Julian Finney/Getty Images
KOMENTAR STRUČNJAKA

LIVERPOOLOV VRATAR NIJE KRIV ZA ISPADANJE EUROPSKOG PRVAKA 'Najlakše je optužiti Adriana, ali glavni krivac je netko drugi'

LIVERPOOL Tomislav Ivković smatra da golman koji je kiksao nije jedini odgovoran za ispadanje aktualnog prvaka Europe iz Lige prvaka
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. ožujak 2020. 10:34

Je li Adrian San Miguel, 33-godišnjak kojeg su lani doveli iz West Hama, glavni krivac za ispadanje Liverpoola iz Lige prvaka? Ili bi prstom trebalo uprijeti u Salaha i društvo, koji je promašili niz šansi? Može li Jürgen Klopp biti ponosan na odličnu igru, pogotovo u drugom poluvremenu, ili se treba osjećati “nasamaren“ od Diega Simeonea?

Koliko god je za Redse titula prvaka Engleske najvažnija, lica navijača na Anfield Roadu bila su tužna, neka i u suzama. Nada u obranu europske titule i osvajanje dvije najveće krune pala je već u osmini finala protiv momčadi koja igra poprilično lošu sezonu. I to boli, i boljet će ih, i više nego što ovog časa neke žele priznati.

Tomislav Ivković, trener, a nekad vrhunski golman, odbija da je jedini krivac - vratar Adrian.

- Najlakše je lupiti po golmanu i najjednostavnije je naći jednog krivca. Evidentno je da je loptu ispucao pogrešno, nakon čega je Atletico zabio za 2:1. Mogao ju je primiti, kontrolirati i onda odigrati. Nije to napravio, no ona je završila negdje oko centra. Međutim, nakon toga vidio sam na snimci da je igrač Liverpool odustao ići u blok Llorenteu u vrijeme udarca. Dakle, odgovornih je više. Adrian ima veliki uteg nad glavom, jer zamjenjuje najboljeg na svijetu Alissona Beckera. Ispada da je kriv, ali kriviti samo njega je nepošteno. Llorente je gol za 2:1 dao u 105. minuti. I nakon toga se igralo, imali su još 15 minuta da zabiju treći - konstatira je Ivković.

Tomislav Ivković
Zeljko Hajdinjak / Cropix
Tomislav Ivković

Umjesto da daju, primili su dva komada.

- Pogubili su se u tom trenutku, ‘ubio’ ih je taj gol. Zanimljiva je reakcija Liverpoolovih igrača. Svaki put kad je lopta ušla u mrežu oni su gledali prema vrataru i širili ruke. To je vrlo nekorektno.

Navikli su da Alisson Becker zaustavlja i “nemoguće“?

- U redu, ali najlakše je optužiti Adriana. Međutim, nikad jedan čovjek nije sam krivac.

Zatim je Ivković naglasio:

- Znam zašto upiru prstom u jednoga. Zbog toga što je Liverpool u velikom dijelu susreta odigrao najbolju utakmicu u zadnjih nekoliko mjeseci. Dobro, pametno, nisu srljali. Iako je u nekim situacijama Van Dijk preopušteno išao u fazu napada, ostavljao je kolege jedan na jedan. Da su tako nastavili i manje riskirali, možda ne bi primili te pogotke. No, nisu bili ista ekipa nakon što su dobili gol.

Simeone slavi, ali Kloppova je momčad bila bolja. Imali su peh. Nisu zabili prave šanse.

- Svaki trener poznaje svoju momčad, niti jedan ne radi protiv sebe. Simeone je svjestan da su najbolji kad imaju postavljenu obranu i čekaju. Liverpool im je oba zabio kad su na trenutak izašli iz toga. Kad nisu imali dvije linije u fazi obrane primili su dva gola. Wijnaldum i Firmino ostali su sami. Na postavljenu obranu Atletica, za Liverpool je pogodak bio nedokučiv. Iako je Salah stvarao probleme.

Egipćanin se napromašivao.

- Zato i dodatno ističem da se dobiva i gubi momčadski. Ako treba izdvojiti jednog čovjek iz ove utakmice najveći krivac Liverpoolu je - Jan Oblak.

Za Redse je to bio kišni oblak.

- To pokazuje što je nogomet. Drugi će reći da su odgovorni oni koji nisu zabili, međutim, Oblakove reakcije nisu bile dobre, one su bile vrhunske.

Finiš Premier lige Liverpoolu će svejedno biti izvrstan ako ga ne naruši koronavirus. Koliko se god Jürgen Klopp mršti na spomen te riječi.

- Atletico će doći daleko u Ligi prvaka, a gledajući Liverpool kroz ovu sezonu Lige prvaka, bilo je evidentno da ne mogu napraviti što su učinili prošle godine. Kad im se puno toga i poklopilo. Ne igraju na nivou kao lani. To je normalno, potrošeni su, imaju nacionalno prvenstvo koje je čudo, svaka utakmica je na život i smrt. Osvojit će prvenstvo nakon 30 godina i oni su kraljevi. Pazite, lani prvaci Europe, sada Engleske. Slikajte se dečki, na zid sliku i idemo dalje - zaključio je Ivković, pa se još jednom referirao na Adriana.

- Kada bi zabili što su trebali, da je na kraju bilo 5:2, nitko ne bi pričao kako je i zašto dobio dva gola. Naravno da ima krivicu, ali optužbe na njegov račun su preteške.

Ostaje Premier liga

Kada ga je 2018. u finalu Lige prvaka pokopao Nijemac Loris Karius, koji je u Kijevu inkasirao komične golove u dvoboju s madridskim Realom, Klopp ga je verbalno nastojao koliko-toliko zaštiti, ali brzo mu je pokazao izlazna vrata. Prva reakcija na Adriana je slična. Hoće li i druga? Je li Španjolcu na Anfieldu vrijeme iscurilo?

Za Redse je sezona s time praktično gotova. Ostalo je ispuniti formalnost i slaviti. Premier liga na Anfiledu nakon 30 godina, to je vrijedno da se tulumari mjesecima. Sada imaju vremena do mile volje.

Mogli bi igrati bolji nogomet, a ne stajati na svojoj polovici i čekati kontre

Jürgen Klopp nije izdržao da ne “pikne“ Diega Simeonea i potraži neku vrstu albija u njegovoj destrukciji igre.

- Ne razmijem zašto igrači takve kvalitete igraju nogomet kakav igraju. Saul, Koke, Llorente… mogli bi igrati bolji nogomet, a ne stajati na svojoj polovici i čekati kontre - komentirao je menadžer Redsa.

Nije mu trebalo, jer čak i ako u tome ima istine, a pitanje je koliko je ima, ne odgovara na pitanje zašto je Liverpool ispao. Kako igra Atletico svi znaju godinama. Klopp je još rekao:

- Svjesan sam da sam loš gubitnik, pogotovo kad su dečki uložili toliki napor protiv igrača svjetske klase s druge strane, koji se brane u dva reda s četvoricom. Znamo da smo u posljednje dvije godine imali neke sretne trenutke u Ligi prvaka, i tako smo dvaput došli do finala, ali ovaj put je u odlučujućim trenucima sve bilo protiv nas. Odigrali smo iznimno 90 minuta, no glavna nam je pogreška što drugi gol nismo zabili pet minuta ranije. U 90. minuti, a ne u produžetku. Potom smo dobili pogotke kakve nismo smjeli.

Međutim, konstatirao je:

- Doći ćemo opet i ponovno otići daleko. Ali sada smo vani.

Linker
25. travanj 2024 12:51