Foto: Boris Kovacev / CROPIX
SKUPLJI OD SOUDANIJA, ALI...

'MODRI NEYMAR' ODMAH JE POKAZAO DA JE PUN POGODAK Rijeka ga je odbacila, a na Maksimiru je ispunio želju: 'Pustili su me da ispunim svoj san u Dinamu'

Dinamov junak u velikoj pobjedi nad Izraelcima prošao je dug put do svog voljenog kluba, od Zaprešića preko Spezije, Rijeke te Kine i Koreje
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. srpanj 2018. 20:33

Mislav Oršić (25) bio je najveće pozitivno iznenađenje sjajne Dinamove pobjede nad Hapoel Beer Shevom. Zvali su nas mnogi prijatelji Dinama i postavljali isto pitanje:

“Tko je taj dečko, otkud se on stvorio?”

Naravno, ne prate studiozno baš svi događaje u hrvatskom nogometu, a Mislava Oršića dugo nije bilo na hrvatskim terenima, još od 2013. godine. Evo zato malo zgodnih informacija o tom momku koji je oduševio u utorak...

Oršić je za zaprešički Inter u razdoblju od sezone 2009/10. do sezone 2012/13. odigrao čak 90 utakmica, te je s tim brojem na osmom mjestu u povijesti kluba. Postigao je 22 pogotka u žutom dresu, tu je na trećem mjestu u povijesti, iza Ilije Nestorovskog i Renata Jurčeca. Najmlađi je strijelac hat-tricka u HNL-u, sa 17 godina i četiri mjeseca zabio ga je Lokomotivi 13. svibnja 2010. godine...

No, vratimo se utorku, s početka stare priče preselimo se na najnoviju. Pogodak protiv Hapoela posvetio je svome sinu...

- Da, taj svoj premijerni pogodak posvetio sam sinu Manuelu, koji se rodio u Petrovoj bolnici u Zagrebu. U sretnom sam braku sa suprugom Suzanom.

To je, dakle, kratka obiteljska priča Dinamova junaka. Mislav Oršić je simpatičan, skroman mladić. Kao da mu je bilo neugodno što smo ga proglasili najboljim Dinamovim igračem.

- Znate, nije bilo lako. Bila nam je to prva službena utakmica u sezoni, nikad ne možeš znati kojim će tijekom krenuti. Nismo znali u kakvom smo stanju, nismo znali u kakvom je stanju naš suparnik. Kad je Hajrović zabio prvi pogodak, svi smo odahnuli. Nakon toga sve je bilo lakše.

Dinamo je protiv Hapoela pokazao nešto što već dugo nismo vidjeli od maksimirske momčadi, veliko zajedništvo, izrazitu borbenost, čvrst karakter.

- Zaista smo sjajna škvadra. To sam vidio od prvog dana. Imamo čvrsti stav, dišemo jedan za drugoga, pobijedili smo kao - momčad! Karakter je najveća snaga ovog Dinama!

O utakmici smo već dosta napisali, tako da smo s Oršićem razgovarali o njegovu nogometnom putu. Iz Intera je 2013. godine za milijun eura otišao u Speziju.

- Nisam se tamo uspio nametnuti. Bio sam mlad i neiskusan, odigrao sam samo jednu utakmicu u udarnoj jedanaestorici. Ta godina nije bila dobra za mene.

SVE GOLOVE S UTAKMICE DINAMO - HAPOEL POGLEDAJTE OVDJE

Tada kreće jedna vrlo zanimljiva priča. Dovodi ga Rijeka. Za koju je odigrao 45 minuta u jednoj prijateljskoj utakmici u Kranju. Nakon toga trener Kek ga “baca” u drugu momčad!

- Malo sam kasnio na pripreme. Iskreno, nisam tada bio posebno spreman, baš zbog tog zakašnjenja. Ne, zaista se nisam pokazao, nažalost, trener Kek je odlučio da sam igrač za drugu momčad. Srećom, nakon toga sam uspio otići na posudbu u Sloveniju, u Celje. Tamo sam se igrački vratio, igrao sam, a nakon nekoliko mjeseci sam dobio ponudu iz Južne Koreje, prešao sam u Jeonnam Dragons.

Oršić je bio jedan od najboljih poslova kluba s Rujevice. Čovjek koji je odigrao samo 45 minuta u prijateljskoj utakmici za Rijeku bio je prodan u Koreju za 800.000 dolara! Rijetko se događaju takvi transferi. Ako se uopće događaju...

- Ispostavilo se da je Koreja bila moja obećana zemlja. Sretan sam što sam tamo otišao, jer sam igrački dozrio i vratio se u nogometni život.

Iz Koreje ga je put odveo u Kinu, u klub CC Yatai. Ostao je tek šest mjeseci.

- Nije mi se dopalo u Kini. Nisam se mogao prilagoditi životu. Ljudi su nekako drukčiji, nema puno respekta prema strancima. Sve se vrti samo oko novca. Bilo mi je teško, tako da sam se borio za povratak u Koreju. Tamo poštuju strance, život je siguran, a to mi je bilo važno zbog supruge Suzane koja je bila sa mnom. U Koreji mi je bilo predivno. Nakon Kine sam potpisao za Ulsan.

To što mu je bilo predivno u Koreji, nije značilo da ne želi otići. U Dinamo!

- Inzistirao sam na dolasku u Dinamo. Pričao sam s trenerom i kazao sam mu da mi je san igrati u Dinamu. Zagreb je moj grad, Dinamo moj klub. Uvijek sam želio igrati za Dinamo. Ali do sada se to nije dogodilo. Trener i cijeli klub imali su veliko poštovanje prema meni, rekli su mi: “Ako je to tvoj san, potpiši za klub u kojem želiš igrati.” Pustili su me. Ispali su jako korektni prema meni.

Zagreb, 240718.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 2. pretkola Lige prvaka, GNK Dinamo - Hapoel Beer-Sheva FC.
Na fotografiji: Izet Hajrovic, Mislav Orsic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Pričao nam je o svojoj velikoj ljubavi prema Dinamu.

- Kad sam bio klinac, odlazio sam na utakmice Dinama, na sjevernu tribinu.

Znači, bili ste BBB?

- Pa dobro, bio sam mali, pa sam stajao negdje s strane. Ali sam navijao iz svega glasa. Kad sam u utorak istrčao na travnjak Maksimira, sav sam se naježio.

Oršić je jako, jako brz igrač. Trči 34,83 kilometra na sat...

- Da, imali smo mjerenja u Koreji. Tada su mi izmjerili taj rezultat.

Prije nekog vremena objavljena je lista najbržih igrača na svijetu. Najbrži je po tim podacima bio Arjen Robben kojem je izmjereno 37 kilometara na sat, jednako toliko na ruskom je Mundijalu izmjereno i francuskom wunderkindu Kylianu Mbappeu, a Gareth Bale sa svojih 36,90 km/h tek neznatno zaostaje. I Barcelona je svojevremeno mjerila brzinu svojih igrača, tada je najbrži bio Neymar s 34,83 kilometra na sat. Dakle, Oršić i Neymar su jednako brzi, a to znači da je Dinamovo krilo jedan od najhitrijih igrača na svijetu!

- A dobro, ne znam kaj bih sad rekao na to...

Ono što smo primijetili kod Oršića jest činjenica da nije nimalo sebičan. Dapače, ponekad čak i pretjeruje. U situacijama kad je bio u prilici opaliti po golu, on je loptu gurao svojim suigračima.

- To što ste mi rekli, govori mi mnogo ljudi. Ne znam, oduvijek sam igrao tako. Tako ću i nastaviti. Najbitnije jest da momčad igra dobro, nije mi bitno hoću li zabiti ja ili netko drugi - zaključio je na kraju Mislav Oršić.

Skuplji od Soudanija, ali već vraća novac

Dinamo je Mislava Oršića korejskom Ulsanu platio 1,5 milijuna eura. Na prvi pogled se činilo da se radi o velikom novcu za igrača o kojem se ipak malo znalo, odnosno nije se znalo što može donijeti Modrima. Jest da je jako dobro igrao u Koreji, ali svejedno, plavi klub rijetko plaća takve cifre za igrače. Recimo, za Soudanija, dojučer najboljeg igrača Dinama i najveću zvijezdu kluba svojevremeno je na ime transfera plaćeno milijun eura. Oršić je, dakle, bio skuplji od Alžirca koji je u plavom domu ostvario sjajnu karijeru. No ako je suditi po prvoj utakmici koju je Mislav odigrao u modrom dresu, novac nije bačen uludo. Čini se da je maksimirski klub itekako pametno uložio u momka koji bi u sljedećim godinama, a potpisao je na četiri, mogao biti jedan od ključnih igrača. Rekli bismo, Oršić bi mogao postati Dinamov bingo. Konačno, ako i dalje nastavi u ovakvim izdanjima, maksimirsko društvo može itekako dobro zaraditi na transferu.

Nogometni brzanci

Arjen Robben

Država: Nizozemska

Klub: Bayern

Brzina: 37,00 km/h

Kylian Mbappe

Država: Francuska

Klub: Paris SG

Brzina: 37,00 km/h

Gareth Bale

Država: Wales

Klub: Real Madrid

Brzina: 36,90 km/h

Theo Walcott

Država: Engleska

Klub: Everton

Brzina: 35,70 km/h

Shane Long

Država: Irska

Klub: Southampton

Brzina: 35,31 km/h

Antonio Valencia

Država: Ekvador

Klub: Man. United

Brzina: 35,20 km/h

Neymar

Država: Brazil

Klub: Paris SG

Brzina: 34,83 km/h

Mislav Oršić

Država: Hrvatska

Klub: Dinamo

Brzina: 34,83 km/h

Linker
19. svibanj 2024 11:03