Dino Panato/Getty Images
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

MANDŽUKIĆ ODUŠEVIO, ZABETONIRAO MJESTO KOD ALLEGRIJA NAKON SJAJNOG DERBIJA I PORUČIO Postigli smo ravnotežu!

Trener Intera Pioli žalio se da je Mandžo skrivio 11-erac, ali tv snimka nije potvrdila njegove tvrdnje
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 06. veljača 2017. 21:15

Derby d’Italia je impresionirao kvalitetom, utakmica na razini polufinala Lige prvaka.

U glancanje problematičnog imidža “calcia”, koji je već dugo sinonim za lijek protiv nesanice, nije se upustio neki neizlječivi nostalgičar za vremenima Platinijeva Juventusa ili Van Bastenova Milana, recenziju poslije nedjeljnog sudara Juve vs Inter (1-0) potpisao je poslovično “zakopčani” Massimiliano Allegri. Ne bez razloga...

Nekoliko sati prije Jose Mourinho začinit će premierligašku šampionsku utrku rugajući se neizravno talijanskoj nogometnoj doktrini - “kada je to protunapad postao umjetnost?”, snebiva se šef Man Uniteda nad percepcijom Conteova i Chelseajeva stila u engleskoj javnosti - no talijanski se nogomet očito pomaknuo naprijed otkako je Special One napustio “čizmu”. Možda to nećete pročitati iz suhe faktografije koja izglede drugih klubova da Juventusu pomrse šampionske planove godinama već svodi na statističku pogrešku (“Stara dama” maršira prema šestoj uzastopnoj tituli), ali konkurencija je sve tješnja.


Juan Cuadrado Goal HD

Pobjednika je odlučio kolumbijski veznjak Cuadrado u završnim kadrovima prvog poluvremena, vratar Handanovič nije imao šanse protiv projektila s dvadesetak metara, no utakmica se prije i poslije toga mogla odvrtjeti u milijun drugih pravaca. Nije se dogodilo ponekad zahvaljujući nijansama i centimetrima, ponekad zahvaljujući vratarskim bravurama, a prema naknadnim interpretacijama konačnom rezultatu u dobroj je mjeri kumovao i sudac Rizzoli. Jednom prilikom (nedosuđeni) jedanaesterac svojim trademark startom “skrivit” će Mario Mandžukić.

- Pomoćni sudac gledao je taj start s udaljenosti od 23 centimetra, nevjerojatno je da nije vidio prekršaj na Icardiju - optužuje Pioli, no baš i ne pronalazi saveznika u televizijskoj snimci. “Moviola” je osvijetlila slučaj iz svih kutova i svejedno ostavila slučaj negdje u sivoj zoni.

Za Mandžukića je mnogo važnije da je još jednom blistavom partijom iskoračio izvan onog polemičkog teritorija na kojem je provodio previše vremena u prvom dijelu sezone. Nakon poraza u Firenzi trener Allegri odustao je od prepoznatljive 3-5-2 formacije i prešaltao se na 4-2-3-1 sustav u kojem Mandžukić ordinira po lijevom krilu, mnogo više sudjeluje u igri te u završnice akcija ulazi iz drugog plana, čekajući otpatke Higuainovih naleta ili jednostavno zatvarajući drugu vratnicu.

U nedjelju je jednim akrobatskim letom ispred Murilla zamalo iz nemoguće situacije pogodio suprotni kut, drugi put kada je preduhitrio stopera njegov “metak” Handanovič je refleksno iščupao ispod grede. Dojam je nakon svega da je Mandžukić na dulje vrijeme zacementirao mjesto u momčadi, koja sada na papiru napada s petoricom izrazitih ofenzivaca (Higuain, Dybala, Cuadrado, Pjanić).

- Ovaj sustav nam dopušta da izvučemo najviše iz napadačke kvalitete koju posjedujemo i da se istovremeno branimo kao momčad. Ravnoteža je tu - kaže Mandžukić.

Linker
18. svibanj 2024 13:13