REUTERS
VIKINZI SE VRAĆAJU KUĆI

FOTO: NAJLJEPŠA PRIČA OVOG EURA DOBILA KRAJ Raspucani Francuzi se poigrali s hitom prvenstva

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 03. srpanj 2016. 13:19

U velikom broju došli su islandski navijači u Pariz na četvrtfinale Europskog prvenstva. U francuskoj metropoli okupilo ih je oko 25.000, što je blizu osam posto od ukupnog broja stanovnika te male države. Doista fascinantne brojke. Procjene su govorile da je na Stade de Franceu bilo oko 13.000 Islanđana koji su vjerovali u još jedno čudo. Njihova je reprezentacija po prvi put zaigrala na velikom natjecanju, a ostvarila je rezultate iznad svih očekivanja. Bez poraza su prošli skupinu s Portugalom, Austrijom i Mađarskom, a potom senzacionalno izbacili blijedu Englesku u osmini finala.

Islanđanima nitko nije mogao zabraniti snove, no Tricolori su ipak bili veliki favoriti, veći nego što su to bili Englezi. Francuska je već osvojila dva velika naslova na domaćem terenu, uoči Eura najavili su i pohod na treći, iako partije koje su pružili na početku turnira nisu potvrđivale taj optimizam. Bitku na tribinama ipak su dobili brojniji domaći navijači.

Francuski izbornik Deschamps sinoć nije mogao računati na kartoniranog stopera Ramija i veznjaka Kantea, umjesto njih priliku su dobili Umtiti i Sissoko. Novi član Barcelone Umtiti uoči prvenstva bio je sedmi stoper Tricolora, ali je spletom okolnosti jučer debitirao i to kao prvi francuski igrač koji je to učinio na velikom natjecanju od 1966. godine. Griezmann je smješten na poziciju polušpice iza isturenog napadača Girouda, što mu više odgovara nego kad igra na krilu, a to je otvoreno i rekao svom izborniku.

Islandski izbornički dvojac Lagerbäck-Hallgrimsson nije imao razloga bilo što mijenjati, peti put zaredom poslali su na teren istu početnu postavu. Znalo se da će Islanđani nastojati igrati oprezno, kompaktno i organizirano, strpljivo čekajući svoju priliku iz kontranapada, a prepuštajući posjed i inicijativu suparniku. Igralo se po kiši i mokrom travnjaku što je možda moglo više odgovarati Islanđanima, ali pokazalo se da to nije imalo nikakvog utjecaja na konačni ishod.

Odluka je zapravo pala već u prvih 20 minuta, a do odlaska na odmor riješene su sve dvojbe. Francuzi su pružili briljantnu partiju, potpuno su nadigrali svog suparnika i pokazali zašto su ih mnogi označili glavnim favoritima kontinentalne smotre. Deschamps je odlično postavio taktiku i uvažavanjem Griezmannovog apela za promjenom pozicije aktivirao tajno oružje protiv islandske obrane, jer upravo je napadač Atletico Madrida stalnim ubacivanjima iz drugog plana i promjenom mjesta sa Giroudom napravio veliki nered u suparničkim defenzivnim redovima.

Islanđane je načeo Giroud koji je iskoristio lošu reakciju R. Sigurdssona i izašao sam pred vratara Halldorssona i potom rutinski poentirao. Kad je Pogba zabio nakon kornera, bilo je jasno da će se Island teško vratiti u utakmicu. Oni su navikli igrati na svoj način, no kad se trebaju otvoriti, preuzeti inicijativu i krenuti po pogodak, onda dolazi do problema. Tricolori su mudro čuvali vodstvo, držali su posjed lopte i nisu previše riskirali, čekajući da im se otvori neki koridor, a onda u završnici prvog poluvremena golovima Payeta i Griezmanna zapečatili prolaz u polufinale.

Tko će biti novi prvak Europe u nogometu?

Wales

Portugal

Francuska

Njemačka

U nastavku su Islanđani uspjeli smanjiti rezultat, no ubrzo je Giroud nakon odlične Payetove asistencije opet vratio na četiri razlike. Imao je Island još jednu veliku priliku, Ingason je tukao glavom, no Lloris je sjajno reagirao. Sudac Kuipers nakon toga nije vidio Evrino igranje rukom u kaznenom prostoru čime je Islanđane oštetio za jedanaesterac. U završnici su Islanđani preko B. Bjarnasona ublažili poraz.

Francuska će u četvrtak u Marseilleu igrati polufinale s Njemačkom, nakon što u srijedu u Lyonu o prvom finalistu odluče Portugal i Wales. Bit će to, složit će se mnogi, finale prije finala. Islanđani idu kući, njihova je bajka završila, no bez obzira na ovaj visok poraz mogu biti ponosni svojim prvim Europskim prvenstvom.

Linker
16. svibanj 2024 14:36