Tea Cimaš / CROPIX
EUROPSKA RIJEKA

Matjaž Kek smiruje strasti uoči uzvrata: 'Samo bi lud čovjek već sad slavio Kup!'

Piše: Daniel VukušićObjavljeno: 09. svibanj 2014. 21:45

U prvoj sezoni koju je kao Rijekin trener stvarao od prvog dana priprema , Matjaž Kek je na 90 ili 120 minuta od stvaranja - najbolje sezone u Rijekinoj povijesti!

Osvojeni Kup značio bi nikad uspješniju Rijeku. Ne i najkvalitetniju, jer generacija Desnice i Gračana sigurno je bila jača, no igrala je i u nemjerljivo jačoj domaćoj i europskoj konkurenciji. Bijeli su 2005/06. (strukom su ravnali Scoria pa Skočić) bili drugi i osvojili Kup, ali ova je generacija u Europi izbacila Stuttgart i igrala Europsku ligu. Još samo taj jedan korak, još trofej i već će sada biti najuspješniji kojeg je Rijeka ikad imala.

- A ja bih bio lud kada bih dan prije gostovanja razmišljao na taj način - smije se Kek.

- Samo bi lud čovjek već slavio zato što je pobijedio u prvoj utakmici. Znam kako može izgledati izvana. Pobjeda u gostima bez primljenog gola... No to je Dinamo. Ponosan sam što kod igrača vidim isključivo ozbiljnost, što znaju da nas zapravo tek čeka teži dio posla.

Štajerac je tri puta odrezao razgovor. Pojedinačni učinak (sjajne partije Močinića, Tomečaka, Leovca, mlađahnog stoperskog dueta Lešković - Mitrović...), reakcija dva najraskošnija igrača (Kramarića i Sharbinija) na to što su cijelu utakmicu gledali s klupe i moguća promjena taktike na punoj Kantridi u odnosu na prvu utakmicu... Tri puta Kekovo:

- Nema šanse. Nema šanse da o tome govorim.

A o trijumfu u Maksimiru? Ključ pobjede?

- Dobili smo ih dominacijom u duelima i osvajanjem odbijenih lopti u veznome redu. To je temelj svakog uspjeha. Pobijedili smo jer smo bili jedno kao momčad. Premda je u drugom poluvremenu bilo i stvari koje mi se nisu sviđale, ali...

Nema šanse?

- Nema. To je tema za sveto mjesto, za svlačionicu.

Kek je trenerski majstor kup-sustava. S Mariborom u Ligu prvaka, sa Slovenijom preko Hiddinkove Rusije na Mundial. Veliko Rijekino trenersko bogatstvo ovog finala. Kojem se sprema veličanstveni uzvrat.

- Pa za to radimo bez prestanka od prvog dana priprema. I podrška koju smo imali u Maksimiru bila je veličanstvena, a kako su ulaznice za uzvrat na Kantridi već rasprodane... Znamo što će biti u utorak. Praznik hrvatskoga sporta. Praznik hrvatskoga nogometa! Mislim da je finale Kupa, a posebno onaj dio koja nas čeka u jedinstvenome riječkom ambijentu, događaj kakav hrvatski nogomet zaslužuje. Vrhunac sezone, nogometno slavlje kojem će svatko htjeti nazočiti, a nama sudionicima privilegija.

Ni riječ o lako mogućem slavlju i trofeju. Nije lud!

Linker
11. svibanj 2024 15:59