Damir Krajac / CROPIX
LIGA PRVAKA

LUDOGOREC vs DINAMO Modri već u Bugarskoj želi osigurati prolaz dalje

Piše: dvoznak.comObjavljeno: 18. srpanj 2012. 12:14

Ludogorets je lani bio apsolutni hit bugarskog nogometa. Ušli su iz druge lige i u svojoj premijernoj sezoni osvojili sve što se moglo osvojiti. Ambiciozna sredina s bogatim predsjednikom nije štedjela novca prilikom slaganja momčadi. Za Hrvatske ili zapadnoeropske prilike to nje bilo mnogo, no za bugarskog drugoligaša svakako jest. Kao europski debitant nisu imali status nositelja što ih je dovelo u podređenu poziciju, međutim to ih nije obeshrabrilo uoči današnjeg susreta.

- Bit će jako teško protiv njih, dominantni su u Hrvatskoj nekoliko posljednjih godina i redoviti su sudionik grupne faze Uefinih natjecanja. Ali, mi imamo iskusne igrače koji se znaju nositi s pritiskom i imamo podršku svojih navijača - istaknuo je mladi trener Petev.

Bugari igraju klasičnih 4-2-3-1. Na vratima im je bugarski reprezentativac Čvorović, na stoperskim pozicijama dominiraju dva stasita no nešto sporija stopera. Desni bok im je po prirodi defanzivniji, dok veća opasnost u napadu prijeti s lijeve strane i Brazilca Caicare koji je ovo ljeto pristigao iz brazilskog Santo Andrea.

Najjači dio momčadi bi trebala biti napadačka četvorka. Dva izvrsna individualca Marcelinho i Ivanov će zajedno s dobrim 'pakerom' Stojanovim hraniti loptama neugodnog napadača Gargorova.

Brazilski napadač Paulinho kojeg su doveli prije nekoliko dana neće igrati u prvoj utakmici zbog neriješene papirologije. S obzirom da on još nije niti nastupio za Bugare teško ga se može svrstati u rubriku izostanci koja na sreću Peteva zjapi prazna.

Dok Bugare vodi nada, Dinamo naprijed tjera strah. Nitko ne želi niti pomisliti što bi se dogodilo da Dinamo posrne na prvoj prepreci i ostane bez Europe već u srpnju. A, nije nemoguće jer Ludogorets je prema svim prognozama najjači suparnik koji je u ovom stadiju natjecanja stajao nasuprot Dinamu posljednjih godina.

Ispadanje, o kojem u zagrebačkim modrima na glas nitko ne razmišlja, bi vjerojatno imalo kataklizmičke posljedice. Pitanje je tko bi u klubu to 'preživio'. Stoga treneru Čačiću ne preostaje ništa drugo nego da pokuša od svojih igrača izvući ono najbolje što imaju.

Prednost u odnosu na sve ranije godine je ta, što mu je cijela lanjska momčad ostala na raspolaganju. Špekulira se o prodaji kapetana Badelja u njemački HSV, no on će danas sigurno zaigrati. Nisu se Modri pretjerano pojačali, u prvih jedanaest bi mogli vidjeti tek jedno novo lice, Duju Čopa. Mladi splitski napadač je odlučio eksploziju svog talenta manifestirati u Dinamu, a trener Čačić se kune u njegov potencijal. Biti će zanimljivo vidjeti hoće li, često osporavani napadač i ostvariti da očekivanja.

- Trebamo se postaviti kao da se igra jedna utakmica, već u Razgradu idemo sve riješiti. Imam odličnu momčad koja je sposobna to napraviti - rekao je trener Modrih.

Prema najavljenom sastavu, njegove najave nisu pucanj u prazno. Naime, iako se očekuje sustav 4-2-3-1, prema igračkoj postavci riječ je o pomalo ludo napadačkoj varijanti. Iako je napokon došlo vrijeme u kojem su treneri Dinama shvatili da Luis Ibanez ne može defanzivno odgovoriti zahtjevima modernog nogometa te će krenuti na poziciji lijevog krila, jako čudi odabir dvojice zadnjih veznih igrača. Naime, tu bi trebali zaigrati Badelj i Kovačić. Obojica su igrači finog pasa s izraženim napadačkim ambicijama, no upitnih defanzivnih kvaliteta. Dinamo se očito odlučio nametnuti u sredini terena i posjedom lopte podrezati krila Bugarima. Ne uspiju li u toj namjeri, naći će se u velikim problemima jer će se ova momčad teško braniti, osobito ako uđe 'voda u uši'.

Kako doznajemo, jedine dvojbe Čačića oko sastava su Tomečak ili Rukavina, odnosno Čop ili Beqiraj. Dok je kod prve dvojice ravnopravan status, Čop se čini puno bližim početnoj postavi zbog svoje brzine i pokretljivosti.

Dinamu nedostaju Leko (kartoni), Šimunić i Krstanović (ozljede). No, i bez njih trojice ova momčad izgleda vrlo solidno. Ponavljamo, problem je što i Bugari izgledaju isto tako..

Linker
28. rujan 2024 12:16