Marko Miščević/Cropix
EP U19

Može li Hrvatska na otvaranju Eura pobijediti Engleze bez Kovačića i Livaje?

Piše: dvoznak.comObjavljeno: 03. srpanj 2012. 12:49

Engelzi su teže od očekivanog izborili plasman na EURO. Bili su domaćin skupine s Crnom Gorom, Švicarskom i Slovenijom te se u tek u posljednjem susretu osigurali promociju. Ključna je bila druga utakmica u kojoj su na samom kraju izjednačili protiv Crne Gore i tako sačuvali izglede za prolazak dalje. Rekli smo pomalo neočakivano, jer je ova generacija bila europski prvak do 17 godina na turniru u Lihtenštajnu 2010. godine. No, vrijedi istaknuti kako još nikada nikome nije uspjelo osvojiti dva naslova u dvije različite kategorije s istom generacijom. Iz tadašnje momčadi ovdje je čak 10 igrača.

- Nismo kompletni. Nedostaje nam sedam igrača među kojima svakako prednjače McEachran, Wickham, Oxlade-Chamberlain i Butland. No, razlozi su pozitivni - promaknuti su u više selekcije. Zadovoljan sam činjenicom da su klubovi pustili sve igrače koje smo tražili - istaknuo je izbornik Noel Kane.

Vrijedi istaknuti i ozljede Keanea, Colea i Yennarisa.

- Unatoč svemu, mislim da imamo vrlo dobru ekipu. Većina ovih igrača ima iskustvo igranja europskih i svjetskih natjecanja te bi se trebala moći nositi s pritiskom bez obzira na svoju mladost. Ostvarili smo cilj dolaska na natjecanja, sljedeći je plasman u polufinale - zaključio je Blake.

Za razliku od engleskog izbornika, hrvatski se susreo s mnogim otkazima. Dinko Jeličić vjerojatno nije niti sanjao s koliko će problema otputovati u Estoniju. Nakon što su uz puno muke izborili nastup na EP-u, tamo će zaigrati bez pola momčadi.

Hajduk naime nije pustio svoje igrače s obzirom da na toj mladosti zasniva sljedeću prvoligašku sezonu. Tako neće biti Radoševića, Eleza, Milića i Tomičića. Dinamo nije pustio Kovačića, a Livaja se odlučio treninzima izboriti za minutažu u Sampdoriji. Neće biti ni braniča Datkovića iz Rijeke... Na koncu se u posljednjoj pripremnoj utakmici ozlijedio i Rebić.

- Imamo problema, no imaju ih i drugi. Ili oni možda pile naopako. U svakom slučaju bi bilo bolje da se ovo natjecanje održalo u svibnju u vrijeme EP U17. Ova generacija daje puno seniorskih igrača i mnoge od njih klubovi ne žele pustiti - konstatirao je Jeličić.

Iako su nakon izborenog EP-a priželjkivali medalju, dojam je da bi se naši sada zadovoljili i trećim mjestom koje osigurava nastup na SP U20. Shodno tome, danas ni remi ne bi bio loš rezultat.

- Uvijek je dobro ostati neporažen na otvaranju natjecanja. Ipak, pobjeda bi nam otvorila toliko mogućnosti - zaključio je Jeličić.

Za razliku od javnosti poznatih imena koja su otkazala, među ovima koja će nastupiti nema puno onih koji su ubilježili seniorske minute. Tek su poznatija imena vratara Sluge (ex-Juventus), Močinića (Rijeka) i Pajač (ex-Varaždin).

Linker
28. rujan 2024 12:07