Clive Rose/Getty Images
VIKEND DERBIJA

LUDNICA U LIGAMA PETICE Uskrsni vikend donosi pregršt derbija: Subašić po prvi trofej sezone, hrvatski sudar u Italiji, Rakitić se opet vraća 'kući!

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 31. ožujak 2018. 14:15

Nakon reprezentativne stanke, uskrsni vikend koji je pred nama donosi niz zanimljivih utakmica u najjačim europskim nogometnim ligama, a mi smo izdvojili pet ogleda koji bi trebali privući najveću pažnju. U Engleskoj, Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj na rasporedu su ligaški derbiji, dok u Francuskoj dvije najbolje momčadi igraju finale Liga kupa.

Engleska: Chelsea - Tottenham

(nedjelja, 17.00, SK 1)

Velika bitka vodit će se na Uskrs na Stamford Bridgeu između londonskih suparnika. Ulog je Liga prvaka u koju vode prva četiri mjesta na ljestvici, a Tottenham je trenutačno četvrti s pet bodova prednosti u odnosu na petoplasirani Chelsea. Oba kluba ispali su u osmini finala LP, a Spursi su u boljoj formi u posljednje vrijeme te bi za njih i remi u ovom ogledu bio prihvatljiv. No, nedostajat će im najbolji strijelac Harry Kane, kojeg muči ozljeda gležnja, dok bi se Bluesima trebali vratiti Courtois i Christensen. Kad su u pitanju domaće utakmice, Chelsea je slavio u devet od posljednjih 11 u Premier ligi, a protiv Tottenhama je aktualni engleski prvak neporažen u posljednje 22 domaće utakmice u svim natjecanjima. Očekujemo otvorenu utakmicu i - golove...

Njemačka: Bayern – Borussia D.

(subota, 18.30, Eurosport 2)

Prvi poraz u ovoj kalendarskoj godini upisao je Bayern na gostovanju kod RB Leipziga prije reprezentativne stanke te je propustio osigurati naslov prvaka, no to može učiniti danas ako u velikom derbiju svlada Borussiju, a Schalke kiksa protiv Freiburga. Bavarcima titula ne može pobjeći jer imaju velikih 17 bodova prednosti i daleko najkvalitetniju momčad Bundeslige. Borussia se dosta tražila ove sezone, a pod aktualnim trenerom Stögerom ima niz od 12 prvenstvenih utakmica bez poraza, no ranjivost je pokazala protiv RB Salzburga, koji ju je izbacio u osmini finala Europske lige. Bayernov prvi vratar Neuer vratio se treninzima, ali još nije spreman za nastup, a izostat će i ozlijeđeni Coman. Gostima neće nastupiti Toprak, Zagadou, Kagawa, Reus, Rode i Jarmolenko.

Italija: Juventus - Milan

(subota, 20.45, Arenasport 4)

Milan više nije što je nekad bio, ali to neće umanjiti draž velikog talijanskog derbija, jer je Gattusova momčad u posljednje vrijeme podigla formu te se nada čak i plasmanu među prva četiri. Juventusov niz od 12 ligaških trijumfa prekinut je remijem na gostovanju kod SPAL-a, no Mandžukić i društvo večeras se žele vratiti pobjedničkim navikama. Stara dama ima dva boda prednosti pred Napolijem, a trener Allegri u derbiju neće moći računati na Alexa Sandra, Bernardeschija, Chiellinija i Cuadrada. Milanu nedostaju Conti i Abate, a Nikola Kalinić trebao bi biti u konkurenciji nakon što je prethodno kolo bio ‘na ledu’. Juve je dobio 35 od posljednjih 38 domaćih utakmica u Serie A, a u zadnjih 10 prvenstvenih nastupa nije primio pogodak. Milan je slavio u osam od posljednjih devet ligaških susreta.

Španjolska: Sevilla - Barcelona

(subota, 20.45, SK 1)

Veliku prednost od 11 bodova u odnosu na drugoplasirani Atletico pokušat će Rakitićeva Barcelona zadržati i nakon gostovanja kod šestoplasirane Seville. Andalužani su ove sezone odlični u Ligi prvaka, no u Primeri su malo posustali, a u posljednja dva domaća nastupa izgubili su od Atletica (2:5) i Valencije (0:2). Domaćinu nedostaje Sarabia, kod gostiju nema Busquetsa i Dignea. Messi se oporavio od problema s mišićem zbog kojih je propustio obje utakmice za reprezentaciju Argentine, a treba vidjeti hoće li Valverde s njim riskirati u Sevilli ili će ga čuvati za četvrtfinale Lige prvaka. Barca je dobila posljednjih pet ogleda sa Sevillom u svim natjecanjima, a u 13 od zadnjih 15 susreta ova dva suparnika palo je tri ili više pogodaka.

Francuska: Paris SG - Monaco

(subota, 21.05, Arenasport 3)

U sudaru dvije vodeće momčadi francuskog prvenstva na neutralnom terenu u Bordeauxu ovaj put u igri nisu prvenstveni bodovi, već prvi trofej sezone, Liga kup. PSG je na papiru favorit protiv Subašićeva Monaca u finalu, kojeg je ove sezone u dva navrata svladao sa 2:1, u Superkupu te u ligaškom ogledu na gostovanju u Kneževini. Parižani nakon ispadanja iz Lige prvaka moraju uzeti sve domaće trofeje, ali nešto će se pitati i Monaco, čiji trener Leonardo Jardim iz godine u godinu radi odličan posao unatoč stalnoj prodaji najboljih igrača. PSG je u nizu od tri pobjede, dok Monaco ne zna za poraz već devet utakmica u svim natjecanjima, s tim da je u svakoj od njih postigao najmanje dva pogotka. Parisu nedostaju Neymar i Motta, upitni su Mbappe i Di Maria.

Linker
28. travanj 2024 01:42