CROPIX
VELIKE RIJEČI

'MALI' ĆE SRUŠITI SVE REKORDE? LETICA MOŽE BITI NAJVEĆI TRANSFER U POVIJESTI HAJDUKA 'Od prvog sam dana vidio tko je on! Od dana kada sam ga doveo...'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. ožujak 2018. 00:10

Iz Madrida se i Split vidi, posebno kada na Poljudu postoji vratar od 2 metra! Karla Leticu zamijetio je Real, piše Kraljevskom klubu sklona Marca. Bomba, senzacija, vijest dana... Možete je nazvati kako god hoćete, ali činjenica je da Realu nije promakao 201 cm visok čuvar mreže Bijelih, vratar koji je dva i pol mjeseca prvi golman Hajduka.

Nadmašit će Vlašića

Početkom veljače navršio je Omišanin 21 godinu, iza sebe ima devet HNL-utakmica i - naslovnicu Marce! Iznenađenje za mnoge, ali ne i za Tonča Gabrića, bivšeg hrvatskog reprezentativca i dugogodišnjeg čuvara mreže Hajduka.

- Kada se u medijima pojavila vijest o Realovu zanimanju za Leticu, nazvalo me puno ljudi pitajući kako je to moguće. I još su me pitali jesam li iznenađen. Ne, nisam iznenađen jer, iskreno govoreći, od prvog sam dana vidio tko je Letica. Od prvog dana, kada sam ga iz Omiša doveo u omladinsku školu Hajduka. I to sam javno rekao, nisam se skrivao ni iza kakvih fraza. Gledajući vratare u Europi i prateći mlađi kadar već dulje vrijeme, jasno mi je da je Letica u Top 3. Ima sve predispozicije za veliki klub - kazao je Gabrić bez okolišanja.

S Gabrićem smo o vratarskom pitanju dugo i često razgovarali tijekom priprema u Turskoj. Dijelili smo iste hotelske prostorije, i ujutro i navečer. Bilo je vremena za razgovor. I tada je Gabrić naglasio: bit će velik transfer Letice.

- Opet ću objasniti zašto vjerujem da će napraviti veliki transfer. Veći od Lovre Kalinića, koji drži rekord među hrvatskim vratarima (3,1 milijun eura, op. a.). Jer Letica je počeo braniti s 20 godina, kontinuitet hvata ovog proljeća, ima 21 godinu i pred njim je uistinu velika karijera, a Lovre nije bio te sreće da ranije dobije priliku pa je s 26 napravio prvi transfer, ali i pred njim su velike stvari.

Screenshot

Je li Letica potencijal za novi rekordni Hajdukov transfer?

- Definitivno. Nije uopće upitno hoće li ga u bliskoj budućnosti kupiti Real ili neki drugi klub, ali moj je stav jasan: Letica ima potencijal da transferom napuni blagajnu Hajduka i pritom nadmaši rekord Nikole Vlašića. Jer veliki klubovi nemaju što izgubiti kada kupe vratara takvog potencijala. Courtois danas vrijedi 45 milijuna eura, a Chelsea ga je prije sedam godina, kao 19-godišnjaka, platio Genku 8 milijuna funti. Kao i Everton Vlašića.

Skauti ga brzo otkrili

Bez obzira na to što nije u A reprezentaciji ni u mladoj reprezentaciji U-21 vjerujete da može do rekordnog transfera na Poljudu, koji sa spomenutih 8,7 milijuna eura drži Vlašić?

- Svi skauti velikih klubova prate vratare i jasno je da se prava cijena ne može ostvariti bez nastupa za reprezentaciju. Pred Leticom je, u svakom slučaju, sjajna perspektiva, a pritom ne sumnjam da će doći i do reprezentacije - zaključio je Gabrić.

Letica je za oko skautima zapeo još na Rujevici kada se iznenada pojavio na vratima Hajduka poslije Stipice. Anderlecht i Gent tada su saznali za njega, a potom se po Belgiji proširila priča “ima jedan mladi vratar u Hrvatskoj”. Jasno, nije nakon jedne utakmice priča otišla ništa dalje, ništa šire, ali kada je Letica odlično branio na maksimirskom derbiju kontra Dinama, bilo je razvidno da više ništa nije kao prije, da Leticu sada vide i drugi, a ne samo pratitelji HNL-a i Belgijci, kojima je Lovre Kalinić skrenuo pozornost na Hajdukovu školu vratara.

Riječka bajka

Letica je u dva i pol mjeseca napravio golem iskorak na tržištu i premda Transfermarkt i danas njegovu cijenu drži na nepristojno skromnih 225.000 eura, jasno je da Hajduk u svlačionici ima još jednog “milijunaša”.

A kako je sve počelo, vrijedi se prisjetiti i danas, kada Marca s naslovnice vrišti: “Letica obietivo Real!” Letica je bio drugi vratar s tek dva nastupa za Bijele tijekom jeseni dok se u Gradskom vrtu nije ozlijedio Dante Stipica. Dan uoči utakmice u Rijeci posljednjeg vikenda u studenom prošle godine trenirali su Bijeli u Zagrebellu na proputovanju iz Osijeka prema Rijeci kada je Letica primijetio da u autobusu za trening nema prvog čuvara mreže, Stipice. U tom je trenutku još bilo dvojbi hoće li se iz Splita zvati Ivu Grbića, vratara B momčadi, da zauzme mjesto među vratnicama, ali Kopić je odlučio - brani Letica. Nakon odličnih obrana na Rujevici ostao je Letica na vratima, nanizao šest sljedećih utakmica HNL-a, s naglaskom da je u maksimirskom derbiju imao status junaka u Hajdukovoj pobjedi. Eksplozija kakva se rijetko viđa, jer branio je i Pletikosa s 20 u maksimirskom derbiju, ali on je u tom trenutku već bio branio za U-21, za U-20 na SP-u u Nigeriji i za A reprezentaciju. Za Pletikosu se tada već znalo kao za veliku budućnost hrvatskog nogometa, dok je Letica prije Rujevice imao tek reprezentaciju U-19 i jedan nastup za Hajduk u HNL-u.

Veliki horizonti

Međutim, Kopić je jednom pravom odlukom usmjerio i mladog vratara i Hajduk prema velikom, milijunskom poslu.

S Realom, Anderlechtom ili nekim trećim klubom, svejedno je, ali Letici se smiješi velika karijera, otvaraju se sjajni horizonti. Jer ako je dosad netko i pitao tko je taj Letica, nakon vijesti iz Španjolske svi znaju odgovor. Još jedan sjajan vratar iz Hajduka iskoračio je na međunarodnu scenu. Nakon reprezentativaca Gabrića, Pletikose, Runje i Kalinića, stiže i peti, Karlo V. Karlo Veliki.

Linker
04. svibanj 2024 15:51