Drago Sopta/CROPIX
NOVI POČETAK NA OTOKU

Lovren se preporodio: 'U Lyonu nisam bio sretan, konačno sam čist u glavi'

U Francuskoj su me zakočile ozljede, a nisam bio sretan ni stanjem u Lyonu, rekao je Lovren
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 29. srpanj 2013. 11:17

Dejan Lovren (24) bio je starter u sve tri pripremne utakmice nogometaša Southamptona u Austriji osim u zadnjoj protiv Besiktasa, no njegov ulazak u 70. minuti poklopio se s blitz-kriegom kojim su “sveci” preokrenuli zaostatak i pogocima Lamberta (75), Mayuke (78) i Isgrovea (90) za 3-1 zadali glavobolju treneru istanbulskog velikana Slavenu Biliću...

Jaka konkurencija

Lovren je zamijenio Josa Hooivelda, iskusnog, 30-godišnjeg Nizozemca, koji je prošle sezone s godinu mlađim Portugalcem Fonteom tvorio prvi stoperski par Southamtona, 14-plasiranog u Premiershipu, no ove puca na gornji dom.

Prošlotjedni dvoboj u Villachu protiv Schalkea (0-2) Lovren je započeo u paru s Fonteom, prethodno ga je trener Mauricio Pochettino sparivao sa Stephensom (19) i Turnbullom (18). Valjda će se do 17. kolovoza i gostovanja kod West Bromwicha iskristalizirati Lovren i - još jedan?

- Vidjet ćemo, vidjet ćemo... Na meni je da radim i da se borim za svoje mjesto jer nikome ništa nije osigurano, bez obzira na plaćenu odštetu. Konkurencija je vrlo jaka, trener nam je sam rekao da nitko nije siguran za prvih 11, potrudit ću se da budem u svim njegovim planovima - kazivao nam je dobro raspoloženi Lovren nakon utakmice u Villachu u kojoj se Pochettinova momčad trgla tek nakon vodstva Turaka i pjesama rugalica njihovih 300-injak navijača-gastarbajtera na tribinama.

Lovren je zračio zadovoljstvom, odmah je otkrio zašto:

- Čist sam u glavi, a kad sam čist u glavi, potpuno sam drugi čovjek, a samim time i igrač, naglasio je i objasnio:

Iznenađenje lige

- Najbitnije mi je da sam prošao pripreme kako treba jer kad prođem pripreme osjećam se moćno i tada mogu i igrati kako spada. Sad se osjećam spreman i fizički i psihički. Zadnje dvije godine zbog ozljeda nisam prošao nijedne pripreme s Lyonom i to mi je puno falilo, no sad je sve potpuno drugačije. Nikakvih zdravstvenih problema nemam, super se osjećam!

Lovrena je Southampton ljetos kupio od Lyona za deset milijuna eura, no nije naš reprezentativni branič najskuplja akvizicija, jer je defenzivni vezist, Kenijac Victor Wanyama, koji je prošle sezone oduševio u Ligi prvaka, poglavito protiv Barcelone i Juventusa, plaćen je Celticu čak 14,500.000 eura...

- Momčad mi se jako sviđa, prilično smo dobri, iako još imamo puno toga za popraviti, no ne bojim se za nas, imamo vrlo kvalitetnog trenera. Sviđa mi se njegovo nogometno razmišljanje: traži igru protiv bilo kojeg suparnika, traži presing, zadnju liniju visoko... Nećemo s West Hamom igrati jedno, a s Manchester Unitedom drugo i to mi se jako sviđa. Zadovoljni smo, ali treba nam još jedan igrač, napadač ili bočni brzanac, pa da možemo biti iznenađenje prvenstva kako se svi nadamo.

Lovren je u planovima bivšeg izbornika trebao s Ćorlukom činiti stoperski par na Euru 2012., nije se dogodilo zbog ozljede. Igor Štimac je nakon preuzimanja reprezentacije davao do znanja da Ćorluku i Lovrena vidi svojom prvom opcijom, dogodilo se u drugom poluvremenu s Republikom Korejom, a u kvalifikacijama za Brazil 2014. tek u Walesu.

- Mene su zadnjih šest-sedam mjeseci u Lyonu zakočile ozljede, nisam bio sretan ni zbog problema u klubu... To je ono o ‘čistoj glavi’ što sam pričao. Sve je primijetio i izbornik, pa mu nisam bio prvi izbor. No, sada, nakon što sam prošao pripreme, dokazat ću se kroz utakmice u klubu, pa ćemo vidjeti što će izbornik odlučiti.

Za tri tjedna je prijateljski sraz u Lihtenštajnu, a 6. rujna gostovanje u Beogradu, bod bi Hrvatskoj značio da je sigurno druga u skupini i da neće biti najgora druga, a pobjedom ostaje u igri za prvo mjesto...

Čeka se kiks Belgije

- Svjesni smo da u Beogradu možemo odagnati sve dvojbe da ostanemo sigurno drugi, ali ja bih najradije da mi budemo prvi u skupini, da pobijedimo sve do kraja, Srbiju, Belgiju i Škotsku, pa što bude. Znam, ukupna gol-razlika odlučuje, no ne moramo se njome opterećivati, možda dočekamo i kiks Belgijaca... Važno je da mi pobjeđujemo jer tada i ako završimo drugi imat ćemo pozitivno ozračje za dodatne kvalifikacije i dobiti povoljan zalet za te dvoboje.

Početak nove sezone i napunjene baterije trebale bi dati novi elan igračima, “koji su najbolji kad je stani-pani”.

- Kad smo izgubili od Škotske, bio je kraj prvenstva i nitko nije imao potrebne svježine, no zaboravimo to. Sad je start sezone i sigurno ćemo biti u puno boljoj formi i smatram da ne bi trebalo biti nikakvih problema da se s Marakane vratimo s ishodom koji nam paše.

Linker
20. rujan 2024 15:49