Paun Paunović/CROPIX
RAZLOZI SMJENE

Mišo Krstičević se oteo kontroli, Krešiću i Fiorentiniju presudio fijasko s Brazilcima

Piše: Alen OrlićObjavljeno: 30. travanj 2013. 00:40

Kad nema rezultata onda je trener prvi na udaru, iako se ne može reći da je Mišo Krstičević podbacio: Hajduk je četvrti na tablici (s bodom iza „zone Europa“) i finalist je Kupa Hrvatske.

Zapravo 'bijeli' su još uvijek u igri da ostvare cilj, a to je plasman u Europu. Podsjetimo, to je imperativ kojeg je Krstičević sam sebi zadao u hodu jer na početku sezone, klupski čelnici su od njega tražili: 'Samo ostani u Ligi'. Ne zaboravimo da su nogometni stručnjaci tada procjenjivali da je Hajduk po igračkoj kvaliteti na petom mjestu u HNL-u.

Ali uprava (Brbić) i Nadzodni odbor (ne svi, bilo je i onih koji su se protivili smjeni trenera) izgubili su povjerenje u trenera. Oni ne vjeruju da Krstičević može podignuti ovu momčad koja ima velikih problema kad se nađe pred utakmicama koje treba pobijediti i to na Poljudu.

Smjenu je ubrzala i činjenica da se Krstičević oteo kontroli klupskih čelnika, nije govorio sa Krešićem, sa Brbićem je imao burne svađe, sa Paladinom se nadmudrivao preko medija. U takvoj atmosferi i (ne)suradnji vidjelo se da tu nema budućnosti.

Ok, legitimno je pravo Brbića i društva da misle da Hajduku treba pozitivan šok, a uvijek je lakše promijeniti trenera nego 11 igrača. Krstičević se zadržao neubičajeno dugo na klupi Hajduka, 14 mjeseci, to je pravi rekord, ovo je bila Brbićeva prva smjena trenera, sigurno da će je pamtiti...

Kakav će rezultat donijeti, to ćemo tek vidjeti. Igor Tudor ulazi u veliki rizik na startu svoje prave trenerske karijere. Za njega svi kažu da ima trenerski nerv, napaja se na izvoru talijanskog nogometa, uzor mu je Juventus sa Conteovim potpisom.

Ali Tušo u Hajduku neće imati previše vremena. Morat će napraviti rezultat da se održi. Nekad je u ovakvim situacijama u Hajduku uskakao iskusni Pero Nadoveza koji bi u finišu sezone spašavao ono što se spasiti dade pa bi osvajao kupove. Taj izazov je sad pred trenerskim novakom Tudorom.

Krstičevićev odlazak već je bio unaprijed ispisan, a što se dogodilo da su s njim pometeni Sergije Krešić i Fredi Fiorentini?

Krešićev grijeh je tvrde promašena sportska politika, a Fiorentini je već dugo „crvena krpa“ pred očima navijača i ovim potezom klupsko čelništvo pobralo je silne hvalospjeve po internetskim portalima i u komentarima među navijačima. I kupilo je nekoliko mjeseci mira. Sigurno da ih navijači neće dirati sad kad su pomeli omraženog Fija. Odavno već navijački proglasi završavaju rečenicom: 'Uostalom, mislimo da Fiorentini mora otići...'

Krešić i Fiorentini bili su uključeni u transfer Brazilaca Patinha i Cassia što se pokazalo kao kolosalan promašaj i to je na kraju iskorišteno kao adut protiv njih.

Zanimljivo je kako Hajduk proždire ljude, i drugi put u kratko vremena progutao je Krešića, za kojeg će svi reći da je pristojan, korektan, fin i radišan čovjek, ali se opet nije snašao i nametnuo na poljudskom bermudskom trokutu. Krešić će ostati upamćen po najavi: „Napravit ćemo od Hajduka hrvatski Athletic Bilbao“, a zapravo je dovodio neprovjerene Brazilce.

Fiorentini će, kažu izvori, lako se snaći kad ode iz Hajduka. Čeka ga navodno mjesto koje je godinama okupirao Zorko Srebriću u HNS-u, a to je pozicija generalnog tajnika.

Brbić je povukao hrabar, riskantan potez, a nove karte se miješaju i sad treba vidjeti tko će zauzeti upražnjene pozicije. Vidjet ćemo hoće li ova šok terapija dati rezultat na nogometnom planu. U financijskoj utakmici, Hajduku treba više od toga jer plaće kazne pet mjeseci i ne vidi se izlaz iz stalne krize...

Linker
07. svibanj 2024 00:08