Reuters / Francois Lenoir Livepic
PRVI PICK

NA POLJUDU ČEKAJU REAL, ILI PRISTAJU NA KONKRETNU PONUDU KOJA SE SPREMA? Sjajni mladi golman Hajduka mogao bi ići putevima bivšeg čuvara mreže Bijelih

LOVRE KALINIĆ Reprezentativni golman blista na vratima Genta koji se prometnuo u jednog od favorita lige
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 14. travanj 2018. 15:39

Prva HNL je ne tako davno imala Ligu za prvaka i Ligu za ostanak, ali takav sustav nije opstao jer je za mnoge bio nepravedan. Posebno za klubove koji su ostali u donjem domu ljestvice. S druge strane, nogometna se Belgija preporodila otkad je uvela takav sustav natjecanja. S brutalnim dodatkom po kojem se momčadima prepolove osvojeni bodovi kod ulaska u doigravanje, odnosno razigravanje za ostanak. I tako je moguće ovo čemu sada svjedočimo...

Nakon 10. kola u belgijskom prvenstvu Club Brugge je bio prvi s 27, a Gent 12. s devet osvojenih bodova. U ovom trenutku - nakon dva kola odigranih u doigravanju za naslov - Brugge Gentu bježi samo šest bodova...

- Ustvari, to je realno i manje od šest bodova, jer Gent je u ligi skupio 67 bodova, pa je u doigravanje krenuo s 34 boda, jer ne možeš ih imati 33,5. Stoga kad bi na kraju prvenstva bili izjednačeni, mi bismo automatski bili u prednosti - objašnjava Lovre Kalinić (28), koji i na vratima Genta i u ovom doigravanju pokazuje zašto je već drugu sezonu neprikosnoveno najbolji goman lige.

Dakle, Gent je sjajno otvorio doigravanje. Najprije je kao gost igrom doslovno uništio Anderlecht slavivši s 2:0, a onda je u nedjelju pred svojim navijačima pobijedio vodeći Club Brugge našeg Ivana Leke s 1:0. I tako je momčad koja je sezonu otvorila skandalozno loše došla u poziciju da polako razmišlja o naslovu prvaka.

- Idemo polako... Najprije je Brugge taj koji još uvijek ima šest bodova prednosti, što je velika zaliha, a onda nemojte zaboraviti da je u ovom doigravanju doslovno svaka utakmica derbi i da tu svatko svakog može dobiti.

Gent je ipak dobio prvog i drugog na ljestvici, to su jaki argumenti na nastavak doigravanja?

- Slažem se da igramo dobro, da smo puni samopouzdanja i da nam se sada sretno vraća ono što smo tijekom sezone nesretno gubili. Anderlecht smo doista nadigrali po svim pitanjima, a protiv Bruggea smo imali nešto sreće, jer mogli su i oni zabiti.

Mogli su da ispred njih nije stajao Lovre Kalinić. Dva velika derbija prošli ste neokrznuti, bez primljenog gola?

- Super je to, ali ne zamaram se takvim detaljima. Odmah bih potpisao da svaku dobijemo sa 4:3, nego da ja sačuvam čistu mrežu, a ostane 0:0. Ako već pričamo o te dvije utakmice, onda je dodatno samopouzdanje koje sam u njima dobio najveći kapital za mene.

Možete li do naslova?

- Idemo utakmicu po utakmicu, vjerujte da samo tako razmišljam. I teško je bilo što kalkulirati, jer nema momčadi koja može gostovati kod Standarda ili Genka i računati da ide po tri boda. Sve su to utakmice u kojima je doista sve moguće, koliko god mi sada dobro izgledali.

Je li Club Brugge jako uzdrman? Tijekom prvenstva izgledali su Lekini igrači nedodirljivo, a sada je - zbog pravila o prepolovljenim bodovima koji se prenose - moguće da izgube naslov. U prvom kolu doigravanja slavili su u 90. minuti iz jedanaesterca, onda su od vas izgubili, a čeka ih gostovanje kod Anderlechta?

- Brugge je realno i dalje prvi favorit za naslov. Imaju sjajan domaći teren, na kojem već gotovo dvije godine u prvenstvu nisu izgubili utakmicu. Imaju i tih šest bodova, iako im sigurno neće biti lako, poskliznu li se i protiv Anderlechta.

Doigravanje u Belgiji očito donosi veliku draž?

- Netko će reći da je sve to nepravedno, ali ovdje se o tome ne raspravlja, nego svi zajedno uživamo u atmosferi koju je teško opisati. Ulaznice za sve utakmice rasprodane su još prije mjesec dana, cijela država živi za tih deset kola i ja se kao igrač osjećam sjajno u svemu tome. Još kad pobjeđuješ...

Ode li Lovre Kalinić u ljeto na Otok, Gentu će prvi pick biti Karlo Letica

Lovre Kalinić o mogućem odlasku iz Genta očekivano nije želio progovoriti ni riječ.

- Igramo još osam utakmica u doigravanju, samo me to zanima.

Međutim, u Belgiji je mnogima jasno da će Gent na ljeto teško sačuvati svog prvog golmana, te se sve češće spominje kako će Kalinić vjerojatno u Premiership. I prošlog je ljeta imao ponuda - Everton se bio prvi javio - ali čelnici Genta nisu htjeli ni čuti za transfer. Sada su pak svjesni da je Kalinić realno prerastao ligu, da je u njoj dvije sezone u nizu bio najbolji golman i da je vrijeme za njegov novi igrački iskorak, jer sa 28 godina ulazi u najbolje golmanske godine.

Znaju navodno već u Gentu i tko bi ga trebao zamijeniti. Naime, ode li Kalinić prva meta bit će im mladi Hajdukov golman Karlo Letica (21). Kalinić nam je nedavno otvoreno priznao da su ga mnogi već pitali za Leticu, a kako su u Gentu oduševljeni s Kalinićem, logično je da žele i njegova sedam godina mlađeg nasljednika. Nevjerojatno zvuči podatak da su obojica ponikla u Hajduku, da su obojica visoki 201 cm, te da su u istoj menadžerskoj ageniji (Pharos Sport).

No, u Gentu moraju biti svjesni da Leticu žele mnogi u Europi. A neki od njih imaju daleko veći rejting i proračun...

Linker
11. svibanj 2024 22:21