Ian Walton/Getty Images / Getty Images
BRANI SE OD OPTUŽBI

RUSKU LJEPOTICU PROGLASILI IZDAJNICOM, ALI ONA IM NE DA GUŠTA 'Ja vrlo dobro znam što radim!'

Piše: Kristina DominkovićObjavljeno: 14. srpanj 2016. 12:03

Jedna od najljepših svjetskih atletičarki i jedna od najboljih daljašica, Ruskinja Darija Klišina posljednjih dana umjesto da slavi što je Svjetska atletska federacija samo njoj od svih ruskih atletičara dopustila da nastupi na Olimpijskim igrama u Riju - plače.

Naime, u njezinoj zemlji sipaju drvlje i kamenje po njoj jer će nastupiti kao neutralna sportašica. Pod ruskom zastavom ionako ne može, to je bio uvjet IAAF-a i MOO-a, pa drugog izbora nije ni bilo. No, Rusima se to ne sviđa. I u trenu su je proglasili izdajnicom koja “ne pokazuje solidarnost s drugim ruskim sportašima”.

- Mislim da nije u redu da me nazivate ruskom izdajnicom i da me kritizirate. Nisam nikakva izdajnica - poručila je jasno i glasno 25-godišnjakinja iz Tvera, koju se često može vidjeti i na modnim pistama i naslovnicama.

Uvjeti koje je IAAF postavio prije žalbi ruskih sportaša između ostalih bili su, između ostalih, da su se testirali na doping u zemljama izvan Rusije i da u prošlosti nisu padali na doping testovima, što sve je išlo u prilog Klišinoj.

- Željela bih naglasiti da nisam počela s treninzima u SAD-u s američkim trenerom prije mjesec dana, kako to neki navode, ja sam u Americi već tri godine!


Vjerujem u CAS

Prije Klišine, IAAF je zeleno svjetlo za Rio dao samo zviždačici ruske atletike Juliji Stepanovoj (800 m), koja je već nastupila na Europskom prvenstvu u Amsterdamu prošli tjedan. No, Klišina je svakako puno veće i konkurentnije ime.

U atletskim krugovima već se dugo šuška da je Klišina prije nekoliko godina cinkala svoj atletski savez IAAF-u jer su je navodno prisiljavali na korištenje dopinga, što je ona, pogađate, odbila. Ali IAAF tada nije “čačkao” po ovoj temi. Tada se u Rusiju još nije smjelo dirati jer je predsjednik IAAF-a bio Lamine Diack, čiji prsti su debelo umočeni u sve ovo i koji je pod službenom optužbom. Kada je “pao” on, počele su padati i sve doping zavjese.

- Ja se još uvijek iskreno nadam da neću sama ići u Rio. Želim vjerovati da će Sportski sud za arbitražu u Lausanni 19. srpnja donijeti pozitivnu odluku za ruske atletičare.

A CAS odluku donosi o njih 136, među kojima je i najveća motkašica svih vremena Jelena Isinbajeva.

- Sada svi oni trebaju našu podršku. Idemo se ujediniti i vjerovati do kraja da ćemo se natjecati u Riju kao reprezentacija - poručila je Darija.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kafeljnikov: Nije bitna zastava, svi će znati da je Darija Ruskinja
U obranu Klišine javno je stao bivši veliki ruski tenisač Jevgenij Kafeljnikov.

- Zar je Šarapova dugo živjela u Rusiji? Nije. A također je Ruskinja i nastupa za Rusiju cijeli život. Klišina nikad nije pala na doping-testu, ona je “čista” sportašica i zaslužila je ovo. A mi svi znamo da je Daša Ruskinja. Unatoč zastavi pod kojom će nastupati, svi će znati da je iz Rusije. U ovom slučaju, kod ovakvih problema, zastava nije bitna. Bitno je da naši sportaši odu u Rijo i predstave našu zemlju, kao i svaki put do sada.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Linker
09. svibanj 2024 15:19