CROPIX
'KISELI KRASTAVAC ILI...?'

NA MAKSIMIRU SU MOGUĆA TRI ZIMSKA TRANSFERA Bjelica ne želi pojačanja ako svi ostanu, klupske legende složne: Pojačanje bi moralo biti zaista vrhunsko

DINAMO Maksimirski trener otvoreno poručio da ne treba pojačanja za europsko proljeće i da mu je dovoljan kadar koji ima na raspolaganju, a s time se slažu i Igor Cvitanović i Milivoj Bračun
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. prosinac 2018. 11:54

Plavi dečki, momci koji su postigli povijesni uspjeh plasmanom u europsko proljeće te se usto plasirali u polufinale Kupa i uvjerljivo vode u HNL-u, otišli su na praznike. Provest će ih diljem svijeta, već prema svojim afinitetima. Trener Bjelica zakazao je prvo okupljanje za 5. siječnja iduće godine. Trebalo je sve početi dva dana prije, ali trener je dečkima dao dva dana više, neka se dobro odmore, zaslužili su. Nakon okupljanja plava ekspedicija 10. siječnja odlazi na pripreme u svoju staru bazu, turski Belek, gdje ostaje do 26. siječnja.

Iznimna klasa

Prije nego što će i on otići na odmor, na skijanje u Italiju, modri nam je strateg malo pokvario zimske dane, one koje, kad je nogomet u pitanju, obično zovemo sezonom kiselih krastavaca, koje je Bjelica i dodatno ukiselio. Naime, zima je obično uvijek bila razdoblje kad smo pisali o Dinamovu prijelaznom roku, jedino što je zanimljivo jest pratiti tko dolazi, tko odlazi. Doduše, znali su to biti i uzbudljivi dani, ponekad puni neizvjesnosti i preokreta; ako već nisu stizale informacije iz kluba, ili izvora bliskih klubu, javljali su se razni menadžeri, nudili su priče, kombinacije, mogućnosti... Čak i mjesec-dva prije nego što bi startao prijelazni rok. Međutim, kako sada stvari stoje, ovaj će zimski prijelazni rok za Modre stvarno biti - kiseli krastavac!

Trener Bjelica kazao je da ove zime ne namjerava dovesti nikoga, ako svi ostanu! Posve je zadovoljan rosterom kojim raspolaže, što je, zapravo, i logično - s tim je dečkima ostvario sjajne rezultate, svi su se uspjeli naigrati u tri natjecanja, HNL-u, Kupu i Europi. Nema nezadovoljnih, nitko ne inzistira na odlasku, pa bi se moglo dogoditi - zapravo, to je dosta izvjesno - da uistinu nitko ne napusti plavu svlačionicu. A to bi onda značilo da za Dinamo zimski prijelazni rok uopće ne postoji!

Zagreb, 301108.
Caffe bar 'Kongo', Bukovacka ulica.
Igor Cvitanovic, bivsi nogometas; nogometas s najvise postignutih pogodaka u povijesti kluba Dinamo (Zagreb).
Foto: Vjekoslav Skledar / CROPIX
Vjekoslav Skledar / CROPIX

Ako ćemo se ipak malo poigrati, eventualno su mogući transferi samo trojice najtraženijih: Dominika Livakovića, Danija Olma i Arijana Ademija. O tome smo već pisali, nećemo ponavljati zainteresirane klubove, to već svi znaju. Međutim, nema nikakvih konkretnih naznaka da bi se odlazni transferi mogli dogoditi.

Dinamo je ljetos dobro poslovao kad je riječ o transferima, zaradila se sjajna cifra na odlascima Benkovića, Sose i Ćorića, zaradio se dobar novac odličnim rezultatima u Europskoj ligi, tako da klub u ovom trenutku nema potrebe za prodajom. Posljedično tome ni za kupovinom.

- Apsolutna podrška treneru Bjelici u izjavi da mu nitko ne treba ako nitko ne ode. To znači da maksimalno vjeruje svojim igračima i zna čime raspolaže. Ako kaže da je zadovoljan rosterom, nema potrebe dovoditi nove igrače i izlagati se troškovima bez potrebe. Bjelica je tako svim svojim igračima dao kredibilitet, to svako treba poštovati - kaže Igor Cvitanović, najbolji strijelac u povijesti Dinama.

Svejedno, pitamo Cvitu bi li možda ipak Modrima dobro došlo neko pojačanje? Tu primarno mislimo na poziciju lijevog bočnog, s obzirom na to da je Bjelica na toj poziciji koristio Rrahmanija. Kosovski se reprezentativac odlično snašao, ali ipak je on stoper.

- Gledajte, logično jest da je vrhunski igrač uvijek pojačanje. Međutim, onda mora stvarno biti iznimna klasa. Dovoditi nekoga da samo popuni broj nema smisla. Jer Dinamo je pokazao da ima iznimno kvalitetne igrače. Naravno, ako klub može dovesti vrhunsku klasu na nekoj poziciji, zašto ne? No velim, to mora biti zaista vrhunski igrač. Na lijevom boku Dinamo ima Leovca i Musu, a može to igrati i Rrahmani. Ako Bjelica kaže da mu ne treba nitko ni na toj poziciji, o čemu onda pričati? Jer to je dokaz da ima povjerenja u svu trojicu. Dinamo je igrao odlično, pogotovo europske utakmice. Možda u prvenstvu u nekim utakmicama nije pokazivao europsku razinu, ali generalno, Bjelica je s mnogo rotacija sačuvao momčad.

Na kraju smo Cvitanovića pitali za komentar Dinamova ždrijeba za šesnaestinu finala Europske lige.

- Viktoria Plzen težak je ždrijeb, ali prolazan. Bjelica će sigurno dobro skautirati suparnika, koji godinama igra u europskim natjecanjima, stalno su prisutni, imaju iskustva jakih utakmica. Ove su sezone pobijedili Romu, tako da mogu biti jako nezgodni - zaključio je Cvitanović.

Vladimir Dugandzic / CROPIX
CROPIX

Za mišljenje smo zamolili još jednog bivšeg poznatog modrog nogometaša, Milivoja Bračuna.

- Meni je izjava Nenada Bjelice sasvim logična. Momčad koju je vodio i s kojom je postigao izvrsne rezultate potvrdila je svoju kvalitetu. Sad su pred Dinamom zimske pripreme, u kojima se mogu još bolje uigrati, i kad se sve sagleda, Bjelica je posve u pravu kad kaže da mu nitko ne treba - kaže Bračun.

Veli da mu je teško izvana kazati bi li Dinamo ipak mogao dovesti još jednog lijevog bočnog.

- Rrahmani se pokazao dobrim. Bjelica svaki dan radi s igračima, tako da je mogao dobro procijeniti. Sigurno mu je vrlo važno zadržati mir u svojoj momčadi, koji je dobio rotacijama i činjenicom da su svi dobivali svoje prilike. Kad trener ima povjerenja u svoje igrače, onda je to neprocjenjivo. Bjelica očito ima, čemu onda nekoga dovoditi? Isto tako igrači imaju povjerenja u njega, što je opet neprocjenjivo. Tako da je u Dinamovoj svlačionici praktički idealna situacija koju ne treba dirati. Pitanje je što bi bilo da sad dođe netko novi. Naravno, druga je priča ako netko bitan ode...

Linker
27. travanj 2024 16:22