Mornar postaje sportski direktor Hajduka i dovodi Ivana Perišića

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 21. kolovoz 2009. 13:01

Ivan odlazi, Ivica dolazi! “Čistka” u Hajduku, koju je javno najavio predsjednik kluba Joško Svaguša, prema svemu sudeći krenula je na poziciji sportskoga direktora, pa će umjesto Ivana Buljana na klupi Hajduka u toj funkciji ubuduće sjediti - Ivica Mornar! Vijest još nije postala službena, ali se može potvrditi s 99-postotnom vjerojatnošću. Svaguša je zanat nogometnoga predsjednika ispekao u samo dva tjedna. Krenuo je oštro, igra “iz prve”, bez previše dodavanja i kompliciranja. Braća Sharbini, Edoardo Reja, sad Mornar..., sljedeći molim!



Ivica Mornar Moka dobro je poznato nogometno ime, ali i posve nova pojava u ovoj ulozi. Godinama, desetljećima smo navikli na iste face koje u kružnom toku cirkuliraju Poljudom, u tom kontekstu angažman Mornara, kojega nismo uspjeli kontaktirati kako bi nam potvrdio ovu vijest, predstavlja pravo osvježenje. Danas je prva godišnjica smrti njegova oca Slavka, poznatijega kao Vuka, za razumjeti je stoga da je prioritet dao privatnim, obiteljskim obavezama.



Da je Iko Buljan “bivši” javna je tajna, svaka izjava, svaka najava bilo kakve kadrovske smjene u Poljudu prvenstveno se veže uz njegovo i ime Fredija Fiorentinija. “Čistka” je gruba, nespretna riječ, s kojom se neće složiti ni Iko, a ni Moka, jer je otežavajuća za obojicu. Pogotovo Mornaru koji zasigurno ne želi da njegov dolazak u Hajduk, njegova prva prava prilika u Poljudu, ima takve konotacije. Svaguša je najavio “projekt novoga Hajduka”, s novim ljudima na najvažnijim pozicijama u klubu. Trenera je već promijenio, momčad osnažio, sad je na redu struka. I tu je već djelovao dovođenjem Ivice Šurjaka na poziciju savjetnika uprave zaduženoga za struku, a sad će s Ivicom Mornarom zatvoriti i to poglavlje. Struku je dao u ruke dvojici Ivica. Šurjaku i Mornaru.



Život piše romane, ljudi se često nađu u kolopletu sudbina koje ih razdvajaju i ponovno spajaju. Mornar je, primjerice, lani bio blizu dolaska u “europski Trogir”, u projektu kojega je trener bio Ante Miše (!), a igrač Milan Rapaić. Miše je u međuvremenu došao i otišao iz Hajduka, Moka sad ulazi. A s Mikijem se nikad ne zna, i on je, navodno, bio u kombinacijama i mislima sadašnje vladajuće strukture “bijelih”.



Mornaru je 35 godina, ali mu iskustva i nogometnih poznanstava sigurno neće nedostajati. Puno toga stalo je u 17 godina njegove igračke karijere, klupske i reprezentativne. Počeo je u Hajduku još tamo 1990., a nakon pet sezona put ga je dalje vodio u čak četiri od pet najjačih europskih liga. Golove nije zabijao jedino u Italiji. Eintracht Frankfurt, Sevilla, Ourense, Standard, Anderlecht, Portsmouth, pa opet Anderlecht, Rennes i za kraj još jednom Portsmouth, tamo gdje je danas zvijezda Niko Kranjčar. Afera s “ponoćnim sendvičem” u hotelu stajala ga je dobrih odnosa s tadašnjim izbornikom Ćirom Blaževićem koji ga je udaljio iz reprezentacije pred početak Europskoga prvenstva u Engleskoj 1996. “Vatrenima” se vratio osam godina poslije za istu prigodu u Portugalu.



Igrački put time je bio zaokružen, ozljede su bile jače od želje za nastavkom karijere. No, ostao je u nogometu, nastavio se školovati i nogometno razvijati. Ima A-PRO licenciju UEFA-e s kojom može sjediti na klupi Hajduka, a polaže i ispite na Nogometnoj akademiji. Zajedno s Damirom Karamanom pokrenuo je i malonogometni Božićni turnir “4 kafića” koji je u devet proteklih godina prerastao u spektakularni događaj s humanitarnim karakterom, turnir kojemu je Velika dvorana na Gripama postala mala, te će se u svom desetom izdanju ove zime preseliti sa svim svojim zvijezdama u Spaladium arenu. Hajduk ima novog sportskog direktora, službena potvrda iz kluba bit će samo formalnost. Mlad čovjek s velikim igračkim iskustvom - Ivica Mornar! Mirno mu more!

Linker
27. rujan 2024 02:14