Tom Dubravec / CROPIX
OGORČENJE NA POLJUDU

Marin Brbić najavio borbu do kraja: 'Idemo sve do Ustavnog suda ako bude trebalo!'

'Zna se kakva je procedura da bi se smijenio predsjednik uprave, ne može to napraviti HNS'
Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 18. prosinac 2014. 18:50

U Hajduku kažu nam nisu nimalo iznenađeni s novim kaznama iz HNS-a.

- Ništa nas ne smije iznenaditi – gorka je bila prva izjava Marina Brbića za Slobodnu Dalmaciju.

- Pokazali su tajmingom izricanja kazne koliko im je stalo do poboljšanja odnosa, do dijaloga i hrvatskog nogometa uopće. Koliko im je stalo do više od 30.000 ljudi u prosvjedu na Rivi, do 80 posto onih koji su u raznim anketama stali na pravednu borbu Hajduka za bolje odnose i ravnopravnost u hrvatskom nogometu. Oni koji su kaznili ne žele vidjeti da je "nešto trulo u državi Danskoj" – Brbić je načas bio u ulozi Hamleta.

Biti ili ne biti?

- Ja sam na funkciji predsjednika uprave trgovačkog društva. Poznata je procedura eventualne smjene s takvih funkcija, to ne može napraviti nikakva udruga... Borit ćemo se i dalje i žalit ćemo se na sve ovakve odluke do Ustavnog suda, ako bude trebalo! - oštar je bio Brbić.

- Ovo je potpuno očekivana odluka. Ovu odluku uopće nije donio Vlajčević već je ovo ranija odluka gospode iz Izvršnog odbora na njihovom prvom sastanku (nap.a. nakon otkazanog derbija) kada je bila cijela "cirkusijada" oko Zdravka Mamića i njegove ponuđene ostavke. Žao mi je što su se u HNS-u odlučili za daljnju radikalizaciju, a sve posljedice ovog poteza ići će na njihovu dušu – komentirao je Pavasović-Visković.

Kako će Hajduk dalje funkcionirati s obzirom na kazne?

- Ove odluke nemaju pravne osnove. Hajduk je dioničko društvo, a predsjednika uprave ili mene kao člana nadzornog odbora mogu kazniti samo trgovački sud, skupština Hajduka ili neki drugi kazneni sud. Kako nitko od njih to nije napravio ja ću nastaviti raditi svoj posao – najavio je Pavasović-Visković.

A Brbić? Što će biti s predsjednikom?

- I Brbić, kao i svi mi također, nastavlja raditi. Uvjeravam vas da će Brbić ostati predsjednik Hajduka. Uvjeravam vas da nikad nitko izvan skupštine kluba neće donositi bilo kakve odluke o tome tko će voditi Hajduk. U skladu sa zakonom o trgovačkim društvima mi ćemo najnormalnije i dalje obavljati svoje funkcije, na njihove ludosti ne možemo pristati. Ovo je veliki pokušaj udara na nas. Žele baciti klub na koljena, da pristanemo na njihova pravila igre, ali to se neće dogoditi – poručio je Pavasović-Visković.

Znači na rad kluba, odnosno trgovačkog društva, ova kazna neće utjecati. A u nogometnim okvirima, unutar HNS-a?

- Ionako nismo bili dio institucija unutar Saveza na što smo cijelo vrijeme i upozoravali – dodao je Pavasović-Visković.

Ironično je da je odluka o kaznama objavljena u trenucima dok su u Zagrebu trajali razgovori predstavnika Hajduka s ljudima iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ali bez predstavnika HNS-a.

- Od početka su svi razgovori s njihove strane vođeni sa figom u džepu – smatra Pavasović-Visković.

A kako će se dalje postaviti Hajduk u svojoj borbi, u ovoj vrlo dubokoj krizi u hrvatskom nogometu?

- Prerano je govoriti o tome, bit će vremena za to.

Linker
18. svibanj 2024 14:09