Zdravko Mamić
 Boris Kovacev / CROPIX
ŠTO SE DOGAĐA?

MEDIJI SE RASPISALI: ZDRAVKO MAMIĆ POBJEGAO U UJEDINJENE ARAPSKE EMIRATE Ekspresno stigao odgovor iz susjedstva: 'To nije točno, evo me u Međugorju!'

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 14. studeni 2018. 19:58

Nakon što je čuo da bi ga BiH mogla izručiti Hrvatskoj, Zdravko Mamić pobjegao je iz Međugorja u Ujedinjene Arapske Emirate, objavio je Dnevnik. ba, ali i Večernji list.

Mamić je navodno otišao kod brata Zorana. Mamićevi odvjetnici već su putovali u Saudijsku Arabiju - vodili su razgovore s institucijama i dogovarali njegov prihvat, a sam bijeg su planirali privatnim avionom iz Mostara u UAE, navodi Večernji.

Istu je informaciju objavio i novinar N1 Hrvoje Krešić na svom Twitter profilu.

No, Dnevni avaz donosi izjavu Zdravka Mamića koji sve opovrgava, i kaže da se radi o budalaštinama: 'Nije to točno, evo me u Međugorju, nigdje nisam pobjegao. Točno je samo da je moj brat Zoran bio kod mene u posjeti i vratio se u Emirate, gdje i radi'.

Zdravko Rajić, Mamićev odvjetnik također je za Avaz demantirao da se njegov klijent nalazi u bijegu.

- To su apsolutno netočne priče. Evo me, sjedim s Mamićem i pijemo kavu u Međugorju. Slobodno to napišite, to je jedina i prava istina - izjavio je za Zdravko Rajić.

Podsjetimo, prije tri dana je Vrhovni sud uvažio žalbu USKOK-a koji je zatražio istražni zatvor za Mamića, potvrđeno je s osječkog županijskog suda.

Ako Mamiću pritvor bude određen, Zdravko Mamić bi mogao biti zručen Hrvatskoj.

Istovremeno, Vrhovni sud odbio je i žalbe odvjetnika koji su se žalili na nezakonito prikupljene dokaze u novoj optužnici protiv Mamića.

Kako je Jutarnji već pisao, mogućnost traženja utočišta okrivljenika na relaciji Hrvatska - BiH, a što je već dugogodišnja praksa, pravno je prekinuta bilateralnim sporazumom između Hrvatske i BiH koji je na snagu stupio 6. ožujka 2014. a koji dopušta izručenja vlastitih državljana između RH i BiH u posebno taksativno navedenim slučajevima. Jedan su djela iz sfere organiziranoga kriminala i korupcije, dok su drugi djela za koja se može izreći kazna od 10 ili više godina zatvora. U konkretnom predmetu u kojemu je Zdravko Mamić nepravomoćno u Osijeku osuđen na 6 i pol godina zatvora proglašen je krivim za djelo zloporabe povjerenja u gospodarskome poslovanju.

To djelo ne spada u kaznena djela iz sfere organiziranoga kriminala i korupcije, međutim spada u drugu sferu - može se izreći zatvorska kazna od 10 godina. No, ono što ipak sprječava izručenje Mamića Hrvatskoj jest činjenica da se Ugovor ne odnosi na kaznena djela koja su počinjena prije potpisivanja sporazuma 28. studenoga 2012., a Mamić je nepravomoćno osuđen za djela koja završavaju u kolovozu 2012.

Riječ je o točki presude koja se odnosi na aneks Ugovora o profesionalnom igranju s Lukom Modrićem. Dakle ispada da je Mamića doslovce spasilo nekoliko mjeseci razlike. No, ovaj sporazum otvara u budućnosti mogućnost traženja izručenja Mamića i za druge postupke koji su još u tijeku, a za koje još nije počelo suđenje niti je donesena presuda. Dakle, nije nužno da se izručenje traži za slučaj u kojemu je donesena presuda već je isključivo potrebno da je pokrenut progon, i da je naravno određen istražni zatvor.

No, za razliku od slučaja za koji je nepravomoćno presuđen u Osijeku u drugoj optužnici tzv. slučaju off-shore radi se o djelima koja sežu u 2015. godinu. Ako bi optužno vijeće Mamiću odredilo istražni zatvor i raspisalo tjeralicu, Hrvatskoj je otvoren put za traženje izručenja.

Linker
23. travanj 2024 01:35