Marcelo del Pozo / Reuters
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Modrićeva bomba bila je puno više od gola, to je bila boca s kisikom, pojas za spašavanje

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 09. veljača 2016. 15:11

Pojas za spašavanje. Boca s kisikom. Bijeg od Zidaneova kauča i psihoanalitičke seanse na kojoj bi pretresali pitanja o identitetu Realove momčadi; zašto se grupa rezultatskih sadista sa Santiago Bernabeua pretvara u četu nedužnih izviđača kada otputuje na gostovanje?

Pobjednički projektil Luke Modrića u 86. minuti nedjeljne utakmice u Granadi jutro poslije iščitavao se na različite načine, ali uvijek u istom self-help ključu. Hrvatski nogometaš sačuvao je suigrače od velike nevolje.

Zaziranje od golova

Nogometni svijet davno je dijagnosticirao da raskošni nogomet Realova veznjaka pati od jednog, ali ozbiljnog nedostatka. Modrić zabija premalo golova. Naoružan je radarima i savršeno osjeća suparnika u blizini, i logiku igre ima u malom prstu, i funkcionalan je kao razigravač, i estetski je dotjeran dok “vanjskom” šara po terenu i strateški pomiče suigrače lijevo-desno... Ali od golova zazire. U Realovu dresu, a teče već njegova četvrta madridska sezona, baždaren je na dva-tri po sezoni premda je momčad na tri fronta tijekom jedne natjecateljske kampanje znala otići debelo iznad sto (ove sezone njegov prvi gol u La ligi, još jedan zabio Šahtaru u Ligi prvaka). Osim što je izrastao u omiljenu figuru hrvatske reprezentacije i najpopularnijeg sportskog ambasadora države, Modrić je u proteklih desetak godina postao i zaštitno lice one nogometne filozofije koja u šali kaže “dok lopta ulazi u mrežu, gubi se vrijeme za igru...”.

Otkako je od Rafe Beniteza preuzeo uzde “kraljevskog kluba”, Zinedine Zidane sebi je dao u zadaću da Modrićevu priču korigira i oplemeni golovima. Veliki Zizou glasno se divio nogometu 30-godišnjeg veznjaka već nakon seviljskog remija s Betisom (1-1), a u nedjelju je oduševljen njegovom igrom u polju i pobjedničkim pogotkom otišao i korak dalje.

Dotjerivanje igre

- Modrić može jednako kvalitetno igrati na puno različitih pozicija u momčadi, pa tako i ulogu ‘desetke’ koja operira bliže suparnikovu golu. Savjetujem mu da češće koristi udarac i vidim da počinje usvajati sugestiju - rekao je Zidane.

Pogled na ljestvicu otkriva da Modrićev pogodak nije običan gol; bez njega bi Real Madrid ostao zakopan u teškom deficitu, sa šest bodova manje od vodeće Barcelone (“blaugrana” pritom ima utakmicu u rukama, gostovanje u Gijonu). Ono što bi uslijedilo u nastavku lako bi se izrodilo u natjecateljski antiklimaks, u fijasko Zidaneove spasilačke misije, u razgovore o kompletnom remontu momčadi i bildanje privatnih igračkih ega itd. Ovako, stvar se mijenja iz temelja.

Real je dobio novu kreditnu tranšu mira za dotjerivanje igre i pronalaženje pobjedničke forme izvan Madrida. Dosezi kratkog Zidaneova mandata do danas se mogu sažeti u dvije točke: 1) golgeterski je procvjetao Karim Benzema, 2) Luka Modrić igra u velikoj formi i počinje rješavati utakmice.

‘Spašavanje’ Clasica

Čeka se Ronaldovo buđenje, Baleov povratak s rehabilitacije i povremeni bljesak previše diskretnih Isca, Jamesa ili Kroosa.

Raspored u sljedećih mjesec dana tako je kompliciran - uključuje Ligu prvaka i dvoboje s Romom, gostovanje u Malagi, gradski derbi s Atleticom - da bi prva greška u koracima mogla pretvoriti “el clasico” (na rasporedu 3. travnja) u običnu revijalnu utakmicu...

Linker
28. travanj 2024 06:55