Argentina
 REUTERS/Edgard Garrido / REUTERS
'OVO IM JE ZADNJA ŠANSA'

'MESSI UOČI SRAZA S VATRENIMA RADI KAO NIKAD' Bivši igrač Dinama otkrio tko je glavni u svlačionici Argentine te tko od velikih zvijezda neće u Rusiju

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 04. ožujak 2018. 23:47

Luisa Ibaneza uhvatili smo u karanteni u Turskoj, njegov Karabükspor danas igra s liderom Galatasarayem. No, glavna tema ipak je Argentina, popis koji je za utakmice protiv Italije i Španjolske objavio Jorge Sampaoli. Najviše zanimanja pobudila je činjenica da na njemu nema Icardija i Dybale, a da se u momčad vraća Higuain.

- Nema tu puno iznenađenja, meni se čini da ipak četiri ili pet igrača s ovog popisa neće ići u Rusiju. Pozvao je Sampaoli nekoliko igrača da vidi što mogu, ali ne znam imaju li izgleda da se nađu na SP-u. Recimo, Perotti i Fazio iz Rome, vidjet ćemo hoće li ići i Paredes iz Zenita, pozvao je izbornik i Lo Celsa iz PSG-a, tko zna kakvi su njegovi konačni izgledi za odlazak na turnir. Dosta je tu još nepoznanica, desetak je igrača sigurnih, ostali su na testu - kazao je Ibanez, za kojega nije iznenađenje što Sampaoli nije pozvao Icardija i Dybalu, zvijezde Serije A.

- U Argentini se naveliko priča o tome da bi obojica mogli ostati i bez SP-a. Za Icardija znate, priče oko njegove supruge koja se, kao ni on, ne uklapa u škvadru, nakon svih tih repova vrlo je izvjesno da on neće biti u reprezentaciji, bez obzira na to koliko golova zabio za Inter.

Glavna faca

A Dybala...

- Odličan igrač, ali svi govore da trenutno nije u formi, niti je na razini koja je dovoljna za najveće domete. Jasno, do SP-a se još može promijeniti, no kad u napadu imate Messija, Agüera i Higuaina, teško se nađe mjesta i za Dybalu. Javnost, pak, i mediji jako zagovaraju pozivanje Lautara Martineza. On je trenutno velika zvijezda u argentinskoj ligi, igra u Racingu, 20 mu je godina i zabija kao na traci, mislim da je u mjesec dana zabio devet golova. Njegove akcije rastu iz dana u dan, kao četvrti napadač ima izgleda.

Još dvojicu igrača Ibanez je zaokružio kao potencijalna iznenađenja na SP-u. Sjećamo se da nam je uoči SP-a 2010., nekoliko mjeseci prije, rekao: “Zapamtite ime Angel Di Maria, on će biti velika zvijezda u budućnosti.” Nije da je promašio, koga nam sad nudi?

- Nicolas Tagliafico iz Ajaxa dobio je poziv za ove dvije utakmice. On je lijevi bek, ima već 25 godina i samo jedan nastup za reprezentaciju, vjerujem da bi baš on mogao biti starter u Rusiji, a nakon SP-a možda i napravi dobar transfer. Još jedan igrač, koji trenutno nije na popisu, zove se Cristian Pavon. Napadač je i krilo, igra dobro u Boci, a ima prednost što može pokriti sve napadačke pozicije. Oni bi mogli biti osvježenja, ali kostur momčadi se zna.

Naravno, Messi je glavna faca, najvažniji igrač.

- Naravno, ali šef u svlačionici je Javier Mascherano. Inače, mi ga izgovaramo Mačerano. On je među navijačima najomiljeniji igrač, autoritet u momčadi. I uopće nije bitno što je otišao u Kinu, njegovo je mjesto u momčadi osigurano, to ne morate sumnjati.

Kako se Argentina priprema za SP, koja se utakmica u skupini smatra najvažnijom?

- Sve tri su bitne, znaju Argentinci da je Hrvatska snažna i da će to biti neizvjestan dvoboj, svjesni su što ih čeka. Ali, nekako je ta Nigerija vrlo neugodna, stalno imamo s njom problema, sad smo izgubili u prijateljskoj utakmici, nekako nam Nigerija ne odgovara. Ali, valjda ćemo ipak slaviti u tom dvoboju. Zadnji je, uostalom, prije njega čekaju nas dvije iznimno zahtjevne utakmice.

Mnogim igračima, uključujući Messija, ovo je vjerojatno zadnja prilika za veliki trofej?

- Da, i to se osjeća. Čitao sam nedavno da je Rakitić izjavio kako nikad nije vidio Messija da toliko trenira u teretani kao sad. To je zbog SP-a, svi su motivirani, doći će tamo gladni uspjeha. Vjerujte, ne samo Messi, koliko znam, svi igrači dodatno rade, s privatnim trenerima, samo da u Rusiji budu u top formi. Svi žele biti svjetski prvaci, mnogi znaju da im je to zadnja šansa.

Teško prognozirati

Kakvu ćemo Argentinu gledati na SP-u, onako skromnu kao u kvalifikacijama ili goropadnu kako priliči imenima koje ima u momčadi?

- To je nemoguće predvidjeti. Koliko puta se pokazalo da kvalifikacije nisu mjerilo, često su oni koji su briljirali u kvalifikacijama kasnije kiksali na SP-u, ili obrnuto. Uostalom, Hrvatska se također jedva plasirala pa dolazi u Rusiju s visokim ambicijama. Još je puno vremena do početka, teško je prognozirati.

Ibanez će skoknuti do Rusije, gledati uživo Svjetsko prvenstvo?

- Nabavio sam ulaznice za utakmicu Argentine i Hrvatske, to sigurno neću propustiti. A sad tražim karte za dvoboje s Islandom i Nigerijom. Pokušavam i preko nekih reprezentativaca, koliko čujem, oni koji su već sad sigurni za SP, poput Messija, imaju pravo na 30 ulaznica, ostali zasad na 15. Velika je navala, ali vjerujem da ću se snaći, da ću gledati i te dvije utakmice uživo.

Linker
02. svibanj 2024 16:51