GIUSEPPE CACACE / AFP
ŠTO JE STARIJI TO JE BOLJI

MODRIĆ JE FENOMEN ZBOG KOJEG SU MNOGI PREGRIZLI JEZIK Malo tko će s 35 godina imati isti žar kao i onda kad je iz Zrinjskog i Intera krenuo u svijet

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 11. siječanj 2020. 17:14

Svijet medija i onih koji u njemu sudjeluju kao da su i sami primijetili kako si svakog tjedna skaču u usta. Kad je u pitanju Luka Modrić, onda je taj “sport” bio uglavnom domaćeg okruženja. Nakon što je u ovoj sezoni nastupio u 19 od 26 Realovih utakmica, potencirana je teza kako je “gotov” igrač. Što god to značilo u žargonu nogometnog okruženja. Takva se teza temeljila prije svega na njegovoj dobi (34), potom na činjenice da manje igra (12 puta startao, 6 puta ulazio s klupe, 6 po 90 minuta), pogotovo u velikim utakmicama (PSG, Atletico, Barcelona). Naposljetku, dogodio se Federico Valverde, veliki potencijal veznog reda. Kako je najstariji igrač Reala, pogotovo u kontekstu da je jedini potpisao u toj dobi duži ugovor (do 2021.), mediji su ga požurili otpisati. U tom smislu više je smetalo kao pristup stvarima. Mediji i analitičari (među njima i stručnjaci) nisu uopće uzeli u obzir da se dva puta ozlijedio i izgubio ritam, a i dobio je jedini crveni karton karijere na početku sezone. I to za “krimen” koji je komičan, a kojeg se nakon nekoliko tjedana ukinulo.

Jedinstvena figura

Luka Modrić, po mnogočemu, jedinstvena je nogometna figura u svjetskoj panorami talenta posljednjih 10-ak godina. Došao je u Real s 27 godina, osvojio sve Zlatne lopte ovog svijeta i bio najbolji igrač Mundijala s 33 godine, osvojio je s Madriđanima 15 trofeja i mnoštvo rekorda te već unutar šest godina (2012.-2018.) postao legenda kluba prebogatog povijesno velikim igračima. Modrić je sa svoja 172 centimetra i 66 kilograma srušio mnoge mitove o uspjehu u nogometu, odnosno kriterije snage, moći, trajanja i afirmacije igrača iz male Hrvatske za velike stvari. Srebro u Rusiji za Hrvatsku i njegova Zlatna lopta govore sve o tome.

Ono što je, međutim, ključno za Luku Modrića, od njegovih seniorskih početaka (Zrinjski), posudbi (Inter Zaprešić), etabliranja u Dinamu pa “kasnog” odlaska iz HNL-a (s 23 u Tottenham) preko dugotrajnosti u Realu (od 2012.) do 126 nastupa za Vatrene, to je njegov voljni moment! Svijet je imao, i ima, mnoštvo velikih igrača, i bitno većih od Modrića, ali jako je malo onih koji i u 35. godini imaju takvu strast za igrom. Mnogi pričaju o tome da imaju motive unatoč odmakloj dobi, ali rijetki su koji to doista tako i žive.

Eto, Modrić je u tom kontekstu fenomen. Onaj koji će nakon povijesnog srebra i vlastite liderske uloge u tome, s 33 godine umjesto pozdrava i za dojmove idealnog odlaska u povijest reprezentacije, odabrati nastavak i rizik uvijek izglednog umanjivanja značaja. Onaj koji s 33 godine radi i dopunske programirane treninge. Onaj koji s 34 godine na svakom treningu, kako kažu upućeni u život Valdebebasa, i dalje iskazuje ljutnju na suigrače ako nema zalaganja i gubi se “na dva gola”. Onaj koji bez stresa uđe s klupe u posljednjih desetak minuta utakmice kao da je klinac na početku karijere. Onaj koji onda prkosno pojača treninge u tjednu i jasno pokazuje svima da je ljut što nije bio u prvoj postavi. Naposljetku, Luka Modrić je onaj tip koji se i “najobičnijem” golu, kakav je onaj u sučevoj nadoknadi za pobjedu od 3:0 protiv Getafea, i dalje raduje kao i onomad kada je počeo pogađati u dresu Zrinjskog ili Intera iz Zaprešića.

Nogometna strast kapetana Hrvatske i desetke Real Madrida, koja podrazumijeva i potpunu podređenost treningu i režimu života, ključni je faktor zbog kojeg su (i) u srijedu navečer i pogotovo tijekom četvrtka mnogi pregrizli jezik i opet okrenuli ploču. U njegovu slučaju to je čest slučaj.

BARCELONA, SPAIN - DECEMBER 18:  Luka Modric of Real Madrid replaces Federico Valverde of Real Madrid during the Liga match between FC Barcelona and Real Madrid CF at Camp Nou on December 18, 2019 in Barcelona, Spain. (Photo by Alex Caparros/Getty Images)
Alex Caparros Getty Images

Tehnički vrhovi

Luka Modrić u ovoj je sezoni u praksi shvatio što znači kada te po stereotipu, a ne po učinku javno prebace u kategoriju veterana. To je ono doba kada javnost stalno ponavlja priču o godinama. Hoćeš-nećeš, igrači se moraju jednom suočiti s time i njihova reakcija može biti dvojaka. Ili se prepuste toj stihiji i polako kopne, ili se upravo zbog toga što karijera ide prema nekom svom kraju prepuste uživanju u igri, bez opterećenja i s guštom prilaze svakom nastupu. Upravo je to ono što se događa s Lukom Modrićem. Koji je - gle čuda! - najbolji strijelac među vezistima i drugi po statistici u Realu. Koji je najefikasniji u kontekstu igranih minuta, i koji je u sezoni “otpisa” već na polovici postigao najbolji statistički učinak u Realovih sedam godina...

Koliko će moći igrati, više ili manje, u idućih nekoliko sezona, vidjet će se. Za sada mu sjajno ide i visoki presing. Neovisno o logičnom opadanju fizičkih moći, Modrić će tehnički sigurno igrati na svojim, dakle vrhunskim razinama. U Jeddahu je na to samo podsjetio španjolske medije i ine kritičare, koji su brzo morali okrenuti ploču, iako je izvjesno da će ta ljuljačka medijskog hvaljenja i (dobnog) osporavanja biti i dalje živahna...

Linker
24. travanj 2024 03:11