AFP
LIGA PRVAKA

MARIBOR vs ŽELJEZNIČAR Slovenski prvak je u velikoj seriji, stižu karavane navijača Želje

Piše: dvoznak.comObjavljeno: 18. srpanj 2012. 12:21

Maribor kreće u svoju novu europsku avanturu. Najbolja slovenska momčad dosad je odigrala dvije službene utakmice i odradila ih je uspješno. Nakon pobjede protiv Olimpije u Superkupu, Maribor je prošlog vikenda bio bolji i u gostima kod Gorice na otvaranju slovenskog prvenstva.

Viole su sada već 19 utakmica bez poraza u svim natjecanjima, a očekuju da će se niz nastaviti i protiv Željezničara.

- Optimističan sam, premda je suparnik bitno bolji nego u prošlogodišnjem startu na europskoj sceni. Prvo poluvrijeme nadmetanja sa Sarajlijama dakako ima osobito značenje, u mnogočemu će određivati taktiku za uzvrat. Suparnik vrijedan poštovanja, superioran u domaćoj ligi, usmjeren izričito napadački, vole se nadigravati, upravo takvog takmaca očekujem. No, nama ne nedostaje samopouzdanja, predosjećamo kako se zbiva nešto vrlo značajno i tako ćemo se i ponašati - kaže trener Maribora Darko Milanič.

Maribor će na Željezničar krenuti bez ozlijeđenih Vilera i Mileca, a klub su napustili Volaš i Majer. Novi napadač Komazec još nema sređene papire, dok će Velikonja odraditi svoju pretposljednju europsku utakmicu u ljubičastom dresu, prije odlaska u Cardiff.

Željezničar je na impresivan način došao do naslova prvaka Bosne i Hercegovine i u sarajevskom klubu, a pogotovo među njegovim navijačima, narasla su očekivanja za dvoboje s Mariborom. Imat će Željo i veliku podršku s tribina, iako će službeno dobiti samo 600 ulaznica, mnogo njegovih navijača živi ili radi u Sloveniji, brojni su krenuli i iz BiH, te će u Ljudskom vrtu biti vatreno i na terenu i na tribinama. U prijelaznom roku Željezničar je ostao samo bez braniča Nyeme, koji karijeru nastavlja u Australiji, ali Kerla i Bogičević trebali bi biti siguran stoperski par, a novi je vratar. Umjesto iskusnog Guše stigao je negdašnji vratar Cibalije Marijan Antolović, koji je zapravo posuđen od poljske Legije iz Varšave. Iz Veleža je pak došao napadač Brković, ali trener Amar Osim će za svoj 45. rođendan najvjerojatnije koristiti provjerene snage u formaciji 4-4-2. Osim je put u Maribor opisao riječima "mješavina opreza i optimizma", dok je svom pomoćniku Dini Đurbuzoviću dao mikrofon u ruke da opiše trenutačno stanje u momčadi i iznese očekivanja za prvi od dva ogleda s Mariborčanima.

- Kada se stvari objektivno sagledaju za nas bi dobar rezultat u Mariboru bio da postignemo jedan gol. Odgovarao bi nam remi 1:1, ne bismo bili nezadovoljni ni nekim minimalnim porazom 1:2. Međutim, to nikako ne znači da ćemo kalkulirati i braniti se. Od prve minute ćemo tražiti našu priliku da zatresemo mrežu suparnika - odlučan je Đurbuzović, koji je s Osimom gledao nekoliko ljetnih utakmica Mariborčana i dobro su izanalizirane sve njihove slabosti i kvalitete. Zaključak je da zadnja linija nije jača strana Maribora.

- Obrambeni dio tima je jedna od najslabijih karika Maribora. Tu vidimo našu priliku, ako naravno budemo raspoloženi i uspijemo iskoristiti slabosti domaćina. Ako igrači odrade onako kako se dogovorimo, mislim da možemo iz nekih kontri probiti njihovu zadnju liniju i napraviti nešto, iako smo svjesni da to neće biti lagan zadatak. Maribor je jaka momčad, a slabosti su tek minimalne u odnosu na sve kvalitete koje posjeduje - smatra Đurbuzović, te za uspjeh smatra potrebnim da "plavi" odigraju utakmicu sa 100 posto svojih mogućnosti.

Prije svega, očekuje se dobar dan za napadače, koji su tokom priprema bili dosta neefikasni. Najistureniji Eldin Adilović, uz pomoć veznjaka i kreatora igre Zajka Zebe glavne su uzdanice kluba s Grbavice.

- Nešto slabiji učinak napadača svakako zabrinjava. No, nadam se da je to bila samo prolazna faza tokom priprema i da će Adilović i ostali proraditi kada bude najpotrebnije. Nezahvalno je i govoriti koliko smo jači u odnosu na prošlu sezonu, iako ću reći da smo zadovoljni obavljenim pripremama i da s velikim ambicijama dočekujemo kako međunarodne, tako i domaće utakmice. Veliki broj igrača je ostao na okupu, novaci su se dobro uklopili i svi se nadamo da imamo formulu za zapažen nastup u Evropi i izbacivanje Maribora nakon uzvrata u Sarajevu - zaključio je pomoćni trener Željezničara Dino Đurbuzović.

Linker
28. rujan 2024 12:25