AFP
SUPARNICI ZA SP

Mihajlović priznao: Vatreni su bolji od Srbije, protiv Hrvatske će nam trebat jaka vjera

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 22. lipanj 2012. 17:10

Ništa ne bi trebalo biti sporno. Hrvatska je u sljedećim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo definitivno favorit broj 1. Ne samo zbog toga što je jedina od šest sudionika naše skupine bila na Euru 2012, nego i zbog forme, igračkog kadra... Sve je na strani Hrvatske, ali nogomet je čudan sport, pa se teorije s papira ne prenose uvijek vjerno na zeleni travnjak.

Ali, ipak sjajno je zazvučala izjava Siniše Mihajlovića koji je nakon ispadanja Hrvatske s Eura bez ustručavanja poručio:

- Hrvatska je još uvijek jača reprezentacija, ali daleko je do ožujka sljedeće godine. Mi imamo potencijal i treba nam jaka vjera kako bi došao rezultat.

Mihajlović nije laskao Hrvatima. Euro je kao i njegove kolege izbornici gledao na TV ekranu, dok su se Hrvati znojili na travnjacima Poznanja i Gdanjska. Mihajlović drži Hrvatsku prvim favoritom, a ostale reprezentacije i njihovi “šefovi” nisu se upuštali u komentare. Tek je makedonski predsjednik Gjorgje Ivanov jasno dao do znanja za koga je navijao na Euru:

- Hrvatska je zemlja iz regije, a uz to imaju odličnu reprezentaciju i navijao sam za Hrvate.

Makedonski predsjednik navijat će za svoje kada krenu kvalifikacije, ali i gestom s Eura pokazao je koliko cijeni hrvatsku reprezentaciju.

Belgijski izbornik Mark Wilmots prije dva tjedna tek je dobio mandat za kvalifikacije. Do tada je imao status “privremenog izbornika”. Šuti, radi i sprema se za test utakmicu s Nizozemskom sredinom kolovoza. Za to vrijeme belgijski tisak uglavnom prenosi izjave Bilića i njegovih igrača, ali bez jasnih komentara. Veličaju igru Hrvatske protiv Španjolske, isto kao i Scottish Sun koji je u jednom od komentara poručio: “Hrvati su pokazali kako se igra sa Španjolcima.” Računali su da će Engleska biti suparnik prvoplasiranim Španjolcima, međutim, nisu ukalkulirali pogrešku Francuza protiv otpisanih Šveđana.

Izbornik Škotske Craig Levein za Scottish Sun dao je opservaciju Hrvata nakon utakmice s Irskom koju je gledao s tribina u Poznanju:

- Uvjerio sam se u kvalitete i mane Hrvatske. Ali, moram reći, sjajna su reprezentacija koju doista puno cijenim.

Levein je apostrofirao Modrića i Jelavića kao dva igrača “po njegovu ukusu”:

- Modrić i Jelavić dva su igrača koji nose Hrvatsku. Evidentno je da su Hrvati u velikoj formi, ali pitanje je hoće li i sljedeće godine igrati isti sustav. Prema svemu što sam vidio, nisu slučajno prvi nositelj naše skupine.

Visoke ciljeve postavili su svi izbornici. Mihajlović i Wilmots su novaci koji su na kormilo reprezentacije došli s ciljem odlaska na Svjetsko prvenstvo.

Izbornik Srbije jasno je obećao:

- Odlazim iz reprezentacije ako ne odemo na Svjetsko prvenstvo.

Wilmots ima istu želju i zato je dobio mandat. Jedino Chris Coleman, izbornik Walesa, gleda samo prema otvaranju s Belgijom. I ne gaji posebne nade.

Linker
19. svibanj 2024 23:52