CROPIX
DVA SU NAJVEĆA FAVORITA

MAESTRO LUKA PRVO JE HRVATSKO IME MUNDIJALA Samo kandidiranje za Zlatnu loptu već je strašno priznanje kapetanu Vatrenih

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 05. srpanj 2018. 10:07

Ima dosta konkurencije za poziciju najdojmljivijeg igrača Vatrenih u dosadašnjem tijeku SP-a. Sama ta činjenica ukazuje zašto je Hrvatska stigla do četvrtfinala. Subašić, Rakitić, Rebić, uz Lovrena, Mandžukića, pokazali su se u vrlo dojmljivim izdanjima. No, jedan igrač strši kao vrijednost, po učinku i važnosti.

Luka Modrić, kapetan reprezentacije, već duže vremena igra na visokoj razini za Hrvatsku. U Rusiji njegova klasa i fantastična tehničko-taktička vrijednost, legitimirane su s četiri vrlo zrela nastupa na razinama koje pripadaju takvom bogomdanom talentu. Maradona je zavapio da Argentina nema takvog igrača i potencirao je opće ocjene analitičara iz svih razina i podneblja, kao i onih prisutnih u Rusiji, kako je Modrić jedan od prvih imena Svjetskog prvenstva.

To nije iznenađenje, jer igrač koji je u posljednjih nekoliko sezona proglašen najboljim veznim igračem svijeta, ključnim akterom igre Reala i s tri osvojene Lige prvaka zaredom, ne bi trebao igrati ispod svojih razina na ovakvom turniru, ukoliko je doveden u mogućnost da pokaže najbolje od sebe. Modrićeva klasa sada posebno dolazi do izražaja zato jer Hrvatska kao momčad dobro i organizirano funkcionira. Nju Modrićeva klasa samo čini boljom i drugačijom od drugih. To je ovaj put toliko očito i zbog pobjeda, tehnički dojmljive igre Hrvatske, ali i priznanja svih svjetski relevantnih stručnjaka i medija. Od kojih je i promicana kandidatura Luke Modrića za Zlatnu loptu.

Sama činjenica da ga La Gazzetta dello Sport, Marca i drugi prestižni naslovi promiču, pogotovo nakon pada Lea Messija i Cristina Ronalda, za Modrića je praktično značajna kao da je osvojio najprestižnije individualno priznanje.

Modrić je iz male zemlje, koja nije marketinško-tržišno zanimljiva velikim “igračima” tog biznis tandema, realno usmjerivača i tih proglašenja. Modrić ovisi i o dometu Hrvatske u Rusiji. Polufinale bi već mogao biti dobar temelj da se nađe najmanje na postolju trojke. Vjerojatnost jest da će se prekinuti dekada dominacije Messija i Ronalda, a kako nema trećeg izrazito dominantnog pojedinca takve razine trofeja i ovogodišnjih rezultata, favorite će usmjeriti epilog Rusije 2018.

Među njima se nameće nova zvijezda za iduću dekadu, Kylian Mbappe, povratnik u top formu Neymar. Dva igrača čije su reprezentacije, Francuska i Brazil, realni favoriti za naslov. Može li to biti ključna prednost? Lako moguće, iako raste pogotovo medijska fronta koja podgrijava kandidaturu Modrića, kako zbog njegove top klase tako i zbog simboličkog odavanja počasti karijerama sličnih virtuoza, kao Andrea Pirlo i Andreas Iniesta, koji su ostali u sjeni desetogodišnje “diktature” Messija i Ronalda. Kako god bilo, ponavljamo, takav tretman pažnje, priznanja i divljenja kakav doživljava Luka Modrić od svijeta, (i) na Svjetskom prvenstvu praktično je Zlatna lopta u njegovoj senzacionalnoj karijeri. Kad bi još dodao i “recku” Rusije u subotu, e onda…

Modrićeve 4 utakmice

vs. Nigerija
1 postignuti pogodak
0 upisanih asistencija
1 udarac na gol
40 sprinteva
9915 prijeđenih metara
89% uspješnih dodavanja

vs. Argentina
1 postignuti pogodak
0 upisanih asistencija
2 udarca na gol
44 sprinteva
9879 prijeđenih metara
80% uspješnih dodavanja

vs. Island
0 postignutih pogodaka
0 upisanih asistencija
1 udarac na gol
9 sprinteva
6303 prijeđenih metara
88% uspješnih dodavanja

vs. Danska
0 postignutih pogodaka
0 upisanih asistencija
3 udarca na gol
32 sprinteva
12096 prijeđenih metara
76% uspješnih dodavanja

Linker
16. svibanj 2024 21:14