AFP
PREMIERSHIP

Manchester United i Arsenal bez problema, Tottenham i City na teškim gostovanjima

Manchester City se krajem prosinca lako obračunao s Aston Villom na svom terenu, ali velikan iz Birminghama se čupa se za opstanak i ne smije dozvoliti poraz
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 21. siječanj 2011. 20:00

Arsenal - Wigan

Arsenal nema onaj šampionski kontinuitet iako nedvojbeno ima i igru i igrače. Jedan od kiksova bio je baš protiv Wigana kada su Topnici imali i vodstvo i igrača više, a završilo je 2:2. Na Emiratesu bi to ipak trebala biti drukčija priča, tu je Arsenal gazda i gosti bi bili presretni kada bi bili u poziciji izboriti bod. Jedna od najpropusnijih obrana lige teško će zadržati nalete domaćina od prve minute, koji neće jenjavati ni ako Arsenal povede i bude u rezultatskoj prednosti.

Blackpool - Sunderland

Od osam susreta na svom stadionu, Blackpool je u tri pobijedio i to svaki put identičnim omjerom 2:1. Kako je u prošlom domaćinstvu skinuo skalp Liverpoolu, to će igrači Blackpoola biti ohrabreni nastojeći i Sunderlandu pokvariti planove. Blackpool igra vrlo ofenzivno, ponekad to plati i primljenim pogocima, a Sunderland je u takvoj utakmici na prošlom gostovanju zaskočio Aston Villu i slavio 1:0 jer domaćini nisu bili efikasni. Sunderland će sličnu taktiku primijeniti vjerojatno i kod Blackpoola, a možda je naizglednija opcija za klađenje ona da će se tresti obje mreže.

Everton - West Ham

Everton je u prošloj utakmici doma s Tottenhamom pokazao igru kakvu navijači priželjkuju i sigurno će mu taj uspjeh biti ohrabrenje za dvoboj s West Hamom koji je u usponu forme i najavljuje skori bijeg iz zone ispadanja. No, dvije utakmice polufinala Liga kupa s Birminghamom mogle bi ostaviti traga na igračima West Hama čiji su redovi još prorijeđeni izostancima, a i tradicija je posljednjih sezona na strani Evertona. U posljednjih sedam međusobnih ligaških ogleda West Ham nema pobjedu, a pritom je četiri puta od Everrtona i poražen.

Fulham - Stoke

Fulham je pokazao znakove buđenja pogotovo kada je u pitanju ofenzivna igra i nedvojbeno će nastojati protiv Stokeo doći do tri boda. Borba za opstanak mogla bi ove sezone uključivati skoro pola lige i biti duga i iscrpljujuća te svaki trijumf nad nekim od rivala iz donje polovice redoslijeda ima takozvani dvostruki značaj ili kako Englezi kažu “six points game”. Stoke je srčana i borbena momčad, često specijalist za iskoristiti suparnikove slabosti, te bi ovo mogla biti izjednačena utakmica s malo pogodaka, ali i mnogo više inicijative igrača Fulhama.

Man United - Birmingham

Više momčadi se nada da može do titule ove sezone, ali Manchester United uistinu je dosad pokazao najviše, i premda će mu neki zamjeriti nedovoljnu moć na gostovanjima, na svom terenu je praktički nedodirljiv. Da će Birmingham učiniti nešto više na Old Traffordu, teško je povjerovati, premda je na 10 ovosezonskih gostovanja poražen tek četiri puta, a na prošlom kod Blackpoola upisao je i prvu pobjedu. Gosti će se nadati slabijem izdanju domaćina, ali u prošla četiri posjeta kod Uniteda nisu postigli niti pogodak i sva četiri puta su doživjeli poraz.

Newcastle - Tottenham

Ovo bi mogla biti vrlo zanimljiva utakmica, a realnom se čini i prognoza za dosta pogodaka, jer ove sezone na St. James’ Parku Newcastle ne kalkulira i osam od 11 dvoboja završilo je s tri ili više golova u zbroju. Ni Tottenham se neće doći braniti, gosti imaju aduta za ofenzivu i nedvojbeno će nastojati otvorenom igrom doći do pobjede i kapitalizirati veću individualnu kvalitetu. Moglo bi se reći i da je bliži uspjehu onaj čija će obrana biti sigurnija i čvršća, a ta prognoza blago naginje na stranu gostiju.

Aston Villa - Manchester City

Manchester City se krajem prosinca lako obračunao s Aston Villom na svom terenu, ali davni velikan iz Birminghama je u vrlo teškoj poziciji, čupa se za opstanak i ne smije dozvoljavati luksuz poraza doma čak ni kada gostuje realno jača momčad kao što je City. Igrači Aston Ville moraju pokušati pronaći način za blokiranje igre gostiju, što i nije lako s obzirom na njihove trkačke kapacitete, te ne dozvoliti inicijativu Cityja. Uspiju li izjednačiti igru i posjed lopte, domaćini su u prilici izboriti bar bod, iako bi im samo pobjeda dala potpunu satisfakciju. No, isto smatra i pobjedi se nada i Manchester City koji je ove zime doveo Edina Džeku.

Wolverhampton - Liverpool

U posljednjoj utakmici prošle godine Liverpool je doma izgubio od Wolverhamptona 1:0, a u međuvremenu je trenera Hodgsona zamijenio Kenny Dalglish. Nije ni njemu dobro krenulo, Liverpool je jako nisko, ali neka nepisana pravila kažu da se negdje i toj po imenima dobroj momčadi negdje mora otvoriti, da nekako mora i proigrati i početi skupljati bodove. Prilika je kod Wolverhamptona, istina ohrabrenom nekim velikim pobjedama kao protiv Chelseaja, ali realnost domaćina je grčevita borba za opstanak, a Liverpool bi ipak trebao gore. Što prije, to bolje.

Linker
18. svibanj 2024 21:46