AFP/Screenshot
SPAS NA DRAVI

MAĐARSKI KAPITAL SPAŠAVA PRVOLIGAŠA Prijatelj premijera Victora Orbana kupuje NK Osijek

Lorinc Meszaros i Ivan Meštrović dali su jedinu ponudu
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 31. prosinac 2015. 09:29

Prodaja NK Osijek glavna je tema svih gradskih priča na zalasku ove godine. Dva dana prije njezina isteka otvorene su ponude koje su prispjele na objavljeni javni natječaj kojim se prodaje gotovo 92 posto dionica kluba. Zapravo, bolje rečeno, otvorena je jedna jedina prispjela ponuda.

Ona koju su poslali mađarski građevinski poduzetnik Lorinc Meszaros i Osječanin Ivan Meštrović, koji već nekoliko godina živi i radi u Dubaiju, gdje je osnovao tvrtku za dostavu poštanskih pošiljki City Mail.

Meszaros je konkretno dao ponudu za dionice u vlasništvu Grada Osijeka (46,6 posto), Vodovoda Osijek (5,73 posto) i IPK Osijek d.d. u stečaju (9,73 posto), dok je Meštrović dao ponudu za dionice iz portfelja Gradske banke d.d. u stečaju (29,1 posto).

Škola nogometa

Ukupno su za dionice ponudili 320 tisuća kuna te još 300 tisuća banci, odnosno 100 tisuća IPK-u za otkup njihovih potraživanja iz predstečajne nagodbe.

Iako su dali odvojene ponude, u pismima namjere naveli su da u cijelu priču ulaze u partnerskom odnosu, premda nisu detaljno obrazložili kako će to biti regulirano. Iako se informacija o interesu iz Mađarske za kupovinu osječkog prvoligaša pojavila još prije mjesec dana, sve do otvaranja ponuda javnost nije imala konkretnu informaciju tko se iza nje krije. Znalo se da to ima veze s Puškaš akademijom - školom nogometa i Nogometnim klubom iz Felcsúta, sela pokraj Budimpešte, odakle potječe i mađarski premijer Viktor Orbán, koji je i osnovao Puškaš akademiju.

A upravo je Meszaros njegov ključni čovjek u Akademiji, s obzirom na to da je na čelu fondacije koja njome upravlja, kao i u Felcsútu, gdje je načelnik. Kako se Meszaros zainteresirao za kupovinu NK Osijek? Inicijalna ideja zapravo je došla od Meštrovića. Ovaj je Osječanin, naime, došao na ideju da kupi klub te je u skladu s time stupio u kontakt s gradskim političarima. Iskazao im je svoj interes, a odgovor je bio da je svaka kvalitetna ponuda dobrodošla. Meštrović se zatim obratio Meszarosu s kojim već godinama surađuje.

Naime, prema informacijama koje smo dobili, njih su se dvojica upoznali prije nekoliko godina na Arapskom poluotoku, gdje je Meszaroseva građevinska tvrtka radila određene poslove. S obzirom na to da je Meštrović tamo bio otprije te da su njegova iskustva pomogla Meszarosu, između njih se razvio i poslovni i prijateljski odnos, koji je u međuvremenu ojačan i činjenicom da je Meštrović u Mađarskoj razvio biznis s dostavom poštanskih pošiljki. Sve to, naravno, ne bi bilo dovoljno da Mađar nije već osam godina upoznat s načinom rada u osječkom prvoligašu.

Puškaš akademija, naime, od svoga je osnutka razvila partnerski odnos sa Školom nogometa NK Osijek, a međusobne utakmice mlađih kategorija postale su tradicija. Pritom su se Mađari uvijek snebivali nad činjenicom da osječki klinci svaki put nadigraju njihove, iako su uvjeti u kojima rade jedni i drugi potpuno suprotni.

Dok onima u Felscsútu ne nedostaje ni ptičjeg mlijeka, ovi u Osijeku su već godinama na rubu preživljavanja. No, na travnjaku je uvijek presuđivala poznata osječka škola nogometa.

Diskontne cijene

Sa sportskog aspekta kod Meszarosa nije bilo upitnika, no prije nego što je dao ponudu obavio je dubinsko snimanje financijskog stanja.

A ono kaže da je NK Osijek trenutno dužan oko 7 milijuna kuna, dok od sredine 2017. na naplatu počinje stizati 18,5 milijuna kuna duga iz provedene predstečajne nagodbe. Taj, veći, dug potencijalni vlasnici kane riješiti i prije, i to po diskontnoj cijeni. Tako su Gradskoj banci za njihovo potraživanje od 4,7 milijuna kuna već ponudili 300 tisuća kuna, a IPK-u za 1,3 milijuna kuna su dali ponudu od 100 tisuća. Iz ovoga je vidljivo da je riječ o višestruko nižem iznosu od stvarnih potraživanja, no Meszaros i Meštrović računaju na činjenicu da klubu, u slučaju neprihvaćanja njihove ponude, slijedi likvidacija, što znači da bi oba ova vjerovnika ostala bez ijedne kune.

Njihova ponuda pak vrijedi samo ako će je prihvatiti sva četiri suvlasnika jer žele imati kontrolni paket. Grad pak s druge strane prije potpisivanja ugovora zahtijeva od ulagača bankovnu garanciju za normalno petogodišnje poslovanje kluba, za što bi trebalo izdvojiti oko 10 milijuna eura. Nakon što su propali prethodni pokušaji prodaje dionica njemačkom investitoru HFK-u i Osječkoj pivovari, ova je ponuda ostala posljednja nada za spas prvoligaša iz Osijeka. Ako dogovor izostane, klub iz Gradskog vrta bit će likvidiran

Tko je tajkun Lorinc Meszaros? Bogatstvo mu rapidno raste, na čelu je prvoligaša kojeg trenira Jarni

Jedan od najbogatijih mađarskih tajkuna Lorinc Meszaros postaje vlasnik NK Osijek. Građevinski poduzetnik, koji se bavi i poljoprivredom, u svega četiri godina povećao je svoj kapital za gotovo tisuću posto, a samo u 2015. godini uprihodio je impozantnih više od 23 milijuna eura, o čemu je u parlamentu pitanje postavila nezavisna zastupnica Rebeka Szabó. Ostala je bez odgovora.

Nekako se njegov izuzetni poslovni uspon baš poklopio s dolaskom na vlast premijera Viktora Orbána, kojem je Lorinc stari prijatelj, a i načelnik je premijerova rodnog sela - Felcsúta te još vodi brigu o tamošnjem prvoligašu Puskás Ferenc Labdarugó Akadémia. Klub trenira jedan od najvećih hrvatskih nogometaša Robert Jarni. Taj voljeni klub Viktora Orbána (za njega je igrao, pa ga i 2004. godine kraće vrijeme trenirao) također je proigrao usporedo s političkim usponom najdražeg navijača, pa se prije par godina iz treće probio u prvu mađarsku ligu.

Prema nekim informacijama, Meszaros je na lokalnim izborima 2010. godine izgubio utrku za načelnika Felcsúta, ali je onda volšebnom izbornom kombinatorikom sve ponovljeno i ravnoteža je uspostavljena - Meszaros je izabran za načelnika. Tako najbolji nogometaš među europskim premijerima Viktor Orbán preko Meszarosa ulazi u NK Osijek, a garanciju za taj poduzetnički posao daje OTP banka na čijem je čelu još jedan Orbánov prijatelj Sándor Csányi, koji je ujedno predsjednik Mađarskog nogometnog saveza.

To što se Mađarska prvi put nakon 1986. uspjela plasirati na Europsko prvenstvo ubrojeno je u jedan od Orbánovih političkih uspjeha. Inače, na odlučujućoj utakmici za odlazak na EP u Francusku između Mađarske i Norveške u Budimpešti u predsjedničkoj loži na Népstadionu uz Orbána i Csányija bili su Zdravko Mamić i Davor Šuker te najavili pripremnu prijateljsku utakmicu Hrvatska - Mađarska. (Vlado Vurušić)

Linker
19. svibanj 2024 04:52