo jako puno prostora za napredak s obzirom na naše neiskustvo i mladost. Situacije poput svih tih produžetaka čine vas jačim i siguran sam da će brojni igrači koje vodim imati uspješne karijere u budućnosti.

Tu istu Koreju, koja je toliko namučila Litvu i zamalo ju pobijedila, mladi Hrvati su u nedjelju doslovno pregazili. Hrvatska U17 reprezentacija nastavila je marširati na ovom SP-u i zapravo samo je nastavila tamo gdje je stala na lanjskom U16 Europskom prvenstvu gdje je uzela zlato.

Tri pobjede u tri utakmice jasan su pokazatelj snage Hrvatske koja je Korejcima u koš nasipala čak 124 poena, od toga 45 u zadnjih deset minuta. Izbornik Ante Nazor mogao je i odmoriti glavnog igrača Marija Hezonju koji je odigrao 18 minuta i ubacio 13 poena. Još šestorica naših mladih košarkaška ostvarila su dvoznamenkasti učinak, dvojica su imala double-double učinak, a svi igrači su se upisali u strijelce, a da niti jedan nije odigrao više od 27 minuta.

Ostvarila je Hrvatska čak 57 skokova, odnosno 32 više od Koreje, a do poluvremena je vodila s gotovo 20 poena prednosti. U nastavku se nastavilo u istom ritmu. Hrvatska prednost je samo rasla, a kada je izbornik Nazor izvadio iz igre najbolje i na teren poslao one koji su dosad igrali značajno manje, to se na rezultatu osjetilo samo pozitivno. Razlozi su želja igrača da se nametnu izborniku.

Hrvatsku su po učinku predvodili Tomislav Gabrić s 21 poenom i 15 skokova, Marko Arapović s 20 poena i šest skokova, Karlo Žganec s 18 poena, 12 skokova i pet asistencija, Hezonja i Dorian Jelenek s po 13 poena, Ivan Bender s 12 poena i David Škara s deset poena i pet skokova.

Hrvatski mladići tako su do sada ostavili možda i najbolji dojam na turniru. Amerikanci pobjeđuju uvjerljivo, no od Hrvatske se ipak prije prvenstva nije očekivala takva igra, posebno zbog zdravstvenih problema Hezonje ove sezone, koji su očito stvar prošlosti.

Linker
28. rujan 2024 11:58