CROPIX
ODLUKA KARIJERE

LOKOMOTIVA IMA IGRAČA ZA SVJETSKO PRVENSTVO U RUSIJI! ODBIO JE VEĆ I ANTU ČAČIĆA, ALI OVOM POZIVU NIJE MOGAO REĆI - NE! 'Osjećam se kao da sanjam!'

FRAN KARAČIĆ Desni bočni nogometaš Lokomotive našao se na popisu za reprezentaciju Down Under za Mundijal
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. svibanj 2018. 17:02

Lokomotiva ima igrača za Svjetsko prvenstvo u Rusiji! Fran Karačić (21), desni bočni zagrebačkog kluba našao se na preliminarnom popisu australskog izbornika Berta van Marwijka. Kako to da će mladi reprezentativac U-21 selekcije Hrvatske odjenuti dres Down Under? Otac mu je rođen u Australiji, pa osim hrvatskoga ima i australsko državljanstvo.

- Iskreno, nisam razmišljao o tome da ću dobiti poziv. Ali negdje mi je ipak bilo u mislima da bi se mogao dogoditi... Kako se sad osjećam? Kao da sanjam. Bila mi je ogromna želja nastupiti na Svjetskom prvenstvu. Tata je rođen u Australiji, ali ja nikad nisam bio u Australiji. No australsko državljanstvo imam cijeli život - kaže nam Fran.

Priča nam da je već otprilike godinu i pol dana bio u kontaktu s Australcima..

- Dobio sam svojevremno poziv Ante Čačića za onu utakmicu s Meksikom u Los Angelesu, kao i od Australaca, ali odbio sam tada jedan i drugi poziv jer sam dugo bio ozlijeđen. Konačno, sve se tako brzo dogodilo, pa nisam mogao brzo odlučiti, jer je to za mene bila velika odluka. Igrao sam za U-21 reprezentaciju Hrvatske, odigrao sam osam utakmica. Eto, sad je stigao ovaj poziv Australije za Svjetsko prvenstvo, to je svakom igraču vrhunac, san. Tu sam prelomio, prihvatit ću poziv! Držim da je to za mene najbolji izbor, za moju karijeru.

Može li se vaša odluka preformulirati u onu priču “bolje vrabac u ruci nego golub na grani”? S Australijom možete u Rusiju, a igranje za nacionalnu vrstu Hrvatske bi bilo neizvjesno?

Zagreb, 051117
Stadion Kranjceviceva.
Prva HNL, 15. kolo.
Utakmica Lokomotiva - HNK Rijeka.
Na fotografiji: Marko Vesovic, Fran Karacic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Prate ga već dvije godine

- Ne gledam to na takav način! Australci su me pozvali sada. Zato prihvaćam poziv. Pitanje je bih li ja ikad zaigrao za Hrvatsku, bi li se to ikada dogodilo, nikada nećemo saznati. Ali, neka bude jasno. Nisam odabrao Australiju zato što mislim da nikad ne bih igrao za Hrvatsku!

Zanimljivo, nizozemski izbornik Australije Van Marwijk je kazao da nikad nije gledao Frana Karačića.

- To je točno, ja sam u kontaktu s Antom Miličićem, koji je član stožera i prati igrače diljem Europe. Pratio me skoro dvije godine, na njegovu preporuku sam se najvjerojatnije našao na tom popisu od 32 igrača za okupljanje prije utakmice s Turskom. Taj popis će se još reducirati, tako da će za tu utakmicu u rosteru biti, mislim, 26 igrača. Ja se nadam, odnosno vjerujem da ću se po svemu sudeći naći na tom popisu, jer Australija je deficitarna s pozicijom desnog bočnog koju ja igram.

Dogodine bi mogao u Dinamo

Fran je desni branič, a danas bi se prema informacijama na utakmici s Dinamom mogao pojaviti na stoperskoj poziciji. Kako bi pokazao da može igrati i u srcu obrane.

- Svi znaju da igram desnog bočnog, ali ozlijedio nam se Majstorović, a višak kartona ima Datković. Tako da ću vjerojatno ja igrati na stoperskoj poziciji. Igrao sam tu poziciju drugo poluvrijeme protiv Rijeke, ali za današnju utakmicu ta odluka je na treneru.

Inače, priča se u Maksimiru da bi od slijedeće se sezone Karačić iz Lokomotive mogao do susjeda, Dinama!

- Čuo sam nešto o tome, ali o tome ću razmišljati kad dođe vrijeme. Prvo bih otišao na Svjetsko prvenstvo, ako budem na konačnom popisu za Rusiju. Kad i ako to bude aktualno, onda ću o tome razmišljati - zaključio je Karačić.

Linker
02. svibanj 2024 12:38