Cropix
TO JE NAŠA BUDUĆNOST

Mali Vatreni dočekani kao prvaci: 'Nadam se da smo sve Hrvate učinili ponosnima!'

Napokon doma! Ukupno 26 sati letenja i čekanja provela je hrvatska U-17 reprezentacija na povratku u domovinu sa Svjetskog prvenstva u Čileu, gdje su nakon 15 utakmica bez poraza računajući i kvalifikacije i Europsko prvenstvo naše nogometne nade poklekle tek u četvrtfinalu protiv Malija, svladavši prethodno branitelja naslova Nigeriju i uvijek jaku Njemačku.
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 03. studeni 2015. 18:40

Hrvatski nogometni savez pripremio je izabranicima Darija Bašića doček u VIP salonu zagrebačke zračne luke gdje se inače dočekuje prvake, no prvi plasman među osam na svijetu hrvatskih nogometaša u ovoj kategoriji može se poistovjetiti s vrijednošću medalje.

- Najbolji strijelac SP-a 1998. u Francuskoj, čuveni Davor Šuker, naredio mi je da govorim kratko, ali ipak dovoljno dugo da kažem sve bitno, stoga ovaj put dvije riječi: Čestitam, čestitam! - nazdravio je Zorislav Srebrić, legendarni glavni tajnik HNS-a, danas viši savjetnik predsjednika.

U vrlo emotivnom govoru prvi je riječ dobio naš izbornik Dario Bašić:

- Zahvaljujem se ovim divnim igračima, njihovim klupskim trenerima, ali i roditeljima koji su imali velik udio u njihovu razvoju. Pokazali su da je ispred njih divan nogometni put, pokazali su i karakter i nogometno znanje po kojem pripadaju u sam vrh svjetskog nogometa u ovoj kategoriji. Učinili su me ponosnim, boljim trenerom, nadam se da je to davanje bilo u oba smjera. Sad imamo I veliku odgovorsnot da napredujemo I u sljedećim uzrastima s ovim naraštajem, naglsio je Bašić.

Na ponos Hrvata

U ime resornog ministarstva, obrazovanja i sporta, na dočeku je bio Darko Vučić, koji je posebno pohvalio našega kapetana Nikolu Mora, čiju obitelj i osobno poznaje. A Nikola je kazao:

- Napravili smo velik rezultat za našu državu i našu reprezentaciju. Želim se zahvaliti svim našim ljudima u domovini na podršci koja nam je puno značila nakon što u prva dva kola nismo postigli željene rezultate. Nadam se da smo sve Hrvate učinili ponosnima, naglasio je Moro, a nadovezao se Josip Brekalo:

- Prvo smo bili tužni zbog ispadanja, ali kad smo drugo jutro pogledali što smo zapravo učinili postali smo ponosni smo na sebe. Velika je stvar biti među osam na svjetu. Velika je ovo odskočna daska za nas igrače, ali moramo i dalje raditi i trenirati. Svjesni smo da je pred nama još velik put da postanemo igrači, kazao je Brekalo, koji je najviše oduševio inozemne komentatore.

- Dugo se poznajemo, ovih mjesec i pol dana što smo proveli skupa pamtit ćemo cijeli život, bilo nam je ovo nezaboravno iskustvo. Planovi? Zaigrati za prvu momčad Dinama, naglasio je naš najtraženiji igrač nakon ovog pokazivanja na svjetskoj pozornici. Dakako, sjetio se i suigrača koje u utorak u Uefinoj Ligi mladih čeka Olympiacos:

- Žao mi je što im ne možemo pomoći, ali nadam se da će ostvariti dobar rezultat u Pireju, da ćemo ostati u igri za drugo mjesto u zadnja dva kola kad ćemo biti kompletni.

Dali maksimum

Naš vratar Adrian Šemper istaknuo je da nam je bila velika prednost što se ova momčad stvarala i uigravala tri godine:

- Žao mi je što nismo ušli u polufinale, zbog naših navijača koji su nam davali veliku podršku na svim utakmicama, no dali smo maksimum u svakom trenutku i čestitam suigračima na ovom velikom uspjehu.

Šemper je dodao da je svjestan da se od pohvala ne živi I da je pred njima još puno rada i odricanja:

- Znam, ovo je tek početak. No, koliko poznajem sebe i suigrače, jaki smo u glavi i vjerujem da ćemo većina uspjeti i u seniorima.

Dinamo ima problema s vratarima, neki čak za sljedeće ljeto predlažu Šempera (rođen 1. siječnja 1998.) u prvoj momčadi:

- Prerano je govoriti o tome, sve u svoje vrijeme, no ja sam uvijek spreman, kako god treneri odluče priključiti me, poručio je junak pobjede nad Nijemcima u osmini finala.

Linker
02. svibanj 2024 06:42