Hrvatska reprezentacija u mininogometu

 PRIVATNI ALBUM
ISKLJUČIVO ZA AMATERE

Sport koji osvaja svijet: Igraju ga žene i muškarci, a Hrvatska je bila jedan od osnivača!

U Puli će se 17. lipnja održati Prvenstvo Hrvatske u sportu koji je jedan od najbrže rastućih
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. lipanj 2022. 14:17

Nije nogomet, nije futsal, već je - mininogomet. U Puli će se 17. lipnja na nogometnom kompleksu Aldo Drosina održati Prvenstvo Hrvatske u tom sportu koji je jedan od najbrže rastućih u Europi. Ne igraju ga, naravno, samo muškarci, nego i žene. U Puli će nastupiti momčadi iz 14 hrvatskih gradova, a ukupno u državi ima više od 2500 registriranih igrača i igračica. Ne samo to, mini nogomet je postao sinonim za amaterski sport. Namijenjen je isključivo amaterima i profesionalni igrači nemaju pravo nastupa.

Prvi kontakti vezani za pokretanje mininogometa u Europi nastali su početkom 2010. godine kada su krenuli sastanci između nekoliko entuzijasta koji su u svojim zemljama organizirali natjecanja. Pokretač ideje bio je današnji predsjednik rumunjskog nogometnog saveza Razvan Burleanu.

image

Hrvatska reprezentacija u mininogometu

PRIVATNI ALBUM

Hrvatska je bila među šest prvih zemalja koje su pokrenule ovaj projekt, a Bruno Alpeza predsjednik Hrvatskog mininogometnog saveza jedan je od idejnih kreatora Europskog saveza i europskih prvenstava. Prvo neslužbeno Europsko prvenstvo organizirano je 2011. u Slovačkoj, a u ožujku 2012. godine u Pragu je osnovan Europski mininogometni savez. Osnovalo ga je 12 članica - Hrvatska, Češka, Rumunjska, Izrael, Engleska, Slovenija, Kazahstan, Moldavija, Bugarska, Grčka, Cipar i Italija.

Prvak ide u Ligu prvaka

Početkom rujna 2013. u engleskom gradu Birminghamu osnovana je Svjetska mininogometna federacija koja već sada okuplja zemlje članice s četiri kontinenta.

- Mininogomet je stvarno sport koji raste iz dana u dan, ne samo u Hrvatskoj već i u cijelom svijetu, njime se bave milijuni igrača i igračica. U Puli očekujemo spektakl na Prvenstvu Hrvatske, sve utakmice će se moći gledati na live streamu, a u muškoj i ženskoj konkurenciji imat ćemo više od 600 igrača i igračica. Prošle godine nas je na live streamu gledalo više od 50 tisuća gledatelja. Prvak Hrvatske u muškoj konkurenciji plasirat će se u Ligu prvaka koja se ove godine održava u Crnoj Gori, u Herceg Novom od 31. kolovoza do 4. rujna. Doprvak Hrvatske u muškoj konkurenciji plasirat će se na Eurokup koji se sredinom rujna održava u Mađarskoj - kazao nam je predsjednik Hrvatskog mininogometnog saveza Bruno Alpeza

image

Mininogomet, detalj iz utakmice

PRIVATNI ALBUM

Naravno, postoji i nacionalna selekcija u ovom sportu koja redovito nastupa na europskim prvenstvima. Naša državna reprezentacija dva puta je bila viceprvak Europe, a drži sedmo mjesto na rang listi najboljih europskih reprezentacija.

Zanimljivo, prvi izbornik hrvatske mininogometne reprezentacije bio je bivši igrač Dinama i Vatrenih Josip Šimić.

- Josip je bio prvi izbornik, a njegov brat Dario ambasador našeg mininogometnog projekta. Ostali smo jako dobri prijatelji, braća Šimić nas stalno podržavaju. Utakmice reprezentacije tijekom ovih godina putem malih ekrana i live stream prijenosa gledalo je više od 300 tisuća gledatelja. Najveća gledanost je bila 2015. kada je Hrvatska bila domaćin EP u Vrsaru, a utakmice je izravno prenosila Sportska televizija. Tada je naše finale s Rumunjskom uživo gledalo 2500 gledatelja, toliko je bio i kapacitet tribina - zaključio je Alpeza.

Šest igrača, a utakmice traju 2x25 minuta

Što je zapravo mininogomet i koja su pravila? Igra se na umjetnoj travi dimenzija minimalno 44 puta 24 metra, maksimalno 50 puta 30 metara, s golovima dimenzija 4 puta 2 metra, s loptom veličine 5, sa 6 igrača u polju (5+1).

Pravila su bliža velikom nogometu nego futsalu, nema akumuliranih prekršaja, isključenja 2 minute, aut se izvodi rukom, vratar nema ograničenja u igri...

Utakmice traju 2 puta po 25 minuta.

Linker
13. travanj 2024 13:37