REUTERS
SLAVNI VEZNJAK O SVEMU PO MALO

LUKA MODRIĆ EKSKLUZIVNO ZA SN 'Svaka odluka koja ide nama u korist jako se potencira, ali kad nas se ošteti onda to prođe prilično nezapaženo'

Luka Modrić vratio je dobru formu u najvažnijem dijelu klupske sezone, uoči El Clasica govorio je o možda prijelomnom meču za prvu mu španjolsku titulu, ali i o Bayernu, Atleticu i uvođenju tehnologije u nogometu
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 23. travanj 2017. 21:09

U petak je odrađen pretposljednji trening uoči nedjeljnog El Clasica. Nakon što su odgledali ždrijeb za polufinale Lige prvaka realovci su se, svaki sa svojim uvjerenjima, otputili u svom pravcu. Luka Modrić požurio je u svoju vilu, u La Moraleji, jer su mu u posjet stigli roditelji. Naš poziv ga je zatekao pred obiteljski ručak, na otvorenom, s obzirom na to da je u Madridu toplo kao da je početak ljeta.

- Što reći za ždrijeb nego da je težak. Da smo dobili Juventus ili Monaco rekao bih isto. Ovo mi je peto uzastopno polufinale u Ligi prvaka, otkako sam došao u Real to je i najmanji doseg. Iskustvo mi pokazuje da smo dva polufinala izgubili od momčadi (Borussia, Juventus op.a.) koje su na papiru bile kao manje moćne od drugog para, a prošli smo one koji su bili kao favoriziraniji (Bayern, Man City) te potom osvojili Ligu prvaka, u oba slučaja protiv Atletico Madrida. Dakle, koga ćete dobiti u ovoj fazi natjecanja je doista relativno. Jedino je sigurno da će to biti dvije neizvjesne utakmice.

Tradicija je nevažna

Atletico Madrid je četvrti put u tih pet sezona prepreka na putu do vrhova Lige prvaka. Zanimljivo, u sva tri slučaja ste “prošli”?

- Ta mala tradicija je super za nas, ali budimo realni, to sa ove dvije utakmice koje slijede ima malo i to statističke veze. Čitao sam i da je Real osvojio 4. naslov prvaka Europe 1959. godine nakon što je eliminirao Atletico u polufinalu. To znači da su se dva madridska kluba sastali od četvrtfinala do finala pa ovo nije neki novi trenutak.

Dosadili bismo svima

Mislite na sljedove sudbine, ono treća sreća ili jedina faza kad bi se nešto moglo promijeniti za suparnika?

- Ha, ha... Znate što, najgore bi bilo da smo se opet našli u finalu. Mislim da su svi zasićeni tog para, koji se dva puta borio u posljednjoj utakmici LP-a u protekle tri godine. Zato mi je drago da ne igramo finale (smije se...), jer bi tada mogla podsvjesno igrati i ta karta “treće sreće”.

Dobro, mogla bi i Realu, no ostavimo se igri brojki, što vam sugeriraju igre na terenu?

- Ono što je potvrdila i nedavna utakmica na Bernabeu, završena 1:1, a to je neizvjesnost! Tako je s Atleticom sve ove godine koliko ih srećem (ukupno 17 utakmica, op.a.), teško, napeto, komplicirano. Temeljni razlog tomu je što su i oni velika momčad, koja odražava filozofiju, ambiciji i karakternost svog trenera. Atletico je obrambeno homogen, kompaktan, borbeni su do boli, taktički disciplinirani, a vrlo su opasni i prema naprijed. Simeone im je usadio taj kolektivni pristup i bezuvjetnu borbu do posljednjeg trena utakmice. Real i Atletico su zaslužni da je madridski derbi izvanredan i prestižan, kući i u Europi.

Individualno gledano, osim pohvala vašem prijatelju i reprezentativnom suigraču, “matičnom sugrađaninu” iz Zadra?

- Ne znam hoće li Vrsaljko igrati, nismo se čuli. No, kad je Atletico u pitanju ne bih izdvajao pojedinca, koliko god je točno da ih ima niz sjajnih. Mislim da je Simeone najveću snagu momčadi dao u kolektivnom duhu.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Dakle, bit će napeto?

- Sigurno, dvije teške utakmice u kojima možda i nije presudno gdje se igra prva odnosno uzvrat. Obje momčadi će igrati svoj nogomet pred domaćom ili suparničkom publikom. To su takve razine nogometa(ša). Dakako, nadam se da ćemo potvrditi našu vrijednost i ući u treće finale unutar pet mojih godina u Madridu.

Na tom putu ste eliminirali Bayern, uz puno repova. Tri dana kasnije kakvi su dojmovi?

- Baš mi je žao da se iza tako velikih utakmica vuku repovi. To prvenstveno zato što sam uvjeren da smo unutar dvije utakmice bili bolji, stvorili više šansi, bivali opasniji pred suparničkim golom i još jednom odnosno dva put proslavili njihova vratara Neuera.

Nedvojbeno je da je Bayern zakinut nekim odlukama Kassaija, iako je točno da je bilo pogrešaka i na vašu štetu?

- U tom je bit stvari. Navikao sam u proteklih pet godina da se svaka odluka koja ide nama u korist jako potencira, ali kad nas se ošteti onda to prođe prilično nezapaženo, kao da tako i treba biti. Real Madrid je najveći klub na svijetu, kroz povijest i tradicije do danas se to iznova potvrđuje, zato su svi silno motivirani da nas sruše, zato i dobrim dijelom razumijem kako smo mnogima trn u oku. No, kada objektivnije sagledamo stvari i protiv Bayerna, njima je dosuđen jedanaesterac koji nije bio u Münchenu, njihov drugi gol (autogol Ramosa) bio je nakon zaleđa, Vidal je trebao dobiti drugi žuti u 47. minuti. Dakle, sve je to bilo prije kasnijih spornih odluka.

Tehnologija je dobra

Vi ste nedavno u Japanu, na svjetskom kupu, kritizirali upotrebu tehnologije. Da je bilo VAR-a u Madridu, ne bi bilo repova...

- U Japanu mi se način upotrebe tehnologije u spornim situacijama nije dopalo jer je sve to trajalo predugo, s puno nesnalaženja službenih osoba. No, nedavno sam gledajući utakmicu Francuske i Španjolske u Parizu, uvidio kako to može biti brzo, efikasno i nadasve ispravno za nogomet. No, nisam bitan ja ili netko drugi kao pojedinac, kome se sviđa ili ne sviđa. Činjenica je da se puno griješi, da je previše polemika i repova te da nogometna igra onda padne u drugi plan zbog tih repova. Zbog toga je upotreba video tehnologije kao pomoć sucima neizbježnost!

Linker
28. travanj 2024 16:04