foto: Damir Krajac / CROPIX
TRAGIČAR PA JUNAK

MODRI VEZNJAK OJAČAO AKCIJE KOD ČAČIĆA UOČI VATRENOG POPISA Golom poslao poruku: ‘Francuska, ja sam spreman!’

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. svibanj 2016. 00:50

U toj slici bilo je i dosta simbolike. Marko i Marko, Pjaca i Rog, odnijeli su Rabuzinovo Sunce iz svlačionice do autobusa

. - Težak je, težak - dobacio je u smiješak Pjaca, smiješio se i Rog.

Dva strijelca u finalu Hrvatskog kupa, koji su odlučili o dvostrukoj kruni, ujedno i dvojica Dinamovih nogometaša kojima se karijera u zadnjih godinu dana najviše promijenila. Pjaca je postao tražena roba na tržištu, vjerojatno je u Osijeku osvojio i svoj zadnji trofej s Dinamom, a Rog je prošao “film” od tragičara do junaka.

Lani je u finalu Kupa, u dresu Splita u Maksimiru, promašio zicer za trofej, potom je bio neprecizan i u raspucavanju s bijele točke. Godinu kasnije zabio je sa 30 i nešto metara za taj trofej. I duplu krunu maksimirskog kluba. Na kraju sezone u kojoj je, uz Pjacu, bio jedan od najboljih. Pogotovo ako znamo da je tek došao, da se odmah priviknuo na zahtjeve velikog kluba, da se uistinu pokazao kao dobar posao.

Želim više zabijati

- To što sam najskuplji igrač u povijesti HNL-a nije mi pritisak, a ja ću dokazati da Dinamo nije pogriješio - rekao je Rog prošloga ljeta, na početku sezone. Sad, desetak mjeseci kasnije - palac gore.

- Dva trofeja u prvoj sezoni s Dinamo, stvarno dobra sezona. Uostalom, to sam i očekivao kad sam dolazio u Maksimir - rekao nam je Rog nakon utakmice, u kojoj je, ajmo reći, napokon, bio strijelac.

Jer, uza sve dobre kritike koje je dobivao za svoje nastupe, za trud, trku, za odličnu prilagodbu na sve pozicije koje je igrao, a igrao ih je ni sam ne zna broj, nedostajali su pogoci. Do Osijeka svega četiri gola, dva još ljetos u Europi, dva u HNL-u, oba Lokomotivi davnog 29. studenoga.

Eto, sad je zabio u Osijeku, kao pečat, pisana potvrda te dobre sezone.

- Nisam egoist i ne zamaram se previše golovima, važno mi je da momčad pobjeđuje. A ove sezone pobjeđivali smo, osvajali trofeje, igrali Ligu prvaka. Dakako, volio bih davati više golova, ovoga puta sam puknuo izdaleka, srećom, ušla je i slavili smo. Svjestan sam toga da bih trebao više pucati, pokušavati s tih udaljenosti, u budućnosti ću to raditi više.

Šteta zbog Lige prvaka

No, kao što je rekao i u jednom od prethodnih intervjua ... "zabijam manje nego prije, ali sam sigurno u ovih godinu dana bolji igrač nego što sam bio, u Dinamu sam mnogo napredovao. Očekujem da ću iduće sezone biti još bolji."

Naravno, svi očekuju da će Rog iduće sezone biti jedan od glavnih igrača Modrih, da više neće biti upitan u prvih 11 kao što je znao biti “iz taktičkih razloga”. Pogotovo ako ode imenjak Marko s kojim se jako dobro slaže, ako odu još neki, Rog će dobiti još važniju ulogu nego što ju je imao. No, prije svega toga mogla bi mu se dogoditi i reprezentacija. Hrvatski izbornik Ante Čačić ionako ga iznimno cijeni, a ovaj gol možda je i u toj priči točka na “i”. Kao poruka - “spreman sam za Francusku”. - Lijepo je čitati i slušati da ljudi o meni govore pozitivno, da me spominju u kontekstu reprezentacije. Ali, iskreno, ja se time stvarno ne opterećujem. Mlad sam, ovo mi je prva sezona u Dinamu, nisam opterećen time hoću li ići na Euro ili ne. Ako budem na popisu, super, ako ne, vjerujte, bit ću vatreni navijač pred ekranom, držati fige našima da tamo naprave što bolji rezultat - poručio je, uvijek skromni, Marko Rog.

Čestitali su mu suigrači, trener, navijači, doživio je u Osijeku krunu dosadašnje karijere. Večer u kojoj se sve poklopilo. Kao zaključak prve sezone i Dinamu i najava iduće u kojoj će imati glavnu rolu.

- Liga prvaka bila je nešto što ću najviše pamtiti, šteta što nismo napravili više protiv Olympiacosa. Ali, pripremit će na ljeto za novi pohod, želimo još jednom to doživjeti - kazao je Rog.

Linker
06. svibanj 2024 04:20