GettyImages / GettyImages
SAM SVOJ GAZDA

MARIO MANDŽUKIĆ POSTAJE NAJBOLJI I NAJPLAĆENIJI IGRAČ LIGE Samo vječna legenda Barcelone na klupi ima bolju plaću i status veće zvijezde

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 27. prosinac 2019. 17:07

Što će Mario Mandžukić tamo, najčešće je pitanje nakon što je jedan od najboljih hrvatskih napadača svih vremena nakon nepravednog šikaniranja u Juventusu odlučio karijeru nastaviti u Al Duhailu, jednom od osam prvoligaša iz Dohe, glavnog grada Katara.

Manchester United je i ljetos i jesenas bio u "pole positionu", u Njemačkoj je dortmundska Borussia naslijedila interes kojeg je prije šest mjeseci emitirao Bayern, i činilo se da se između ta dva kluba vodi mrtva utrka za dovođenje Mandžukića, igrača koji bi bio pojačanje za oba europska velikana. A, eto, on je završio na Bliskom istoku, u državi koja je u nogometnom svijetu poznatija po domaćinstvu Mundijala 2022. godine, i brojnim kontroverzama vezanim za tu kandidaturu, nego po kvaliteti nogometne igre. Čak i kada reprezentacija osvoji Azijsko prvenstvo ili osvoji bod protiv Paragvaja na Copa Américi, što se, i jedno i drugo, dogodilo ove godine. Iznenađenje jer se, s obzirom na njegov karakter, očekivalo da će završiti u top-klubu u kojem će golovima i izvrsnim igrama stalno podsjećati "zločince iz Torina" da su se nepravedno ponijeli prema Mandžukiću.

Jer, nije stvar u nogometnim argumentima, prosudbi da su drugi napadači iz Juventusova kadra bolji, nego o laži direktora kluba Fabija Paraticija koji ga u prošlom prijelaznom roku nije pustio u Manchester United te mu obećao poštenu šansu da se izbori za mjesto u Sarrijevom kadru, da bi ga početkom rujna brutalno otpisali i ponizili s ljudske strane.

Novac je sigurno veliki, ako ne i najveći razlog Mandžukićeva dolaska potpisivanja ugovora s Al Duhailom u kojem bi trebao postati najplaćeniji nogometaš lige. Medhi Benatia, njegov novi suigrač (ali i stari iz Juventusa) ima godišnju plaću od 5,000.000 eura koju će Mandžukić sigurno nadmašiti i trebao bi se približiti najvećoj zvijezdi katarske Lige zvijezda (službeno ime lige je Stars League), Xaviju Hernándezu, koji kao trener Al Sadda godišnje zarađuje 10,000.000 eura.

No, što igrački čeka Marija Mandžukića u Kataru? Stars League ima 12 klubova, a nakon polovice prvenstva na vodećem mjestu je njegov novi klub Al Duhail s četiri boda više od Al Rayyana. U 11 utakmica Al Duhail je upisao devet pobjeda i dva neodlučena rezultata. Trener će mu biti bivši Mourinhov šegrt Rui Faria.

Screenshot/Twitter

Dozvoljena su tri stranca bez obzira na državu iz koje dolaze (uz Mandžukića to su Belgijac Edmilson Junior i Ganac Evans Mensah koji je također nedavno potpisao), te po jedan iz Azijske nogometne federacije (u Al Duhailu je to Iračanin Mimi Ali) te s područja koje obuhvaća Udruženje Arapskih nogometnih saveza (Marokanac Medhi Benatia).

Od stranih nogometaša iz ostalih klubova definitivno je najpoznatiji sudionik finala SP-a 2010. godine Nizozemac Nigel de Jong koji je ove godine napravio unutar katarski transfer iz Al Ahlija u Al Sahhani. Ikona madridskog Atlética, Gabi, je zajedno s Xavijem 2018. godine pojačao najtrofejniju momčad lige Al Sadd i još uvijek igra nogomet. Najveću vrijednost prema Transfermarktu ima Yacine Brahimi. Bivši ofenzivac Porta i aktualni reprezentativac Alžira član je Al Rayyana i vrijedi 21,000.000 eura.

Al Duhail je ove sezone nastavio s rezultatima koji su mu prošle donijeli naslov prvaka Katara, a s Mandžukićem će ambicije porasti i novi cilj je osvajanje Azijske lige prvaka. U posljednjem kontinentalnom nastupu su ispali u osmini finala i to baš od Xavijevog Al Sadda. Inače, klub je osnovan 2009. godine pod imenom Lekhwiya. Ukupno je osvojio šest naslova prvaka, a aktualni je pobjednik i Emirovog kupa. Predsjednik je šeik Abdulah Al Tani, dalji rođak vladara Katara, a u svom portfoliju ima i vlasništvo nad španjolskim prvoligašem Málagom.

Stadion Al Duhaila je mali, prima jedva 10.000 gledatelja, ali i to im je sasvim dovoljno. Tko zna, ako osvoje Ligu prvaka možda na korištenje dobiju i neki od stadiona koji se grade za Svjetsko prvenstvo. Inače, tribine nogometnih stadiona u Kataru rijetko su pune, što nije nimalo čudno. Samih Kataraca u državi je malo (oko 300.000), a ostatak stanovništva te državice (oko 2,600.000 ljudi) ne zanima prilično loš i spor nogomet. Posebno kada vrućine postanu takve da niti na klimatiziranim stadionima nije ugodno sjediti.

No, kako god bilo, 33-godišnji Mario Mandžukić bi bez obzira na višemjesečno razdoblje bez igranja nogometa već sredinom siječnja trebao postati najbolji igrač katarske lige. Kvalitetom je iznad velike većine suigrača i suparničkih igrača. I zvijezda koja će se iskoristiti za promociju nogometa u državi koja će za tri godine ugostiti Svjetsko prvenstvo.

Linker
07. svibanj 2024 14:45