Tullio M. Puglia/Getty Images
SIR ALEX HTIO BOBANA I MODRIĆA

MANDŽUKIĆ NASTAVLJA TRADICIJU, ČINI SE DA HRVATIMA OLD TRAFFORD NIJE SUĐEN Koliko god to nekome zvučalo čudno, Mario se zahvalio njemu - a ne obratno!

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 09. kolovoz 2019. 09:58

Kad je početkom 1990-ih godina otišao u AC Milan Zvonimir Boban bio je svjestan da je tog trenutka to jedan od najjačih klubova svijeta. Kad je u pitanju Manchester United, u svim epohama moderne nogometne povijesti, govori se o jednom od najslavnijih klubova svijeta!

Sir Alex Ferguson sredinom 1990-ih godina vrlo je ozbiljno razmatrao mogućnost da dovede ondašnjeg standardnog člana europskog prvaka Milana. No, u godini pred EURO 96, koji se igrao u Engleskoj i na kojem je Hrvatska odigrala četvrtfinale protiv Njemačke upravo na Old Traffordu, Boban je obolio od mononukleoze. Tu su završile aspiracije Fergusona da ga nagovori na dolazak. Boban će se oporaviti od bolesti vrlo brzo i nastupio je na EURU.

STOKE ON TRENT, ENGLAND - SEPTEMBER 09:  Former Manchester United manager Sir Alex Ferguson during the Premier League match between Stoke City and Manchester United at Bet365 Stadium on September 9, 2017 in Stoke on Trent, England.  (Photo by Alex Morton/Getty Images)
Alex Morton/Getty Images

Spominjao se i Bilić

Svako toliko se u medijima navodilo priče o interesu Uniteda za nekog hrvatskog reprezentativca. Među inima se spominjalo i Slavena Bilića, ali ostajalo bi na špekulacijama. No, 2011. godine Sir Ferguson je doista konkretno djelovao u želji da na Old Trafford dovede Luku Modrića. Jedna od ključnih prepreka bio je iznimno loš odnos između Manchester Uniteda i Tottenhama, odnosno Fergusona i predsjednika Spursa Levya. Oni se od mnoštva polemika u slučaju Berbatov (prešao iz londonskog kluba u Man Utd) jednostavno nisu podnosili. Zato Ferguson, koji je o tome pisao i u svojoj autobiografiji, nije bio optimist da bi mogli dovesti Modrića, igrača kojeg je silno želio.

Te je godine Škot glasao za Modrića u izboru najboljeg igrača sezone. Da bi se pokušalo drugim putovima stvoriti uvjete za taj možebitni transfer, Ferguson je zadužio Ria Ferdinanda, igrača i osobu od povjerenja, da opipa Modrićevu raspoloživost za dolazak u Manchester. Kapetan Vatrenih u tom smislu nije bio hladan, dapače. Imao je dosta ponuda, od Chelsea, PSG-a i drugih klubova, pa je ideja o igri i životu na Old Traffordu djelovala prilično atraktivno. No, kada se pojavio Real Madrid da bi ispunio izričitu želju trenera Josea Mourinha, Modrić nije imao dvojbi. Želio je samo u Real Madrid!

Soccer Football - Champions League - Real Madrid vs Tottenham Hotspur - Santiago Bernabeu Stadium, Madrid, Spain - October 17, 2017   Tottenham's Christian Eriksen in action with Real Madrids Luka Modric     REUTERS/Sergio Perez - RC1ECAD01CB0
Sergio Perez / REUTERS

Proteklih 6-7 godina bilo je i više kombinacija koje su navodile mogućnost da Manchester United napokon angažira prvog Hrvata. Blizu je tome lani bio Ivan Perišić, jer je Mourinho forsirao upravu Uniteda da mu ga dovede iz milanskog Intera. Klubovi su dugo pregovarali, ali tadašnji je odštetni zahtjev Intera bio izvan okvira koje je držao United - tražili su milanezi 50 milijuna eura, United se zaustavio na 42. Vjerojatno je da je United pristao, da bi u Interu povisili odštetu, jer jednostavno nisu se željeli odreći hrvatskog reprezentativca. Kao ni zimus, kada je Perišić htio u Arsenal... Špekulacije su se redale i oko imena Matea Kovačića, kada je postalo izvjesno da hoće otići iz Reala, a više je puta spominjan i Ivan Rakitić...

BARCELONA, SPAIN - DECEMBER 05: Ivan Rakitic of FC Barcelona shoots the ball during the Copa del Rey fourth round second leg match between FC Barcelona and Cultural Leonesa at Camp Nou on December 05, 2018 in Barcelona, Spain. (Photo by Alex Caparros/Getty Images)
Alex Caparros/Getty Images

Prošlo ljeto Manchester United se prvi puta javio Mandžukiću s interesom da ga kupe od Juventusa. Tada nije dolazilo u obzir i zato što trener Allegri nije htio čuti za ikakvu opciju odlaska jednog od miljenika mu u svlačionici. Prije mjesec i pol dana United, svjestan da će mu Lukaku otići, opet se javio s istom željom. Ovaj put su uvjeti bili zreliji. Mandžukiću se status u taktičkim planovima novog trenera Sarrija promijenio. Nakon što nije prihvatio razgovore za transfer u Kinu, Brođanin je putem agenta otvorio liniju s Manchester Unitedom. Zbog slave kluba, izazova Premiershipa i vrhunske atmosfere nogometa na Otoku, Mandžukić je vrlo ozbiljno razmatrao mogućnost da se transferira u Manchester. Dodatni, i jako važni faktor za to, bila je velika želja trenera Uniteda Olega Solskjarea da ga ima u kadru.

Soccer Football - 1999 Treble Reunion Match - Manchester United '99 Legends v Bayern Munich Legends - Old Trafford, Manchester, Britain - May 26, 2019  Manchester United's Ole Gunnar Solskjaer      REUTERS/Andrew Yates - RC1D343BCE00
REUTERS/Andrew Yates

Sve je išlo nekom logikom konkretnosti osim što United nije do srijede navečer formalizirao ponudu koja je evoluirana kroz razgovore dvije strane. Odšteta za treću stranu, Juventus, nije bila sporna. Osim što je financijski prilična dobi igrača (oko 10 milijuna eura) u 34. godini, torinezi su bili zainteresirani da si olakšaju proračun plaća (igrač zarađuje u Torinu oko 6,5 milijuna eura neto) i smanje gužvu u svlačionici. To klubovima danas predstavlja sve veći problem, jer nogometaši jako teško odlaze iz klubova gdje imaju jake ugovore. Spremni su i manje igrati ako procijene da drugdje neće imati dotadašnju plaću.

GENOA, ITALY - MARCH 17: Mario Mandzukic of Juventus looks on during the Serie A match between Genoa CFC and Juventus at Stadio Luigi Ferraris on March 17, 2019 in Genoa, Italy. (Photo by Paolo Rattini/Getty Images)
Paolo Rattini/Getty Images

Zahvalio se na pozivu

Nakon što je United raspetljao čvor oko prodaje Lukakua, krenuo je rješavati pitanje alternative i poslali su ponudu hrvatskom igraču. Međutim, Mandžukić se u međuvremenu promišljao i vjerojatno shvatio da nije baš uvjeren da mu je to dobra opcija. I da, koliko to nekom zvuči kao čudno, točno je da je Mandžukić “zahvalio na pozivu”, a ne obrnuto. Solskjaer ga je htio, to mu je i osobno jasno poručio. Koliko je Mandžukićeva odluka mudra ili nije, drugi je par cipela. Njene efekte moći ćemo razabrati kada bude završio prijelazni rok, 1. odnosno 2. rujna.

Ono što ostaje kao kuriozitetna činjenica, još se nisu poklopile zvijezde da neka od hrvatskih nogometnih zvijezda postane članom Manchester Uniteda. Mandžukić je bio praktično najbliži tomu, ali nije se dogodilo. Tradicija se nastavlja...

Linker
02. svibanj 2024 10:15